Stel uw vraag 088 24 24 611
Dinsdag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Erfenis

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Een erfenis is datgene wat de overledene na- of achterlaat. Een erfenis kan bestaan uit iemands bezittingen en/of schulden. De personen die recht hebben op deze erfenis zijn de erfgenamen. Als erfgename kunt u een erfenis aanvaarden of weigeren. U zou kunnen weigeren als u alleen of ook schulden zou erven. Het weigeren wordt ook wel verwerpen genoemd.

Indien er geen testament is opgemaakt door de overledene wordt de verdeling van de erfenis bepaald door het erfrecht. Deze wet bepaalt dat de erfenis naar de familieleden en de partner gaat. Indien er wel in een testament vastgelegd is wie wat krijgt, vervallen de regels van het erfrecht.

Voor de erfenis naar de notaris?

Indien er geen testament is opgesteld en u bent een erfgename, dan vragen een aantal instanties om een verklaring van erfrecht. Wanneer u een dergelijke verklaring heeft geregeld via de notaris, krijgt u toegang tot de bankzaken en tegoeden van de overledene.

Uw erfenis bij de notaris laten vastleggen?

Wilt u zelf bepalen wie van u erft als u komt te overlijden, dan legt u dit vast bij de notaris. Een notaris stelt een testament voor u op.

Bespaar op uw notariskosten

Wij raden u aan om de verschillende notarissen te vergelijken op hun tarief. De notarissen mogen hun eigen tarieven bepalen dus als u ze vergelijkt kunt u enorme kosten besparen. Vervolgens kunt u bij verschillende notarissen gratis offertes aanvragen. Zo kun u een weloverwogen beslissing maken.

Vrijdag 13 november 2020 is de dag van de erfenis. Tijdens de Dag van de erfenis kunt u contact opnemen met een specialist bij u in de buurt voor een gratis advies over de afwikkeling van uw nalatenschap, over uw testament, en/of over andere vragen die met een erfenis te maken hebben, zoals de rol van de executeur.

Bekijk notaristarieven verklaring van erfrecht »