Persoon & Familie

Kosten levenstestament

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wilt u zeker weten dat uw belangrijke zaken goed geregeld worden wanneer u hier niet meer toe in staat bent? Dan is het handig een levenstestament op te stellen. In een levenstestament worden bepalingen opgenomen die gelden tijdens uw leven. Het wordt daarom ook wel testament bij leven genoemd. U wijst dan iemand aan om uw belangen te behartigen. Een levenstestament stelt u op bij de notaris.

Wat is een levenstestament?

In een levenstestament legt u uw wensen vast en geeft opdrachten aan een vertrouwenspersoon voor als u niet meer zelf in staat bent om beslissingen te nemen. U kunt bijvoorbeeld iemand aanstellen die voor u overlegt met uw arts over zaken als medicatie, euthanasie en reanimatie. Ook kunt u iemand aanstellen die uw administratie regelt, over uw vermogen en mogelijke schenkingen gaat en bepaalt wat er met uw huis gebeurt als u naar een verzorgingstehuis gaat. 

Wanneer een levenstestament?

Vaak wordt een levenstestament opstellen wanneer men verwacht, al dan niet tijdelijk, belangrijke beslissingen niet meer zelf te kunnen maken. Denk hierbij aan een opname in een verpleeghuis of dementie. Het is belangrijk dat een levenstestament wordt opgesteld wanneer iemand nog wilsbekwaam is, anders is het niet geldig. 

Verschil tussen levenstestament en notariële volmacht

Een andere veelgebruikte manier om iemand te machtigen belangrijke beslissingen voor u te nemen is een door middel van een notariële volmacht. Het grootste verschil is dat u in een levenstestament ook persoonlijke wensen op kunt laten nemen, zoals wie er voor de kinderen gaat zorgen. Met een notariële volmacht kan dit niet. Hierin wordt slechts beknopt beschreven welke handelingen de gevolmachtigde mag uitvoeren.

Kan ik een levenstestament op laten stellen tijdens corona?

Veel mensen vragen zich af: kan ik nog gewoon naar de notaris? De notaris is een vitaal beroep en dus zullen de notariskantoren ten tijde van corona openblijven. Wilt u een levenstestament opstellen? Volg dan de het advies van de Rijksoverheid (RIVM). Dit advies luidt: men moet zoveel mogelijk thuisblijven en contact vermijden. Dit betekent dat als uw afspraak nog even kan wachten dit de voorkeur heeft. Is het opstellen van het levenstestament urgent? Dan kunt u gewoon bij de notaris terecht. Een deel van het proces zal via de telefoon of online plaatsvinden, bijvoorbeeld door middel van Skype, Facetime of Watsapp bellen. Voor het tekenen van de akte moet u gewoon naar het kantoor komen. De notariskantoren volgen de maatregelen rondom corona en zijn ingericht volgens de RIVM richtlijnen. Bent u niet in staat naar het kantoor toe te komen, neem dan contact op met uw notaris.

Kosten levenstestament

De kosten van het opstellen van een levenstestament voor 1 persoon variëren doorgaans tussen de 230 tot 907 euro. De notaris mag zelf zijn tarieven bepalen, waardoor de prijzen zeer uiteenlopen. In de geldigheid van de aktes zit natuurlijk geen verschil zit. Een hogere prijs betekent doorgaans een meer luxe kopje koffie, of uw akte laten opstellen in een prachtig pand op een toplocatie. 

Wilt u zeker zijn van de laagste prijs voor het opmaken van uw levenstestament? Wij vergelijken voor u de tarieven van de notarissen bij u in de buurt, opdat u altijd een goede keuze kunt maken. Vergelijk de notariskosten voor het opstellen van een levenstestament voor 1 persoon en een levenstestament 2 personen

Bekijk notaristarieven levenstestament »