vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Wanneer betaal ik erfbelasting?

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Als u een erfenis ontvangt moet u hier in sommige gevallen erfbelasting over betalen. Een erfenis zijn alle bezittingen, maar ook schulden, van een overledene.

Waarom betaal ik belasting over een erfenis?

Een gekke gedachte dat u belasting betaalt aan de Belastingdienst over een bedrag dat uw (groot)ouders hebben gespaard. Maar u betaalt in Nederland tenslotte ook inkomstenbelasting over uw salaris en vervolgens betaalt u ook weer btw over iets wat u koopt in de winkel. Bovendien is er een flink bedrag vrijgesteld en kunt u op sommige manieren ook besparen op uw erfbelasting.

Hoe hoog is de erfbelasting in 2018?

De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van de waarde van de erfenis. Voor een erfenis zijn er bedragen vrijgesteld zodat u hier geen belasting over betaald. Over kleine erfenissen betaalt u dus geen belasting. Ook wordt er gekeken naar uw relatie tot de overledene, bijvoorbeeld als u geen familie van de overledene bent betaald u meer erfbelasting. Wanneer u een nabestaandenpensioen, ANW- of AOW-uitkering ontvangt, dan hoeft u geen erfbelasting te betalen.

Hoe doe ik aangifte erfbelasting?

U doet aangifte erfbelasting 2018 door het aangifteformulier erfbelasting in te vullen en op de sturen. U ontvangt dit formulier automatisch van de Belastingdienst. Wanneer de belastingdienst de aangifte heeft ontvangen zullen zij de hoogte van de erfbelasting bepalen. Er zijn twee mogelijkheden voor betaling van de erfbelasting:

  1. De contactpersoon betaalt het totale bedrag aan erfbelasting namens de erfgenamen; 
  2. Iedere erfgenaam betaalt zijn deel van de erfbelasting.

Op het aangifte formulier van de Belastingdienst kan u aangeven hoe u de erfbelasting wilt betalen.

Besparen op de erfbelasting 

1. Verlaag de WOZ-waarde van een geerfde woning

Heb je een woning geerfd? Dan moet je hier ook erfbelasting over betalen. Maar je kunt de WOZ-waarde van de geerfde woning verlagen. Je kunt ervoor kiezen of je de WOZ-waarde van het jaar van overlijden opgeeft of de WOZ-waarde van het jaar na overlijden. Je kunt ook altijd bezwaar indienen bij de gemeente over de hoogte van de WOZ-waarde. 

2. Voor overlijden een belastingvrije schenking doen

Je kunt de erfbelasting beperken door jaarlijks belastingvrij te schenken. Iedereen mag jaarlijks een bedrag schenken waarover de ontvanger geen belasting hoeft te betalen. De hoogte van dit bedrag hangt af van de relatie. in 2018 mogen ouders hun kinderen jaarlijks 5363 euro schenken. Wordt de schenking gebruikt voor de aankoop van een woning? Dan kun je zelfs 100.800 euro belastingvrij schenken.

Het laten vastleggen van een schenking bij de notaris is niet verplicht maar wel verstandig. Vergelijk hier de tarieven voor het vastleggen van een schenking bij de notaris.

Notaristarieven belastingvrij schenken »