Als u een huis koopt of verkoopt, krijgt u te maken met de verdeling van onroerende goederen en roerende zaken.* Binnen de koop vallen automatisch alle onroerende goederen. Over de overname van de roerende zaken kunt u afspraken maken. In sommige gevallen zijn de roerende zaken onderdeel geworden van de onroerende goederen. In een koopovereenkomst legt u vast wat de koper bij de koop precies overneemt aan onroerend goed én roerende zaken. DeGoedkoopsteNotaris.nl vertelt u wat onroerend goed en roerende zaken zijn en wanneer roerende zaken onder onroerend goed vallen.
*Voor de duidelijkheid gebruiken we in dit artikel alleen de term ‘goed(eren)’ voor onroerend goed en ‘zaken’ bij roerende zaken, omdat deze het meest gebruikt worden. Maar onroerend goed en roerende zaken noemt u net zo goed ‘onroerende zaken’ en ‘roerende goederen’.
Wat is onroerend goed? Onroerende goederen zijn de grond en de gebouwen die erop staan, zoals woningen, bedrijfspanden, garages en losse percelen (zoals een kavel of een weiland). Onroerend goed wordt ook wel vastgoed genoemd, het is ‘verbonden met de grond’. Als u een huis, een bedrijfspand of een stuk grond bezit, bezit u dus onroerend goed.
Een uitzondering zijn dakpannen: deze vallen onder onroerend goed, terwijl het losliggende zaken zijn. Zonder dakpannen is het huis niet te gebruiken en daarom horen deze bij het onroerend goed.
Voor het kopen van onroerend goed moet u in de meeste gevallen een hypotheek aanvragen en een koopovereenkomst opstellen. Op basis van de waarde van het onroerend goed (WOZ-waarde) berekenen overheden verschillende belastingen en heffingen, zoals onroerendezaakbelastingen (OZB), watersysteemheffing en inkomstenbelasting.
Wat zijn roerende zaken? Roerende zaken zijn alle zaken die niet nagelvast zitten aan de woning. Als u deze spullen verplaatst, hoeft u niets te slopen om dat te kunnen doen. Deze zaken kunt u dus optillen en/of verplaatsen, zoals meubels, de televisie, het koffiezetapparaat en zelfs dieren.
Handig ezelsbruggetje: het woord ‘roeren’ betekent ook wel ‘bewegen’. De ‘onroerende’ goederen zijn niet te bewegen, de ‘roerende’ wel.
Soms worden roerende zaken onderdeel van het onroerend goed. Dat gebeurt wanneer de roerende zaak op zo’n manier vastzit aan het onroerend goed dat u deze niet kunt weghalen zonder schade aan te brengen. Denk aan een vloer die vast is gelijmd of een ingebouwde keuken of badkamer. Is een vloer los (zwevend) gelegd, dan is deze er makkelijk uit te halen en daarmee gewoon onderdeel van de roerende zaken.
Bij een koop neemt u alle roerende zaken die onderdeel zijn geworden van het onroerend goed automatisch over.
Koopt u een woning en wil de verkoper die niet-vastgelijmde vloer, de zonwering, bepaalde meubels, de gordijnen en witgoed ook aan u overdragen? Dan maken jullie daar afspraken over. Deze legt u vast in een koopovereenkomst. Over de roerende zaken die u overneemt betaalt u geen overdrachtsbelasting, mits u het goed noteert in de koopovereenkomst.
De afspraken over roerende zaken en onroerend goed laat u vastleggen in een koopovereenkomst. In heel Nederland, met Amsterdam als uitzondering, stelt de makelaar de koopovereenkomst op. In Amsterdam doet de notaris dat. Met een koopovereenkomst is voor koper en verkoper duidelijk wat er bij de koop wordt overgedragen. Zo komen jullie niet voor verrassingen te staan.
De notaris beoordeelt de koopovereenkomst. Is de overeenkomst in orde? Dan stelt de notaris een akte van levering op (deze is verplicht voor de overdracht van het huis). In die akte komen ook de afspraken uit de koopovereenkomst te staan.
DeGoedkoopsteNotaris.nl geeft u een overzicht van de notaristarieven voor het opstellen van een leveringsakte bij u in de buurt. Wij laten u de prijzen zien van notarissen die hun tarieven met ons delen. Vergelijk hier de notaristarieven voor het opstellen van een leveringsakte. Als u een woning koopt met een hypotheek, dan heeft u ook een hypotheekakte nodig. Bij ons vergelijkt u ook de notaristarieven voor het opstellen van de hypotheek- en leveringsakte bij één notaris. Vraag op basis van ons tarievenoverzicht offertes aan, zodat de notarissen u precies kunnen vertellen wat u betaalt voor de aktes.
Bekijk tarieven leverings- en hypotheekakte »We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!