vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Verschil roerende en onroerende goederen

Leestijd
3 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Bent u van plan een huis te gaan kopen? Dan wilt u vast weten welke roerende goederen er allemaal wel of niet bij het huis horen. Daarnaast is het ook belangrijk om precies het verschil te weten tussen onroerende en roerende goederen. Onderstaand zullen wij u hier meer informatie over geven.

Onroerende goederen
Met onroerende goederen wordt de grond bedoeld en de gebouwen die op deze grond staan. Een onroerend goed wordt ook wel vastgoed genoemd, verbonden met de grond. Als u een huis of een bedrijfspand bezit behoort dit tot de onroerende goederen. Bij het kopen van een onroerend goed wordt er in de meeste gevallen een hypotheek aangevraagd en een koopovereenkomst opgesteld.

Roerende goederen

Onder roerende goederen wordt verstaan: alle zaken die zichzelf verplaatsen of verplaatst kunnen worden, mits ze niet aan een stuk grond of gebouw vastzitten. Deze goederen kunt u dus optillen en/of verplaatsen. Hierbij kan gedacht worden aan meubilair, inboedel en dieren. Ter verduidelijking bijvoorbeeld: De ingebouwde keuken en badkamer waren roerend goed, maar zijn onroerend geworden omdat ze deel uitmaken van het huis zelf, wat onroerend goed is.

Wanneer horen roerende goederen bij een onroerend goed?

Als een roerend goed niet zonder schade weggehaald kan worden, hoort het bij het onroerende goed en wordt het met de verkoop mee verkocht.
Bijvoorbeeld: U koopt een huis, hoort het parket er dan wel of niet bij? Als het parket zwevend is gelegd kan het er makkelijk worden uitgehaald en is het een roerend goed. Het parket hoort dan niet bij het huis en neemt u bij de koop van het huis dus niet mee over. Als het parket is vastgelijmd kan het niet zonder schade verwijderd worden en hoort het bij het huis. Dit neemt u dus bij de koop van het huis wel mee over.
Er zijn echter een paar uitzonderingen, zoals dakpannen. Deze kunnen zo worden meegenomen, maar horen toch bij het huis. Zonder dakpannen is het huis namelijk niet te gebruiken. Gezien de enkele uitzondering is het belangrijk om goed van te voren onroerende en roerende zaken in kaart te brengen zodat u niet voor verrassingen komt te staan bij het aankopen van een huis.

Notariële akte
Voor het vastleggen van bepaalde verhoudingen is een notariële akte vereist of is ten zeerste aan te raden. Onder meer voor de overdracht van onroerende zaken of voor het vestigen van een beperkt recht is een notariële akte vereist. Een beperkt recht is een recht dat rust op een ander recht. De eigenaar wordt beperkt door dat recht maar moet het respecteren. Denk bijv. aan het recht van overpad op een erf (erfdienstbaarheid).
Het burgerlijk wetboek regelt de rechtsverhoudingen tussen personen. Wanneer u een huis koopt moet de notaris nalopen of aan alle eisen is voldaan die voortvloeien vanuit de wet en of de overeenkomst tot stand kan komen.

Afspraken maken

Wilt u een huis gaan kopen? Maak dan afspraken met de verkoper over de onroerende en roerende zaken. Dit legt u vast in de koopovereenkomst. Zo is er meteen duidelijk wat u bij de koop van het huis wel en niet gaat overnemen. Hierdoor komt u achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.

Bekijk notaristarieven voor het kopen van een huis »