Stel uw vraag 088 24 24 611
Dinsdag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Uitsluitingsclausule

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Een uitsluitingsclausule in uw testament zorgt ervoor dat de 'koude kant' geen aanspraak kan maken op uw erfenis of schenkingen. Wanneer erfgenamen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap hebben zonder partnervoorwaarden, worden alle bezittingen en schulden met elkaar gedeeld. Dat betekent dat de partner van uw kind recht heeft op de helft van een schenking of erfenis bij een scheiding.

Veel ouders willen dat de erfenis of schenking privé moet zijn voor de eigen kinderen. Er is niet perse een standaard uitsluitingsclausule dus daarin zijn ook weer verschillen aan te brengen. En ook voor kinderen zijn er aandachtspunten bij het ontvangen van een erfenis of schenking met een uitsluitingsclausule.

Hoe voorkomt u dit?

Om dit te voorkomen, kunt u een uitsluitingsclausule op laten nemen in uw testament of in een schenkingsakte. Met deze clausule zorgt u ervoor dat alles wat voor uw kind bedoeld is ook van uw kind blijft. Naast het gezamenlijk vermogen dat uw kind heeft met een partner, ontstaat er door een uitsluiting een vermogen dat alleen van uw kind is. Dat zijn de erfenis en schenkingen. Dit privévermogen (erfenis en schenkingen) mag uw kind voor zichzelf houden bij een scheiding. Voor iedere schenking die u doet, moet een uitsluitingsclausule worden opgenomen in de schenkingsakte.

Andere mogelijkheden voor uitsluiting

Een uitsluitingsclausule is niet nodig wanneer uw kind huwelijkse voorwaarden voor of na het huwelijk laat opstellen bij de notaris of partnervoorwaarden bij een geregistreerd partnerschap. In deze voorwaarden legt uw kind en zijn of haar partner de verdeling van bezittingen en schulden vast. Zo kunnen zij bepalen dat een erfenis en een schenking niet gedeeld worden met een partner.

Bespaar op uw kosten voor een uitsluitingsclausule

De goedkoopste notaris voor iedere akte vind u eenvoudig door te vergelijken op DeGoedkoopsteNotaris.nl. Er bestaan grote prijsverschillen tussen de verschillende notarissen. Daarom kunt u bij ons alle tarieven vergelijken en gratis offertes aanvragen.

Bekijk notaristarieven opstellen testament »