Een uitsluitingsclausule zorgt ervoor dat de zogenoemde koude kant geen aanspraak kan maken op je erfenis of schenkingen. Wanneer u erfgenamen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap hebben zonder partnervoorwaarden, worden alle bezittingen en schulden met elkaar gedeeld. Dat betekent dat de partner van uw kind recht heeft op de helft van een schenking of erfenis bij een scheiding.
Hoe voorkomt u dit?
Om dit te voorkomen, kunt u een uitsluitingsclausule op laten nemen in je testament of in een schenkingsakte. Deze clausule zorgt ervoor dat alles wat voor uw kind is bedoeld ook van uw kind blijft. Naast het gezamenlijk vermogen dat uw kind heeft met een partner, ontstaat er door een uitsluiting een vermogen dat alleen van uw kind is. Dat zijn de erfenis en schenkingen. Dit privévermogen (erfenis en schenkingen) mag uw kind voor zichzelf houden bij een scheiding. Voor iedere schenking die u doet, moet een uitsluitingsclausule worden opgenomen in de schenkingsakte.
Andere mogelijkheden voor uitsluiting
Een uitsluitingsclausule is niet nodig wanneer uw kind huwelijkse voorwaarden voor of na het huwelijk laat opstellen bij de notaris of partnervoorwaarden bij een geregistreerd partnerschap. In deze voorwaarden legt uw kind en zijn of haar partner de verdeling van bezittingen en schulden vast. Zo kunnen zij bepalen dat een erfenis en een schenking niet gedeeld worden met een partner.
Bespaar op uw kosten voor een uitsluitingsclausule
De goedkoopste notaris voor iedere akte vind u eenvoudig door te vergelijken op DeGoedkoopsteNotaris.nl. Er bestaan grote prijsverschillen tussen de verschillende notarissen. Daarom kunt u bij ons alle tarieven vergelijken en gratis offertes aanvragen.