vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Testament opstellen

Leestijd
6 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Bij het opstellen van een testament komt er van alles kijken. Het gaat niet alleen om het opstellen  zelf en bijkomend papierwerk. Het opstellen van een testament is een emotionele aangelegenheid. Iets dat enorm persoonlijk is. Op deze pagina is uiteengezet hoe het precies werkt en wat er aan te pas komt. Zo weet u precies wat u te wachten staat en kunt u dit document met een gerust hart opstellen. Wij bespreken de volgende thema's:

Wat is een testament?

In een testament legt u vast wat er met uw bezittingen gebeurt na overlijden. Ook kunt u vastleggen wie er voor uw minderjarige kinderen zorgt wanneer beide ouders komen te overlijden. Het is niet wettelijk verplicht om een testament op te stellen. Als u geen testament opstelt, dan bepaalt de Nederlandse wet wat er met uw geld en bezittingen gebeurt. Een testament bestaat uit:

  • Het ‘vruchtgebruik’. Hierbij wijst u aan wie na uw overlijden in uw huis mag wonen.
  • Eventueel een goed doel of een goede vriend aan wie u wilt nalaten. Lees hier meer over via nalaten aan goede doelen.
  • Wie u wilt onterven of wie u juist meer wil geven dan het wettelijk erfdeel.
  • Wie de executeur is. Dit is de persoon die de nalatenschap afhandelt. Een executeur voert uw laatste wensen uit.
  • Eventuele legaten waarin staat dat een bepaald deel van de erfenis voor een specifiek persoon is.
  • Een mogelijke uitsluitingsclausule. Hiermee sluit u de partners van uw kinderen uit van de erfenis.

Ga voor meer informatie naar wat is een testament?

Voorbeeld van testament

Hieronder vindt u een voorbeeld van een testament. Zo weet u exact wat u te wachten staat wanneer u een testament bij de notaris opstelt:

Gebruik geen voorbeeld om een eigen testament te maken. Stel een testament bij de notaris op.

Kan ik zelf een testament opmaken zonder notaris?

Het opstellen van een testament zonder de tussenkomst van een notaris is niet mogelijk. Zo is het niet rechtsgeldig als het niet door een notaris wordt gedaan. Het is wel mogelijk om een codicil op te stellen. Dit is een handgeschreven document waarin je kunt aangeven wie bepaalde persoonlijke eigendommen, zoals meubels, sieraden en kleding, krijgt in het geval van overlijden.

Welke soorten testamenten zijn er?

In de loop der jaren zijn er steeds meer verschillende testamenten bijgekomen. Over een aantal hiervan vindt u meer informatie via de onderstaande pagina's:

Kosten testament opstellen

Iedere notaris kan zijn of haar eigen tarieven bepalen, waardoor deze behoorlijk kunnen verschillen. Door de kosten van een testament te vergelijken en bij meerdere notarissen gratis een offerte aan te vragen kunt u flink besparen.

Tips voor het opstellen van een testament

Hieronder de meest belangrijke tips voor het opstellen van een testament:

  • Tip 1 - denk er goed over na wat u in het testament wilt vastleggen en wie de erfgenamen zijn.
  • Tip 2 - ga naar de notaris om een testament op te stellen en laat u adviseren.
  • Tip 3 - vergeet niet om wijzigingen door te voeren als er iets verandert.

Meer weten? Bekijk onze checklist testament opstellen. In deze checklist zijn alle waardevolle tips te vinden die over het opstellen van een testament gaan. Op dit moment zijn wij bezig met de ontwikkeling. Stuur een e-mail naar info@degoedkoopstenotaris.nl om deze checklist als eerste te ontvangen.

Gratis testament opstellen

Gratis testament opstellen, is dat mogelijk? Het is niet mogelijk om een testament gratis op te stellen. De kosten bij de notaris liggen hiervan meestal rond de €500. Daarnaast moet er na het overlijden een verklaring van erfrecht opgemaakt worden door de nabestaanden. Hier zitten ook kosten aan verbonden.

Een codicil is wel gratis op te maken. Hier staat in hoe goederen verdeeld worden met een emotionele waarde. Ook is er te lezen welke wensen er zijn als het gaat om de uitvaart of crematie.

Testament opstellen zonder notaris mogelijk?

Volgens de Nederlandse wet is het uitsluitend mogelijk om een testament op te maken bij de notaris. Voor bepaalde zaken is het wel mogelijk om zelf iets op te schrijven. Dit gaat om een codicil en kan zelfs handgeschreven zijn. Dat gaat echter om de inboedel, kleding, sieraden en dat soort zaken. Zijn er gelden op een bankrekening of is er een eigen woning? Wat daarmee gebeurt na het overlijden, legt u altijd in een testament bij de notaris vast.

Kunt u een testament online of digitaal opstellen?

Het is mogelijk om een testament online op te stellen. Er zijn tegenwoordig allerlei internetbedrijven die dit aanbieden. Zo'n testament maakt u via het internet op en vervolgens hoeft u dit alleen nog af te tekenen bij de notaris. Hierdoor hoeft u slechts één keer naar de notaris en soms is dit dan ook voordeliger. Toch is een online testament vaak niet de beste keuze. Voor een testament wilt u namelijk uitgebreid geadviseerd worden. U kunt daarom het best een afspraak maken bij een notaris in de buurt. Hier zijn alle bijzonderheden te bespreken en kan er na opgaaf van uw wensen ook direct een testament gemaakt en afgetekend worden. Ook sturen vrijwel alle notarissen vaak vooraf al een vragenlijst op. Waardoor de procedure voor het opstellen van een online testament en traditioneel testament veel op elkaar lijken.

Waarom een testament opstellen?

Het opstellen van testament. Waarom zou u dit doen? Soms denken wij dat de Nederlandse wet alles al geregeld heeft. Daarnaast lijkt dit op jonge leeftijd nog helemaal niet belangrijk. Het is vooral confronterend en iets dat veel geld kost. Toch weet men tegelijkertijd dat het belangrijk is om dit goed geregeld te hebben. Zo weet u zeker dat uw nalatenschap in de juiste handen komt en er hopelijk geen ruzie over de erfenis ontstaat.

Wanneer is een testament nodig?

Is het nodig om een testament op te stellen? In principe is het niet verplicht om een testament op te stellen. Het is uiteraard wel aan te raden om dit te doen en hier van alles in te regelen rondom uw nalatenschap. Dit geeft duidelijkheid na het overlijden. Het moment waarop een testament van cruciale waarde is voor uw nabestaanden.

Hoe stelt u een testament op bij dementie?

Bij een testament moet het te overzien zijn wat u regelt. De notaris gebruikt daarom een stappenplan om te beoordelen of dit het geval is. Notarissen hebben hier zelfs afspraken over gemaakt. Met allerlei deskundige partijen. Denk aan meldpunten, ouderenbonden en ook Alzheimer Nederland. Dit soort afspraken zijn vastgelegd in het stappenplan wilsbekwaamheid.

 Waar gaat je geld heen als je geen testament hebt?

Indien u geen testament heeft laten opstellen, bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels met betrekking tot het erfrecht zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. De regels in dit wetboek zijn van toepassing op kinderen die biologisch of juridisch erkende kinderen zijn, evenals geadopteerde kinderen.

Wie erft er als er geen testament is?

Wanneer je geen testament hebt zal het erfrecht bepalen wie wat zal erfen. Wil je meer weten over het erfrecht? De regels kan je vinden in het Burgerlijk Wetboek.

Bekijk kosten testament opstellen »