Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Kosten hypotheek- en leveringsakte

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Op het moment dat jij een huis gaat kopen komen daar onverwachte kosten bij. Waar je rekening mee moet houden zijn de makelaarskosten, kosten voor een taxatierapport, de kosten voor de verhuizing, om nog maar te zwijgen over de overdrachtsbelasting. Daar komen ook de kosten bij voor een notaris. Als kopende partij mag jij een notaris kiezen en daar kun je nu juist op besparen. Door goed te vergelijken op onze site, kun je zo honderden euro's besparen op je notariskosten. De tarieven voor een hypotheek- en leveringsakte beginnen bij zo'n 700 euro en lopen op tot meer dan 1900 euro bij de duurste notaris. Vergelijken is dus besparen!

Een huis kopen tijdens corona

De notaris is benoemd tot vitaal beroep, wat betekent dat de notariskantoren ten tijde van corona openblijven. Als u een huis wilt kopen kan dit dus gewoon doorgaan. Denk hierbij wel het advies van de Rijksoverheid (RIVM): blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd contact. Als uw afspraak geen haast heeft, kunt u het beste nog even wachten. 

De verkoop zal iets anders verlopen dan normaal. De makelaar en de verkoper hoeven niet meer naar het kantoor te komen, maar tekenen een volmacht. Alleen de koper hoeft langs te komen om te tekenen. Hiernaast zal een deel van het proces zal via de telefoon of online plaatsvinden. Zo wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Skype, Facetime of Watsapp bellen. Zo wordt zo veel mogelijk fysiek contact beperkt. Voor het tekenen van de akte moet men nog wel naar het kantoor komen. De notariskantoren volgen de RIVM richtlijnen. Bent u niet in staat naar het kantoor toe te komen, neem dan contact op met uw notaris.

Waarom verschillen notaristarieven voor een hypotheek- en leveringsakte?

De notarissen kunnen hun eigen tarieven bepalen. Daardoor kan het zijn dat de ene notaris een stuk duurder is voor een hypotheek- en leveringsakte dan een andere notaris. 'Is die goedkope notaris dan ook slechter?' vragen veel mensen zich af. Nee, dat hoeft zeker niet. Een goedkope notaris kan bijvoorbeeld in een minder groot pand zitten of misschien gewone koffie schenken in plaats van een mooie ristretto of latte machiatto. Zeker weten dat je een goede notaris hebt? Check dan de beoordelingen van andere gebruikers over de notaris. 

Tips bij het vergelijken van notarissen

Als je ervoor kiest om naar een notaris iets verder uit jouw buurt te zoeken kan het zijn dat deze lagere tarieven hanteert. Op onze website kun je eenvoudig de straal waarin je naar notarissen zoekt aanpassen. Zo kom je wellicht nog voordeligere notarissen tegen. 

Op onze website vind je zo'n 20.000 beoordelingen van notarissen in heel Nederland. Het is altijd verstandig even goed te kijken hoe anderen de service van de notaris van jouw keuze hebben ervaren. Zo kom je niet voor verassingen te staan. 

Bekijk notaristarieven voor het kopen van een huis »