vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Akte van verdeling

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wat is een akte van verdeling?

Een akte van verdeling heeft u nodig wanneer u gaat scheiden. Vaak heeft een scheiding behoorlijk wat voeten in de aarde. Het uit elkaar gaan is meestal al pijnlijk genoeg, maar dan moeten er ook nog spullen worden verdeeld. Met behulp van een akte van verdeling worden de gemeenschappelijke spullen op een eerlijke manier verdeeld en kan het huis op één naam gezet worden. 

Waarom een akte van verdeling?

Het verdelen van gemeenschappelijke spullen zoals meubels, of beslissen wie de huisdieren of de auto meekrijgt, gaat de meeste ex-partners goed af. Beslissen wie er in het huis blijft wonen dat ooit van jullie samen was, gaat daarentegen niet altijd even makkelijk. Dan is het opstellen van een akte van verdeling door een notaris noodzakelijk

Ook wanneer u in gemeenschap van goederen getrouwd bent geweest, of wanneer er in de huwelijkse voorwaarden stond vermeld dat de woning gemeenschappelijk bezit is, dient de akte door de notaris te worden opgesteld.

Wanneer is een akte van verdeling niet nodig?

Wanner jullie samenwoonden en het huis maar op één naam stond, is een akte van verdeling niet nodig. Het huis blijft dan eigendom van de persoon op wiens naam het al stond. De akte is ook niet nodig als jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en het huis niet als gemeenschappelijk bezit is opgenomen. Indien geen van beiden in het huis wil blijven wonen, kan het huis gewoon verkocht worden. Daar is geen akte van verdeling voor nodig.

Notarissen vergelijken

Wat u betaalt voor een akte van verdeling verschilt per notaris. Iedere notaris bepaalt zijn eigen tarieven. Bij de ene notaris kost deze akte  € 500,- terwijl u bij een andere notaris  € 1.500,-  betaalt.  Daarom doet u er verstandig aan eerst tarieven van akte van verdeling van notarissen te vergelijken, want op deze manier kunt u  de nodige kosten besparen. Via ons vergelijkingssysteem vergelijkt u snel een eenvoudig notarissen bij u in de buurt. Vraag direct meerdere gratis offertes op!

Bekijk notaristarieven akte van verdeling »