Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Akte van verdeling

Leestijd
4 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Dat u gaat scheiden is vaak al pijnlijk genoeg en moet dan een hoop geregeld worden. De akte van verdeling opgemaakt door de notaris is hierbij een belangrijk document dat ervoor zorgt dat de eigendommen en financiële verplichtingen op een eerlijke manier worden verdeeld bij een echtscheiding. 

Wat is een akte van verdeling?

Een akte van verdeling is een juridisch document dat wordt opgesteld bij de verdeling van gemeenschappelijke eigendommen. Dit gebeurt meestal bij echtscheidingen of het beëindigen van een samenlevingscontract. Het doel van de notariële akte is om de eigendomsrechten en belangen van de betrokken partijen op een eerlijke manier te verdelen. Wanneer de akte niet wordt getekend hebben beide partners hoofdelijke aansprakelijkheid.

Wat staat er in een akte van verdeling?

In een akte van verdeling staat welk partner aansprakelijk is met betrekking tot de eigendommen. In het document staat altijd de:

 • Identificatie van de betrokken partijen: de namen, adressen en andere relevante persoonlijke gegevens van alle partijen die bij de verdeling betrokken zijn, moeten worden vermeld.

 • Beschrijving van de verdeelde eigendommen: een gedetailleerde beschrijving van de eigendommen die verdeeld worden, inclusief hun locatie, grootte, kenmerken en eventuele beperkingen of rechten die erop van toepassing zijn.
 • Lijst van eigendomsrechten en belangen: elke partij moet zijn eigendomsrechten en belangen in de verdeelde eigendommen specificeren. Dit kan betrekking hebben op financiële investeringen, beheersovereenkomsten of eventuele schulden die verband houden met de eigendommen.
 • Verdeling van eigendommen: de akte moet ook de manier waarop de eigendommen worden verdeeld, beschrijven. Dit omvat het bepalen van wie welk deel van de eigendommen krijgt en eventuele compensaties die moeten worden betaald.
 • Verklaring van akkoord: alle partijen moeten de akte ondertekenen om aan te geven dat ze akkoord gaan met de verdeling en de vastgelegde eigendomsrechten en belangen.

Na ondertekening wordt het document geregistreerd bij het kadaster, zodat het officieel wordt erkend. 

Waarom een akte van verdeling?

Een akte van verdeling is van essentieel belang om wettelijke duidelijkheid, zekerheid en ordelijkheid te bieden bij de verdeling van gemeenschappelijke eigendommen. Daarnaast helpt het om toekomstige geschillen te voorkomen. Het verdelen van gemeenschappelijke spullen zoals meubels, of beslissen wie de huisdieren of de auto meekrijgt, gaat de meeste ex-partners goed af. Beslissen wie er in het huis blijft wonen dat ooit van jullie samen was, gaat daarentegen niet altijd even makkelijk,. Hierbij heeft u vaak te maken met de hypotheek. Dan is het opstellen van een akte van verdeling door een notaris noodzakelijk. 

Ook wanneer u in gemeenschap van goederen getrouwd bent geweest, of wanneer er in de huwelijkse voorwaarden stond vermeld dat de woning gemeenschappelijk bezit is, dient de akte door de notaris te worden opgesteld. 

Wat kost een akte van verdeling? 

De kosten voor het opstellen van een akte van verdeling variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de zaak, de locatie, de betrokken partijen en de notaristarieven. Hier zijn enkele kostenposten die mogelijk bij het opstellen van een akte van verdeling komen kijken: 

 1. Notariskosten: 
  In sommige gevallen is het nodig om de akte van verdeling op te laten maken door een notaris. Notariskosten verschillen per regio en variëren afhankelijk van de specifieke taken die de notaris moet uitvoeren.

 2. Administratieve Kosten: 
  Administratieve kosten ivm het indienen van de akte van verdeling bij de juiste instanties, zoals rechtbanken. Deze kosten zijn afhankelijk van de locatie en het type documentatie dat moet worden ingediend.

 3. Overige Kosten: 
  Zoals kosten voor het taxeren van onroerend goed, kosten voor het verdelen van financiële activa, kosten voor het opstellen van financiële regelingen enzovoort.

Wanneer is een akte van verdeling niet nodig?

Wanner jullie samenwoonden en de woning op één naam stond, is een akte van verdeling niet nodig. Het huis blijft dan eigendom van de persoon op wiens naam het al stond. De akte is ook niet nodig als jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en het huis niet als gemeenschappelijk bezit is opgenomen. Ook als geen van beiden in het huis wil blijven wonen is er geen akte van verdeling nodig. Dan kan het huis verkocht worden. 

Wat zijn de voor- en nadelen van akte van verdeling?

Het opstellen van een akte van verdeling kent een aantal voor- en nadelen.

De voordelen akte van verdeling:

 1. Duidelijkheid over de verdeling van eigendommen en schulden. 
 2. Rechtsgeldigheid en kan als bewijs dienen.
 3. Beschermt de eigendomsrechten van betrokken partijen.
 4. Vergemakkelijkt de afwikkeling van een erfenis.
 5. Het kan gunstig zijn voor fiscale doeleinden.

De nadelen van een akte van verdeling:

 1. Beperkte flexibiliteit bij wijzigingen.
 2. Notariële kosten zijn vereist.
 3. Het proces kan tijdsintensief zijn.
 4. Mogelijke interpretatieverschillen en conflicten.
 5. Niet altijd van toepassing op alle situaties.

Notarissen vergelijken

Wat u betaalt voor een akte van verdeling verschilt per notaris. Notarissen bepalen hun eigen tarieven. Het is dan ook verstandig eerst tarieven van akte van verdeling van notarissen te vergelijken. Op deze manier kunt u kosten besparen. Via ons vergelijkingssysteem vergelijkt u snel een eenvoudig notarissen bij u in de buurt. Vraag direct meerdere gratis offertes op!

Bekijk notaristarieven akte van verdeling »