Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Schenken aan kinderen

Leestijd
4 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Denkt u erover na een bedrag te schenken aan uw kinderen? Dan zijn er een aantal zaken waar u over na moet denken. Wilt u uw kinderen nu iets geven of denkt u aan een schenking op papier, waarbij uw kinderen pas geld krijgen na uw overlijden? Heeft u goed naar uw eigen situatie gekeken en naar die van uw kinderen? Bent u op de hoogte van schenkbelasting? En wist u dat u door te schenken erfbelasting kunt besparen? We leggen het allemaal uit en zetten de voordelen van geld schenken aan uw kind op een rij.

Uw financiële situatie

Het is belangrijk dat u goed weet hoe uw financiële situatie eruit ziet. Nu en in de toekomst. Wanneer u hierin inzicht heeft, weet u wat u kunt schenken en wat de beste tijd daarvoor is. Een notaris kan u hierin adviseren. Naast dat u naar uw eigen situatie kijkt, is het ook verstandig om naar de situatie van uw kinderen te kijken. Een van uw kinderen kan je geld harder nodig hebben dan de ander. Wanneer een van uw kinderen een uitkering ontvangt, stopt deze bij het ontvangen van een bepaald geldbedrag. Denk daarover na.

Belastingvrij schenken aan uw kinderen

In 2023 is het bedrag dat u zonder het betalen van belasting kunt schenken € 6.035. Onder 'kind' verstaan wij ook een pleegkind en een stiefkind. Ouders worden als 1 schenker gezien. Ook als u bent gescheiden. Wilt u uw kind en schoondochter/zoon allebei een leuk bedrag schenken waarover ze geen belasting hoeven te betalen? Houd er rekening mee dat de Belastingdienst een getrouwd stel (of geregistreerd partnerschap) als één persoon beschouwt. Zorg dat uw schenkingen opgeteld binnen het belastingvrije bedrag blijven.

Schenken aankoop woning 

Koopt uw zoon of dochter een huis? Of gaat zij woning verbouwen? dan mag u daarvoor eenmalig maximaal € 28.947 belastingvrij geven. 

Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden.
- Uw kind is tussen de 18 en 40 jaar oud. Of zijn/ haar partner is tussen de 18 en 40 jaar. Schenken op de dag van de 40ste verjaardag mag ook.
- Uw kind heeft niet eerder een 'verhoogde vrijstelling' gebruikt, voor bijvoorbeeld een dure studie of een eerdere aankoop/ verbouwing woning
- Uw kind kan schriftelijk aantonen de schenking is ontvangen en aangewend voor het juiste doel, de eigen woning. 

Schenken voor studie

Als de schenking wordt gebruikt voor een studie dan is deze vrijstelling zelfs € 60.298 (2023). Deze studie moet dan wel minstens 20.000 euro per jaar kosten. Dus het is niet bedoeld voor elke studie. De schenking mag niet gebruikt worden voor het aflossen van een studieschuld. 
Ook hier geldt de voorwaarde dat uw kind tussen de 18 en 39 jaar oud moet zijn om de schenking voor een studie te kunnen ontvangen.

Schenken of erven?

Er bestaat een verschil tussen schenken bij leven en schenken op papier. U kunt ervoor kiezen dat uw kinderen uw schenking ontvangen wanneer u bent overleden. Zo ontstaat er een schulderkenning naar uw kinderen toe. De reden dat mensen hiervoor kiezen, is dat het een behoorlijke besparing oplevert. Zo hoeven uw kinderen een stuk minder erfbelasting te betalen. Het bedrag van een schenking op papier gaat namelijk van het bedrag van de erfenis af. Dit betekent dat er minder erfbelasting over de erfenis betaald hoeft te worden. Sommige mensen zien het als een nadeel dat hun kinderen het geld pas krijgen bij hun overlijden. Ze krijgen het dan niet op het moment dat zij het geld het hardst nodig hebben en  u ervaart zelf niet wat zij met het geld doen. Lees meer over een schenking op papier.

Voordelen schenken

  • Tot een bepaald bedrag kunt u belastingvrij schenken
  • U geeft uw kinderen geld op het moment dat zij het hardst nodig hebben.
  • Door nu al geld te schenken, hoeven uw kinderen geen erfbelasting te betalen over de geschonken bedragen. (dit geldt ook voor schenken op papier).
  • Wanneer u schenkt bij leven, ziet u wat er gebeurd met uw geld.

Schenkingsakte bij de notaris

Met een schenkingsovereenkomst legt u de schenking schriftelijk vast. Het is zo voor beiden partijen, de gever en de ontvanger, duidelijk wat je met elkaar afspreekt. dat kan achteraf problemen voorkomen. Bij sommige schenkingen is een overeenkomst verplicht. Ook als het niet verplicht is kunt u ervoor kiezen een schenkingsovereenkomst op te stellen. Voor een schenkingsakte kunt u naar de notaris. 

Bespaar op notariskosten

Voor een schenkingsakte gaat u naar de notaris. Op deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u alle tarieven met elkaar vergelijken. Zo bespaart u al snel honderden euro's. 

Bekijk notaristarieven schenking »