Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten

Persoon & Familie

Gemeenschap van goederen

Leestijd
8 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Gaat u trouwen of legt u een geregistreerd partnerschap vast en laat u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opstellen, dan trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Trouwen* in gemeenschap van goederen houdt in dat u al uw bezittingen en schulden deelt met uw partner. Sinds 2018 trouwt u echter niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Wat is beperkte gemeenschap van goederen, algehele gemeenschap van goederen en wat is het verschil met huwelijkse voorwaarden? DeGoedkoopsteNotaris.nl legt het uit.

*Op deze pagina hebben we het over trouwen en gemeenschap van goederen, maar voor geregistreerd partnerschap geldt hetzelfde. U laat dan alleen geen huwelijkse voorwaarden opstellen, maar partnerschapsvoorwaarden.

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 trouwt u standaard in beperkte gemeenschap van goederen als u geen huwelijkse voorwaarden laat opstellen bij de notaris. Met de beperkte gemeenschap van goederen blijven alle schulden en bezittingen die u privé bezat voor het trouwen van u, en worden alle schulden en bezittingen die u had voor en heeft vanaf het trouwen van jullie samen.

Algehele gemeenschap van goederen

Bent u voor 1 januari 2018 getrouwd en heeft u geen huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij een notaris? Dan ging u automatisch de algehele gemeenschap van goederen aan. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die u privé had voor het huwelijk, die jullie samen hadden en die na het huwelijk ontstaan vanaf het moment van trouwen van jullie samen zijn. U heeft dus alleen gezamenlijke bezittingen en schulden.
Ook erfenissen en schenkingen zijn met algehele gemeenschap van goederen van u samen. Tenzij er in het testament of de schenkingsakte van een erflater een uitsluitingsclausule is opgenomen.

Er zijn mensen die nog altijd in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin één van de partners altijd thuis geweest is voor de kinderen, terwijl de ander carrière maakte. Wilt u in algehele gemeenschap van goederen trouwen? Dan kunt u dat opnemen in de huwelijkse voorwaarden. Daarvoor gaat u naar de notaris.

Trouwen zonder gemeenschap van goederen

Wilt u geen beperkte gemeenschap van goederen aangaan als u trouwt? Dan laat u huwelijkse voorwaarden opstellen bij een notaris. Huwelijkse voorwaarden zijn schriftelijke afspraken over wat er tijdens uw huwelijk wel en niet samenvloeit in een gemeenschappelijk vermogen. Deze voorwaarden stelt u samen met uw huwelijkspartner op bij een notaris. U kunt er met huwelijkse voorwaarden bijvoorbeeld voor kiezen dat u alsnog in algehele gemeenschap van goederen trouwt of dat juist alle bezittingen en schulden gescheiden blijven.

Voor- en nadelen beperkte gemeenschap van goederen

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen heeft voordelen en nadelen. Of een bepaald punt van de gemeenschap van goederen een voor- of nadeel is, hangt in veel gevallen ook af van uw voorkeuren en situatie.

  • Notariskosten: u betaalt geen notariskosten voor het opstellen van de voorwaarden, want deze staan al vast.
  • Woning: kopen jullie samen een woning, dan zijn jullie allebei woningbezitter. Had u voordat u ging trouwen een woning op uw naam staan, dan blijft deze woning uw bezit. Koopt één van de partners een woning na het trouwen, dan wordt het huis alsnog automatisch het bezit van beide partners. Wilt u dit anders regelen, dan moet u huwelijkse voorwaarden opstellen vóórdat u de woning aanschaft.
  • Erfenissen en schenkingen: deze vallen niet in de beperkte gemeenschap van goederen (wél in de algehele gemeenschap van goederen) en zijn dus automatisch het bezit van de andere partner. Nadeel hiervan is dat u deze erfenissen en schenkingen dus niet volledig van uw partner erft wanneer die overlijdt (tenzij er sprake is van algehele gemeenschap van goederen). Uitzondering: een erflater kan in zijn of haar testament hebben vastgelegd dat uw partner de erfenis of schenking ook ontvangt.
  • Eigen bedrijf: heeft u een eigen bedrijf, dan is het bedrijf zelf altijd uw eigendom. De waarde van het bedrijf is met beperkte gemeenschap van goederen wel van u en uw partner. Als u te maken krijgt met een faillissement dan kunnen schuldeisers daardoor ook een beroep doen op het vermogen van uw partner. Gaat u scheiden, dan krijgt uw partner de helft van de waarde van uw bedrijf, wat kan resulteren in een faillissement van uw bedrijf. Het is daarom vaak verstandig om huwelijkse voorwaarden op te stellen als u een eigen bedrijf heeft.
  • Scheiden: bij een scheiding krijgen u en uw partner allebei 50 procent van de bezittingen en schulden die in de gemeenschap van goederen vallen.
  • Overlijden: bij het overlijden van een van de partners worden alle gemeenschappelijke bezittingen automatisch van de partner die overblijft. Het privébezit wordt volgens het testament van de erflater en/of volgens de wettelijke verdeling geregeld.

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen?

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden kan in sommige gevallen financieel verstandiger zijn dan gemeenschap van goederen en vice versa. Over welke voorwaarden in uw situatie verstandig zijn, kunt u zich laten adviseren door een notaris. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen?

  • De voorwaarden in de gemeenschap van goederen staan vast, die in de huwelijkse voorwaarden bepaalt u zelf en deze legt u vast bij een notaris.
  • Bij trouwen in beperkte gemeenschap van goederen blijven de privébezittingen en -schulden van voor het huwelijk privé, blijven de bezittingen en schulden die jullie gezamenlijk al hadden van jullie én worden alle bezittingen en schulden die jullie hebben en maken van jullie samen. Met huwelijkse voorwaarden bepaalt u zelf hoe deze verdeling wordt.
  • Erfenissen en schenkingen blijven met beperkte gemeenschap van goederen altijd privé, tenzij de erflater daar iets over heeft vermeld in het testament. Met huwelijkse voorwaarden bepaalt u zelf hoe deze verdeling wordt.
  • Bent u getrouwd in algehele gemeenschap van goederen (voor 1 januari 2018 zonder huwelijkse voorwaarden) dan delen jullie alle schulden, bezittingen, erfenissen en schenkingen van voor en vanaf jullie huwelijk. Met huwelijkse voorwaarden bepaalt u zelf hoe deze verdeling wordt.

Uitzonderingen van gemeenschap van goederen

De wet heeft, zelfs als er niet wordt gekozen voor huwelijkse voorwaarden, wel enkele zaken uitgezonderd van de gemeenschap van goederen. Dit betreft onder andere:

  • goederen die verkregen zijn uit een erfenis waarbij degene van wie u erft, de erflater, heeft besloten dat deze niet in de gemeenschap van goederen vallen;
  • bepaalde pensioenaanspraken;
  • vruchten van goederen die uitgezonderd zijn door de huwelijkse voorwaarden;
  • bepaalde giften;
  • goederen die aan een van beide echtgenoten ‘bijzonder verknocht’ zijn;
  • goederen die voor meer dan de helft worden aangeschaft van eigen geld (dat dus niet onder de gemeenschap van goederen valt).

Gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden

Als u bent getrouwd in gemeenschap van goederen maar die wilt omzetten naar huwelijkse voorwaarden, dan gaat u daarvoor naar een notaris. Deze helpt u verder. Daar zijn altijd kosten aan verbonden. U kunt huwelijkse voorwaarden ook laten omzetten naar beperkte gemeenschap van goederen. Ook daarvoor gaat u naar een notaris. Als jullie flinke schulden hebben kan het lastig zijn om de gemeenschap van goederen om te zetten naar huwelijkse voorwaarden. Een rechter moet de voorwaarden goedkeuren, en die zou deze op basis van de schulden kunnen afkeuren. Ga naar een notaris voor advies.

Ontbinden van de gemeenschap van goederen

De gemeenschap van goederen loopt in principe ‘eeuwig’ door, totdat er iets gebeurt waardoor het wordt ontbonden, zoals een echtscheiding of overlijden van een van de partners. Hetzelfde geldt voor huwelijkse voorwaarden.

Overlijden en gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden

Als een van de partners overlijdt en jullie getrouwd zijn in algehele gemeenschap van goederen, dan wordt dat wat van de partners samen was van de partner die overblijft. Bij beperkte gemeenschap van goederen wordt al het gezamenlijk bezit van de overblijvende partner. Het deel dat privébezit was, wordt verdeeld volgens het testament van de erflater en/of volgens de wettelijke verdeling als er geen testament is. Hierdoor bestaat de kans dat de erfgenaam erfbelasting betaalt over de erfenis van zijn of haar partner. Waren jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, dan hangt de verdeling na overlijden af van de voorwaarden.

Scheiden en gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden

Bent u in algehele gemeenschap van goederen getrouwd en gaan jullie scheiden? Dan worden alle schulden en bezittingen fifty-fifty verdeeld. Scheiden jullie vanuit beperkte gemeenschap van goederen, dan verdelen jullie alleen het deel dat jullie samen bezitten. Wilt u deze verdeling van jullie bezit en schulden anders regelen, dan laat u huwelijkse voorwaarden opstellen bij een notaris.

Notaristarieven vergelijken opstellen huwelijkse voorwaarden

Het grote voordeel van naar een notaris gaan, is dat deze u ook een deskundig advies geeft en u informeert op basis van jullie situatie. U weet dan zeker of het voor jullie verstandig is om onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen te trouwen. Wilt u huwelijkse voorwaarden laten opstellen? Vergelijk dan de notaristarieven voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Notarissen rekenen namelijk verschillende tarieven. 

Bekijk notaristarieven huwelijkse voorwaarden »