Gaat u trouwen of legt u een geregistreerd partnerschap vast en laat u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opstellen, dan trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Trouwen* in gemeenschap van goederen houdt in dat u al uw bezittingen en schulden deelt met uw partner. Sinds 2018 trouwt u echter niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Wat is beperkte gemeenschap van goederen, algehele gemeenschap van goederen en wat is het verschil met huwelijkse voorwaarden? DeGoedkoopsteNotaris.nl legt het uit.
*Op deze pagina hebben we het over trouwen en gemeenschap van goederen, maar voor geregistreerd partnerschap geldt hetzelfde. U laat dan alleen geen huwelijkse voorwaarden opstellen, maar partnerschapsvoorwaarden.
Bent u voor 1 januari 2018 getrouwd en heeft u geen huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij een notaris? Dan ging u automatisch de algehele gemeenschap van goederen aan. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die u privé had voor het huwelijk, die jullie samen hadden en die na het huwelijk ontstaan vanaf het moment van trouwen van jullie samen zijn. U heeft dus alleen gezamenlijke bezittingen en schulden.
Ook erfenissen en schenkingen zijn met algehele gemeenschap van goederen van u samen. Tenzij er in het testament of de schenkingsakte van een erflater een uitsluitingsclausule is opgenomen.
Er zijn mensen die nog altijd in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin één van de partners altijd thuis geweest is voor de kinderen, terwijl de ander carrière maakte. Wilt u in algehele gemeenschap van goederen trouwen? Dan kunt u dat opnemen in de huwelijkse voorwaarden. Daarvoor gaat u naar de notaris.
Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen heeft voordelen en nadelen. Of een bepaald punt van de gemeenschap van goederen een voor- of nadeel is, hangt in veel gevallen ook af van uw voorkeuren en situatie.
Het opstellen van huwelijkse voorwaarden kan in sommige gevallen financieel verstandiger zijn dan gemeenschap van goederen en vice versa. Over welke voorwaarden in uw situatie verstandig zijn, kunt u zich laten adviseren door een notaris. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen?
De wet heeft, zelfs als er niet wordt gekozen voor huwelijkse voorwaarden, wel enkele zaken uitgezonderd van de gemeenschap van goederen. Dit betreft onder andere:
Bent u in algehele gemeenschap van goederen getrouwd en gaan jullie scheiden? Dan worden alle schulden en bezittingen fifty-fifty verdeeld. Scheiden jullie vanuit beperkte gemeenschap van goederen, dan verdelen jullie alleen het deel dat jullie samen bezitten. Wilt u deze verdeling van jullie bezit en schulden anders regelen, dan laat u huwelijkse voorwaarden opstellen bij een notaris.
Het grote voordeel van naar een notaris gaan, is dat deze u ook een deskundig advies geeft en u informeert op basis van jullie situatie. U weet dan zeker of het voor jullie verstandig is om onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen te trouwen. Wilt u huwelijkse voorwaarden laten opstellen? Vergelijk dan de notaristarieven voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Notarissen rekenen namelijk verschillende tarieven.
Bekijk notaristarieven huwelijkse voorwaarden »We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!