Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Levenstestament opstellen

Leestijd
9 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

In een levenstestament legt u vast wat uw wensen en keuzes zijn voor als u niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen en wie die beslissingen dan voor u mag maken. In tegenstelling tot in een testament (voor na het leven) geeft u in een levenstestament aan wat er tijdens uw leven met uw financiële, medische en persoonlijke zaken moet gebeuren en wie die taken voor u uitvoert. Het is verstandig om een levenstestament op te laten stellen bij een notaris. Wij geven u uitleg over het levenstestament en laten u zien wat de notaristarieven voor het opstellen van een levenstestament zijn.

Wat is een levenstestament?

Het levenstestament is een document waarin u vastlegt wat uw financiële, medische en persoonlijke wensen en keuzes zijn en wie daarnaar handelt als u dat zelf niet meer kunt, of dat nou tijdelijk (bijvoorbeeld na een ongeluk) of permanent (zoals bij dementie) is. Het levenstestament is een notariële volmacht en wordt ook wel het ‘testament bij leven’ genoemd. Het levenstestament moet u laten opstellen op het moment dat u nog wilsbekwaam bent. Oftewel; wanneer u de keuzes nog bij het volle verstand kunt maken.
Een levenstestament bestaat vaak uit twee volmachten (de financiële en medische en persoonlijke). Het is een uitgebreidere variant van de notariële volmacht.

Waarom een levenstestament?

Het levenstestament zorgt ervoor dat u de regie over uw leven houdt op het moment dat u daar zelf minder toe in staat bent, bijvoorbeeld door een tijdelijke ziekenhuisopname, ouderdom of dementie. Financiële en medische beslissingen die u niet meer zelf kunt maken, worden met een levenstestament nog steeds naar uw vastgestelde wens gemaakt door een door u aangewezen persoon. Zo’n persoon wordt een vertegenwoordiger, gevolmachtigde of vertrouwenspersoon genoemd. Stelt u geen levenstestament op en raakt u wilsonbekwaam? Dan moeten uw naasten voor elke grote beslissing rondom uw leven toestemming vragen aan de rechter. Het levenstestament heeft nog meer voordelen. We sommen ze hieronder voor u op, evenals de nadelen.

Voordelen levenstestament

  • Met een levenstestament legt u officieel vast wie er voor u mag beslissen als u dat zelf niet meer kunt.
  • Met een levenstestament behoudt u de regie over uw financiële zaken en voorkomt u dat een familielid de macht in handen neemt en keuzes voor u maakt waar u niet achter staat. 
  • In een levenstestament legt u vast wat uw wensen zijn rondom medische en persoonlijke zaken en geeft u de gevolmachtigde toestemming om, naar die wensen, uit uw naam te handelen op het moment dat u daar wilsonbekwaam voor wordt beoordeeld. Denk aan de euthanasieregeling en levensverlengende behandelingen. 
  • Het hebben van een levenstestament maakt het uw familie makkelijker bij het maken van beslissingen rondom uw leven, doordat u ze op papier op de hoogte stelt van uw wensen en doordat ze niet voor elke belangrijke beslissing toestemming van een rechter nodig hebben. 

Nadelen levenstestament

  • Aan het opstellen van een levenstestament zijn kosten verbonden.
  • Als u geen partner en/of kinderen heeft, kan het lastiger zijn om een gevolmachtigde (en toezichthouder) aan te stellen. 
  • Soms is een levenstestament niet genoeg en is er mentorschap, bewindvoering of curatele nodig.
  • Het levenstestament heeft een groter risico op misbruik dan een bewind of curatele; de notaris controleert namelijk niet of een vertrouwenspersoon betrouwbaar is, terwijl curatoren en bewindvoerders doorgaans worden toegewezen door een kantonrechter en de administratie jaarlijks wordt gecontroleerd. 

Wat staat er in een levenstestament?

In een levenstestament neemt u op wat uw wensen en behoeften zijn rondom uw financiële, medische en persoonlijke zaken op het moment dat u hier zelf niet meer over kunt beslissen. In het levenstestament legt u vast wie de vertrouwenspersoon is die deze taken voor u uit mag voeren en op welke manier deze uw financiële, persoonlijke en medische zaken regelt als u dat zelf niet meer kunt. 

Levenstestament opstellen

Het levenstestament stelt u zelf op of u laat dat doen door een notaris. Als u zelf een levenstestament opstelt zonder een notaris, dan is dat een onderhandse akte. Zo’n akte is gratis, maar het zelf opstellen van een levenstestament heeft een groot nadeel: de bank kan ervoor kiezen dit levenstestament niet te erkennen. Uw vertrouwenspersoon kan uw financiële wensen dan niet uitvoeren.
Het is daarom verstandig om een levenstestament op te laten stellen door een notaris. Naast dat het levenstestament daarmee rechtsgeldig is, helpt en adviseert de notaris u bij het opstellen van het levenstestament. Ook controleert deze of u wilsbekwaam bent op het moment dat u het levenstestament opstelt en tekent. Samen stellen jullie het levenstestament naar uw wens op.
Na het opstellen van het levenstestament bewaart de notaris dit document en geeft aan het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR) door dat, wanneer en bij welke notaris u een levenstestament heeft opgesteld. Zelf ontvangt u een of meerdere afschriften (kopieën van het levenstestament), zodat u dit, als u dat wilt, kunt delen met bijvoorbeeld uw vertrouwenspersonen, de bank en uw huisarts. Dat kan handig zijn, want dan weten zij ook van uw wensen af. 

Wat zijn de notariskosten voor een levenstestament?

Wat kost een levenstestament opstellen bij de notaris? De kosten hangen af van hoe uitgebreid u het levenstestament wilt maken en van naar welke notaris u gaat. Bij DeGoedkoopsteNotaris.nl vindt u een lijst met de notaristarieven voor het opstellen van een levenstestament. De kosten liggen tussen de € 330 en € 1.130. U kunt daarnaast kiezen tussen een levenstestament voor één persoon of een levenstestament voor twee personen; stelt u samen een (eigen) testament op, dan zijn de kosten per persoon gemiddeld lager. Ook kunt u het levenstestament in combinatie met een andere akte opstellen, zoals met het testament (voor na het overlijden).
U vindt hier meer informatie over de kosten voor het levenstestament

Wat is het verschil tussen een levenstestament en een testament?

In een testament legt u vast wat er met uw nalatenschap gebeurt; een testament is dus van kracht vanaf het moment dat u bent overleden. In een levenstestament legt u vast wie voor u beslissingen mag nemen als u zelf niet meer in staat bent om dit te doen tijdens uw leven. We vertellen u hier meer over op de pagina over het verschil tussen het levenstestament en het testament.
U kunt ervoor kiezen om het levenstestament en testament in één keer op te laten stellen bij de notaris. 

Levenstestament voorbeeld

Het levenstestament bestaat vaak uit meerdere pagina’s, waarop uw keuzes over de financiële, medische en persoonlijke zaken zijn vastgelegd. Wij geven u een voorbeeld van een levenstestament, zodat u weet wat u kunt verwachten van een levenstestament. Gebruik dit voorbeeld niet om zelf een levenstestament op te stellen. Het is het beste om een levenstestament op te laten stellen bij de notaris, dan is het namelijk rechtsgeldig én krijgt u advies en hulp van de notaris.

Checklist belangrijke keuzes levenstestament

Waar maakt u keuzes over bij het opstellen van een levenstestament? In deze uitgebreide levenstestament-checklist ziet u waar u over na moet denken. Hieronder ziet u deze belangrijke vragen zonder verdere toelichting. 

  • Wie kiest u als vertrouwenspersoon?
  • Verdeelt u de financiële en medische en persoonlijke zaken over twee vertrouwenspersonen, of legt u alle taken bij één persoon?
  • Geeft u ook een vervangend vertrouwenspersoon en ondervolmacht op?
  • Krijgt de vertrouwenspersoon een beloning?
  • Welke taken neemt u voor de vertrouwenspersoon op in het levenstestament?
  • Hoe houdt u toezicht op de taken die de vertrouwenspersoon uitvoert?
  • Wat gebeurt er als de vertrouwenspersoon de taken niet meer kan of wil uitvoeren?
  • Wie vertelt u over uw levenstestament en met wie deelt u dit document?

Veelgestelde vragen

Is een levenstestament onzin?Een levenstestament is geen onzin. Het geeft u de regie om te bepalen wie er mag beslissen als u dit zelf niet meer kunt. Dit heeft dus zeker zin en voorkomt problemen als er mensen voor u willen zorgen.

Is een levenstestament gratis?Het opstellen van een levenstestament bij de notaris is niet gratis. Iedere notaris kan zijn eigen tarieven bepalen, waardoor de prijzen erg uiteenlopen. Om te voorkomen dat u te veel betaalt, kunt u notaristarieven voor levenstestamenten vergelijken op DeGoedkoopsteNotaris.nl. Vraag gratis offertes op en kom in contact met de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Is het mogelijk om een levenstestament zonder notaris af te sluiten?
Het is niet verplicht om een notaris te betrekken bij het opstellen van een levenstestament, maar het is wel verstandig. Een door uzelf opgestelde (onderhandse) akte kan als ongeldig worden gezien door een bank. Dit beperkt de rechten van uw vertrouwenspersoon. 

Kunt u een levenstestament online afsluiten?
Het is niet mogelijk om een levenstestament online af te sluiten. Wel is het zo dat online aanbieders het document online kunnen voorbereiden, waarna u het levenstestament alsnog moet tekenen bij een notaris. Een levenstestament écht online afsluiten is niet mogelijk.

Wanneer gaat een levenstestament in?
Bij het opstellen van het levenstestament heeft u twee keuzes rondom het ingaan van het levenstestament: 

  • Het levenstestament gaat in nadat u het ondertekent, om vervolgens pas te worden gebruikt op het moment dat u tijdelijk, langdurig of permanent niet in staat bent om beslissingen te nemen.
  • Het levenstestament gaat in zodra een arts vaststelt dat u wilsonbekwaam bent.

Wat is het verschil tussen een levenstestament en notariële volmacht?De notariële volmacht is een minder uitgebreid alternatief voor het levenstestament. In beide aktes legt u vast wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen, maar in het levenstestament kan dat uitgebreider en kunt u ook persoonlijke zaken regelen. U bepaalt zelf wat er in de notariële volmacht of het levenstestament komt te staan. We vertellen u graag meer over het verschil tussen een volmacht en een levenstestament

Is het mogelijk om een levenstestament op te stellen bij dementie?
Als u gaat dementeren en u nog geen levenstestament heeft, dan kunt u alleen nog een levenstestament opstellen als een huisarts vaststelt dat u wilsbekwaam bent. 

Hoe werkt een levenstestament voor een alleenstaande?Bent u alleenstaand en wilt u een levenstestament opstellen? Dan kiest u voor een levenstestament voor één persoon. Denk na over wie u als gevolmachtigde wilt aanwijzen. Dat kan een meerderjarig kind of familielid of ander persoon zijn die u vertrouwt. 

Hoe werkt een levenstestament voor een echtpaar?
Geregistreerd partners of gehuwden zijn niet automatisch elkaars gevolmachtigde (vertrouwenspersoon). Dit is iets wat u regelt in het levenstestament. U kunt er als partners voor kiezen om samen twee levenstestamenten op te stellen, dat scheelt in de kosten per persoon. DeGoedkoopsteNotaris.nl geeft u een overzicht van de notaristarieven voor het levenstestament voor twee personen.

Vergelijk notaristarieven »