Stichting & Bedrijf

Kosten BV oprichten

Leestijd
3 minuten

Categorie
Stichting & Bedrijf

Zoek Notarissen »

Wilt u een besloten vennootschap oprichten en benieuwd naar de kosten voor een BV oprichten? Wij helpen u graag. Bij het oprichten van een BV moeten er statuten worden opgesteld. De statuten zijn de grondregels van een bedrijf. Hierin worden bijvoorbeeld de naam van de BV en het doel van de vennootschap vastgelegd. De statuten worden vastgelegd in de oprichtingsakte. Hiervoor gaat u naar de notaris. 

Wat zijn de voordelen van een BV oprichten?

Wanneer je voor jezelf wilt beginnen zijn er meerdere ondernemingsvormen mogelijk. Vaak wordt er gekozen voor het oprichten van een BV. Een andere veel gekozen ondernemingsvorm is een eenmanszaak. Hieronder een aantal voordelen van een BV ten opzichte van een eenmanszaak.

Aansprakelijkheid

Een BV is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de BV zelf aansprakelijk is voor faillissement of schulden, en niet de eigenaar. Een BV is eigendom van de aandeelhouders, en wordt vertegenwoordigd door bestuurders. De persoonlijke aansprakelijkheid is daarom beperkt tot het bedrag waarvoor de aandelen zijn aangekocht. Bij een eenmanszaak is de eigenaar privé aansprakelijk.

Belasting

Bij een eenmanszaak zijn er een aantal belastingvoordelige aftrekposten. Hierdoor betaalt u over het eerste deel van de winst geen belasting. Hierdoor wordt de nettowinst lager, waardoor je minder inkomensbelasting hoeft te betalen over de winst. Bij een BV heeft u geen recht op deze aftrekposten, maar hoeft u over de gehele winst minder belasting te betalen. Daarom is een eenmanszaak bij minder winst belastingtechnisch voordeliger, en bij grotere winstbedragen een BV. Vanaf een winst van 150.000 euro is een BV voordeliger dan een eenmanszaak.

Professionele indruk

Iedereen kan een eenmanszaak beginnen. Men hoeft zich enkel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en is zonder aan enkele voorwaarden te voldoen meteen eigenaar van een eenmanszaak. Een BV moet daarentegen voldoen aan bepaalde eisen om de oprichtingsakte te kunnen laten passeren bij de notaris. Hiernaast moeten de administratie en de jaarlijkse overzichten altijd in orde zijn bij een BV. Hierdoor heeft een BV een professionelere uitstraling dan een eenmanszaak.

Waar moet je op letten bij een bv oprichten?

Belasting en kosten

Bij het oprichten van een BV heb je geen recht op de aftrekposten die gelden bij een eenmanszaak. Aan het begin zal een BV daarom op het gebied van belasting minder voordelig zijn dan een eenmanszaak. Ook zijn de administratiekosten hoge, aangezien een BV elk jaar de jaarrekening moet aanleveren aan de KvK. Dit brengt accountskosten met zich mee.

KVK

Een BV moet altijd ingeschreven staan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Wanneer het BV nog niet staat ingeschreven bij de KVK bent u persoonlijk aansprakelijk.


Notaris

Voor het oprichten van een BV moet u altijd langs de notaris. Verschillende websites bieden de mogelijkheid aan online een BV op te richten. U moet dan echter altijd nog langs de notaris om dit te laten legaliseren.


Wat zijn de kosten van een BV oprichten?

Notarissen mogen zelf de tarieven voor hun dienstverlening bepalen. Daardoor kan het zijn dat de ene notaris een stuk duurder is voor het oprichten van een BV dan de andere notaris. De tarieven van een BV oprichten liggen ongeveer tussen de 382 en 1087 euro.

‘Is die goedkope notaris dan ook slechter?’ is een veelgehoorde vraag. Nee, dat hoeft zeker niet. Een goedkope notaris kan bijvoorbeeld in een minder groot pand zitten of misschien gewone koffie schenken in plaats van een cappuccino. Soms kan het lonen om iets verder uit uw buurt te zoeken naar een notaris. Op onze website kunt u eenvoudig de straal aanpassen waarin u naar notarissen zoekt.Op onze website vindt u ruim 30.000 beoordelingen van notarissen in heel Nederland. Het is altijd verstandig even goed te kijken hoe anderen de service van de notaris hebben ervaren. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Bv opheffen


Voor het opheffen van een BV hoeft u niet naar de notaris. Wel moet u zich uit laten schrijven bij de KvK.
Bekijk notaristarieven oprichten BV »