vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Stichting & Bedrijf

Bv oprichten

Leestijd
9 minuten

Categorie
Stichting & Bedrijf

Zoek Notarissen »

De oprichting van een besloten vennootschap (bv) vermindert de risico’s. Met name als het om het creëren van schulden gaat. Daarnaast kan het zo zijn dat u hierdoor privé minder belasting hoeft te betalen of is het mogelijk om met de winst een eigen vermogen op te bouwen. Allerlei mogelijkheden die er met een eenmanszaak niet zijn. Wilt u een bv oprichten? Hier vindt u een antwoord op al uw vragen:

Wat kost een bv oprichten?

De oprichting van een bv brengt kosten met zich mee voor de notaris. Zo realiseert de notaris uw inschrijving bij de KVK die eenmalig €51,95 kost en is er een startkapitaal van €0,01 benodigd. Het oprichten van een bv kost op dit moment tussen de €483 en €1.227. Meer weten over het kostenplaatje? Ga naar kosten bv oprichten of bekijk actuele notaristarieven via deGoedkoopsteNotaris.

Waarom een bv oprichten?

Een bv oprichten kost tijd en geld. Waarom zou u dit eigenlijk doen? De volgende voordelen springen het meest in het oog:

  • In 2022 is het startkapitaal van een bv slechts €0,01.
  • Het oprichten van een bv is een rechtsvorm waarvoor beperkte aansprakelijkheid geldt.
  • Risico’s spreiden door uw onderneming op te splitsen in meerdere bv’s met losse activiteiten.
  • Met een bv is het mogelijk om aandelen uit te geven. Hierdoor kunt u het eigendom van een bv verdelen met andere aandeelhouders. Bijvoorbeeld om een investering mee aan te trekken.
  • U betaalde voor 2021 een vennootschapsbelasting van 15% tot €245.000 winst en 25% over het gedeelte daarbovenop. Vanaf 2022 blijft dit zo tot €395.000 winst en is het gedeelte daarbovenop belast met 25,8%. Dit is lager dan wanneer u alle winst in de eenmanszaak belast.

Meer weten over de waarom-vraag voor het oprichten van een bv? Op de informatiebank van de KVK is hier meer over te lezen. Overweegt u een stamrecht bv op te richten? Ga da naar stamrecht bv oprichten voor meer informatie.

Wat zijn de eisen voor het oprichten van een bv?

Om een bv op te richten in Nederland is het noodzakelijk om aan een aantal eisen te voldoen. Dit gaat concreet om de volgende voorwaarden:

Inschrijving bij de KVK
Tot een week na de inschrijving is het mogelijk om u bij het handelsregister in te schrijven. U krijgt hier een KVK-nummer voor. Bent u een week na de oprichting nog niet ingeschreven bij de KVK? Dan bent u vanaf dat moment persoonlijk aansprakelijk.

Notariële akte voor de oprichting met statuten
De notaris maakt een oprichtingsakte voor uw bv. Deze notariële akte is wettelijk verplicht en noodzakelijk om een bv op te richten in Nederland.

Start- en aandelenkapitaal
Het was voor 2012 noodzakelijk om met een startkapitaal van €18.000 te beginnen. Dit is aangepast naar €0,01. Waardoor de drempel om een bv te beginnen aanzienlijk is verlaagd. De huidige vorm van een bv voeren wordt daarom ook wel flex bv genoemd. De aandelen zijn in handen van één eigenaar of meerdere personen. Daarnaast maken we onderscheid tussen nominaal, gestort en geplaatst aandelenkapitaal. Meer weten over aandelen overdragen? Ga naar aandelenoverdracht.

Functies om binnen de bv uit te voeren
Binnen een bv zijn er drie functies vereist. Eén of meerdere personen zijn hiervoor aan te wijzen. Het gaat om de functie van oprichter, aandeelhouder en bestuurder.

Eisen voor bv oprichten vanuit het buitenland
Vanuit het buitenland is het ook mogelijk om een bv op te richten. Als natuurlijk persoon of vanuit een buitenlandse entiteit. Richt u als buitenlands rechtspersoon een bv op? Dan zijn er allerlei aanvullende vereisten om aan te voldoen en zekerheid te verkrijgen over uw buitenlandse entiteit. Persoonlijke gegevens komen normaal namelijk uit de GBA (Gemeentelijk Basis Administratie persoonsgegevens).

Hoe werkt een bv oprichten met terugwerkende kracht?

Heeft u veel winst gemaakt als eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof)? Dan kan het verstandig zijn om met terugwerkende kracht een bv op te richten. In dat geval is het mogelijk om uw eenmanszaak of vof in het lopende jaar te veranderen in een bv. Dat is soms gunstig door andere belastingregels. Een bv oprichten met terugwerkende kracht? Dit kan op twee manieren:

Bv oprichten met een ruisende inbreng
Tot 1 april (3 maanden na de start van het jaar) is het mogelijk om met terugwerkende kracht een bv op te richten. In dit geval moet hier een intentieverklaring voor ondertekend zijn. De bv moet in dat geval wel daadwerkelijk opgericht zijn voor 1 oktober (9 maanden na de start van het jaar).

Bv oprichten met een geruisloze inbreng
Wilt u een nieuwe bv oprichten met geruisloze inbreng? Dan hoeft u pas voor 1 oktober (9 maanden na de start van het jaar) een intentieverklaring te ondertekenen. In dat geval is het tot 1 april in het volgende jaar mogelijk (15 maanden na de start van het jaar) om een bv daadwerkelijk op te richten.

Meer weten over de intentieverklaring voor het oprichten van een bv? Ga hiervoor naar de Belastingdienst.

Waarom zet u een holding boven de bv?

Iedere onderneming zou in principe een holding boven de bv moeten zetten.

Risico’s
Daarmee is het mogelijk om risico’s te spreiden zoals bij een faillissement. Alle waardevolle bezittingen zijn namelijk apart onder te brengen in een holding boven de bv waarin niemand werkzaamheden verricht. Hierdoor blijven bezittingen als een bedrijfspand, patenten of liquide middelen beschermd en is de dagelijkse operatie gescheiden van de belangrijkste bezittingen.

Fiscaal
Daarnaast zijn er fiscale voordelen. Zoals de deelnemingsvrijstelling die voorkomt dat winst nog een keer belast wordt in de moedervennootschap die al belast is in de dochtervennootschap. Dit is bijvoorbeeld fijn wanneer u een dochtervennootschap verkoopt. In dat geval hoeft de holding hier geen belasting over te betalen, terwijl dit wel het geval zou zijn als u het bedrag privé uitkeert.

Bv oprichten voor 2 personen

Het oprichten van een bv is mogelijk om met meerdere personen te doen. Voor 2 personen of meer heeft u in principe te maken dezelfde voorwaarden en er zit geen limiet aan de aandeelhouders van een bv. Wel zijn er bij meerdere aandeelhouders aanvullende kosten vanuit de notaris. Dit heeft te maken met de identificatie en het onderzoek naar betrokkenen. Bepaal zelf hoe u het aandelenkapitaal verdeelt en spreek daarnaast af wie er naast aandeelhouder ook bestuurder is. Dit is iets waar u bij het oprichten van een bv voor 2 personen of meer goed over na moet denken. 

Bv oprichten in een ander land (Bonaire, België of Spanje)

Wilt u een bv oprichten in een ander land? Dan heet dit niet altijd een bv. Toch zijn er in het buitenland ook gelijksoortige entiteiten op te richten. Op Bonaire, in België en Spanje is het op dit moment bijvoorbeeld populair om een bv op te richten.

Bv oprichten op Bonaire
Een ondernemer kan een bedrijf bij de notaris oprichten. Op Bonaire zijn er op dit moment twee notarissen om een bv op te richten. Dit werkt bijna hetzelfde als in Nederland. Meer weten? Ga naar bv oprichten op Bonaire.

Bv oprichten in België
Een Belgische bv is te vergelijken met een bv in Nederland. Door fiscale voordelen of een bepaalde afzetmarkt is het mogelijk interessant om in België een bv op te richten. In België zijn de eisen ongeveer hetzelfde als voor een Nederlandse bv. Het grootste verschil is dat de oprichting van de bv genoemd moet zijn in het Belgisch Staatsblad, inschrijven in de Belgische registers is noodzakelijk en er moet een financieel plan voor de eerste twee jaar zijn. Meer weten? Ga naar bv oprichten in België.

Bv oprichten in Spanje
Een Spaanse bv heet ook wel een Sociedad Limitada (S.L.). De S.L. is het meest vergelijkbaar met de Nederlandse bv. In Spanje bestaat het principe van de vof niet en gaat u dus sneller over op een S.L. Voor het openen van een S.L. is het belangrijk om een bankrekening te openen in Spanje. Daarnaast is een notariële oprichtingsakte en het opstarten van de boekhouding van belang. Meld u aan bij het handelsregister en de belastingdienst om de oprichting van uw Spaanse bv definitief te maken. Meer weten? Ga naar bv oprichten in Spanje.

Stappenplan voor bv oprichten

Bij het oprichten van een bv zijn er een aantal stappen om te doorlopen. Hieronder de belangrijkste stappen opgesomd. Zo weet u precies wat er te gebeuren staat.

Stap 1: Is een bv geschikt voor u?
Is een bv geschikt voor u of niet? Een vof of eenmanszaak zijn u meest waarschijnlijke alternatieven. Weet u niet zeker of een bv geschikt voor u is? Kijk dan uitvoerig naar de voor- en nadelen zoals deze hier beschreven zijn en maak een afweging.

Stap 2: Holdingstructuur of één bv creëren
Doet u het gelijk goed? Ga dan voor een bv met holdingstructuur. Het oprichten van een holding kan iets duurder zijn dan een enkelvoudige bv. Houd hier rekening mee bij de oprichting.

Stap 3: Nadenken over wijze van oprichten
Het oprichten van een bv neemt zo’n twee weken in beslag. Wilt u sneller oprichten? Geef dit dan duidelijk aan bij de notaris en maak de benodigde documentatie compleet. Zo kan een notaris direct met de oprichting aan de slag.

Stap 4: Vergelijk tarieven van notarissen
Iedere notaris heeft een eigen tarief. Op dit moment vergelijkt u bij deGoedkoopsteNotaris de tarieven van 172 verschillende aanbieders. Dit kost tussen de €483 en €1.227. Ga naar oprichting bv tarieven voor een overzicht.

Stap 5: Uitvoerig laten adviseren
Het oprichten van een bv is een proces om uitvoerig door te lopen. Denk goed na over de verdeling van aandelen, doelstelling van een bv en aandeelhoudersovereenkomst voor u start met de oprichting.

Stap 6: Oprichting starten
Kies een passende offerte en lever documentatie bij uw notaris aan.

Stap 7: Identificeer u bij de notaris
Neem altijd een (Nederlands) paspoort met u mee.

Stap 8: Zakelijke bankrekening openen
Om zakelijk en privé gescheiden te houden opent u een zakelijke bankrekening.

Stap 9: Aandelen volstorten
Bent u oprichter van de bv? Dan is het noodzakelijk om de aandelen vol te storten. Dit doet u met het minimale bedrag van €0,01.

Stap 10: Risico’s afdekken
Dek eventuele risico’s af met contracten of verzekeringen. Dit is iets dat u direct bij de oprichting doet.

Stap 11: Aandeelhoudersovereenkomst
Bent u met meerdere personen aandeelhouder? Zet dit dan uitgebreid op papier met een aandeelhoudersovereenkomst. Schrijf dit nauwkeurig op en denk goed na over verschillende scenario’s. Dit is niet nodig als u de enige aandeelhouder bent.

Bekijk notaristarieven oprichten BV »