vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Kosten testament opstellen in 2023

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Het opstellen van een testament brengt verschillende kosten met zich mee. Deze kosten zijn vrij uiteenlopend, voor een testament via de notaris betaalt u al snel een bedrag tussen de € 300 en € 1.300. Op deze pagina laten wij zien wat u bij opstellen van een testament precies kan verwachten en wat de bijkomende kosten zijn. Zo weet u precies welke kosten u te wachten staan. 

Wat kost een testament opstellen?

De kosten voor het laten opstellen van een testament variëren tussen de € 290 en € 1.305. Wat een testament exact kost verschilt per notaris. Een notaris mag zelf de tarieven bepalen en daarom is het verstandig om notarissen te vergelijken op prijs. Bij een testament kunnen er ook additionele kosten bij komen, dit heeft te maken met uw specifieke wensen. Een offerte aanvragen voor de kosten van een testament geeft hier inzicht in. Op deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u verschillende gratis offertes opvragen zodat u gemakkelijk notarissen vergelijkt.

Gemiddeld gaat dit om een tarief van zo’n € 500 in 2023.

De kosten van een testament opstellen verschillen daarnaast ook per regio. U hoeft niet perse naar een notaris bij u in de buurt voor het opstellen van een testament. Het kan voordeliger zijn om een stukje te reizen dan in uw eigen buurt te blijven.

Wat kost een testament opstellen voor één persoon?

De kosten voor het opstellen van een enkelvoudig testament voor één persoon variëren tussen de € 290 en € 1305. Wat u opneemt in uw testament heeft daar ook mee te maken. Een testament met slechts één erfgenaam is bijvoorbeeld minder werk en dus doorgaans goedkoper dan een testament met meerdere erfgenamen.

Kosten voor testament opstellen 1 persoon.

Ga naar testament 1 persoon om de tarieven van verschillende notarissen te vergelijken bij u in de buurt.

Wat kost een testament opstellen voor twee persoon?

Gelden voor u en uw partner ongeveer dezelfde wensen? In dat geval is het mogelijk om voor gelijkluidende testamenten te kiezen. Een voordelige optie, waarbij u aangeeft dat er ongeveer dezelfde wensen gelden. De prijzen voor een twee persoons testament variëren tussen de € 400 en € 2.000. 

Kosten voor testament opstellen 2 personen.

Ga naar testament 2 personen om de tarieven van verschillende notarissen te vergelijken bij u in de buurt.

Zijn de kosten voor een testament aftrekbaar?

Sommige kosten die men maakt bij de notaris zijn fiscaal aftrekbaar. Een veel gestelde vraag is daarom of de kosten voor de afwikkeling van een testament door de notaris aftrekbaar zijn van de te betalen erfbelasting. Dit is helaas niet het geval. De notariskosten voor het opstellen en afhandelen van een testament zijn overigens nergens aftrekbaar.

Hoeveel kost een testament in België?

Het opstellen van een notarieel of authentiek testament bij de notaris in België kost gemiddeld tussen de € 250 en € 400. Net als in Nederland geldt dat er meerkosten zijn als het opstellen van een testament ingewikkelder wordt.

Gratis offertes aanvragen »