Persoon & Familie

Kosten testament

Leestijd
5 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Voor het opstellen van een testament kiest u zelf naar welke notaris u gaat. De kosten van een testament lopen flink uiteen. Zo zijn er notarissen die een testament opstellen vanaf een kleine 200 euro. Andere notarissen vragen tarieven tot wel 700 euro voor het opstellen van een testament. Notarissen bepalen namelijk hun eigen tarieven.


Als u zelf niets regelt worden al uw bezittingen door de wet verdeeld. In dit geval laat u alles na aan uw echtgenoot en bloedverwanten. Ook pleeg- en petekinderen zullen daarom bijvoorbeeld niets erven. Als u graag iets na wilt laten aan een goede vriend, een verzorger, een goed doel of uw ongehuwde partner moet dit worden vastgelegd in een testament. Ook kunt u in uw testament de voogdij regelen, mochten beide ouders van uw kind overlijden.

Onterven

Het is misschien niet de makkelijkste en leukste situatie, maar een andere reden om een testament op te stellen is om iemand te onterven. Dit betekent dat deze persoon wordt uitgesloten van uw nalatenschap en geen recht meer heeft op uw bezittingen als u komt te overlijden. Als u iemand wilt onterven moet dit ook worden vastgelegd in een testament.
In sommige gevallen kunt u iemand niet geheel onterven. Uw kinderen zullen bijvoorbeeld altijd recht hebben op een deel van uw nalatenschap. Wanneer u een kind onterft heeft hij/zij nog recht op 50% van u financiële bezittingen. Geheel onterven is wel mogelijk, maar alleen als uw kind hiermee akkoord gaat.


Hoe laat ik een testament opstellen?

Een testament laat u opstellen bij de notaris. Een zelf opgesteld testament in is Nederland niet rechtsgeldig. Bij het opstellen van een testament kunt u nadenken over wie de erfgenamen zijn, wat er met uw huis of bedrijf gebeurt, of wat er gebeurt als u en uw partner er plotseling beide niet meer zijn. Als u weet hoe u alles wilt regelen stelt de notaris uw testament voor u op en meldt dit aan bij het Centraal Testamentenregister. Dit is een register waar uw testament voor u wordt bewaard en een notaris hem altijd voor u kan terugvinden.Wat kost een testament?

De kosten van een testament opstellen verschilt per notaris. Notarissen mogen namelijk zelf hun tarieven bepalen. De tarieven voor een enkelvoudig testament (voor 1 persoon) variëren dan ook tussen de 200 en 840 euro. Hiernaast hangen de kosten ook af van wat u allemaal op wilt nemen in uw testament. Een testament met slechts 1 erfgenaam is bijvoorbeeld minder werk en dus doorgaans goedkoper dan een testament met 14 erfgenamen. Een offerte aanvragen voor de kosten van een testament geeft hier inzicht in. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u verschillende gratis offertes opvragen zodat u gemakkelijk de notarissen kunt vergelijken op de kosten voor een testament.

Tip: De kosten van een testament opstellen verschillen erg per regio. U hoeft niet perse naar een notaris bij u in de buurt voor het opstellen van een testament. Het kan voordeliger zijn om een stukje te reizen dan in uw eigen buurt te blijven.

Verschil testament en levenstestament

Het verschil tussen een levenstestament en een regulier testament is dat een levenstestament geldt wanneer u nog leeft en een testament geldt wanneer u er niet meer bent. In een levenstestament wordt vastgelegd wat er met u en uw bezittingen gebeurt wanneer u nog in leven bent, maar zelf niet meer in staat bent hier beslissingen over te maken. Daarom wordt dit ook wel testament bij leven genoemd. Bij een regulier testament wordt vastgelegd wat er met uw bezittingen gebeurd wanneer u er niet meer bent. De kosten levenstestament liggen ongeveer gelijk aan die van een testament. 

Kosten testament aftrekbaar

Sommige kosten die men maakt bij de notaris zijn fiscaal aftrekbaar. Een veel gestelde vraag is daarom of de kosten voor de afwikkeling van een testament door de notaris aftrekbaar zijn van de te betalen erfbelasting. Dit is helaas niet het geval. De notariskosten voor het opstellen en afhandelen van een testament zijn overigens nergens aftrekbaar.

Kosten testament opvragen

Wilt u een testament opvragen? Dan kunt u bij het Centraal Testamentregister (CTR) controleren of de persoon in kwestie een testament heeft. Het opvragen van een testament bij het Centraal Testamentregister kan alleen op schriftelijk verzoek en is kosteloos.

Is er een testament? Dan kunt u het testament opvragen bij de notaris. Notarissen kunnen namens de erfgenamen het register raadplegen, maar de inhoud van een testament mag niet zomaar worden vrijgegeven. Wanneer u het testament van een overledene wilt opvragen bij de notaris kijkt deze eerst of u bevoegd bent om inzage te verkrijgen in het testament.

Aan de diensten van een notaris kunnen kosten verbonden zijn. Een notaris mag zelf zijn tarieven bepalen. Vergelijk daarom de tarieven van de notarissen bij u in de buurt op DegoedkoopsteNotaris.nl. Ook voor niet-standaardaktes en diensten kunnen we u helpen met het vinden van een notaris. Als uw akte/dienst niet in onze vergelijker staat kunt u ons bereiken per telefoon 088 - 24 24 611 (ma-vr van 9:00 tot 17:30), mail, Twitter (@goedkoopnotaris) of Facebook. Dan helpen wij u bij het aanvragen van uw gratis en vrijblijvende offertes.

Kosten testament wijzigen

Er zijn verschillende redenen om uw testament te wijzigen. Wellicht is uw testament verouderd, gaat u trouwen of krijgt u een kind, of zijn de relaties met eerdere erfgenamen veranderd. Vaak gaat het bij een wijziging om een klein zinnetje in het testament. Dit betekent helaas niet dat een wijziging veel goedkoper is dan het opmaken van een nieuw testament. Het oude testament zal herroepen moeten worden en het nieuwe opnieuw geregistreerd. 

Soms kan er een wijziging worden doorgevoerd in het bestaande testament, maar vaak zal er echter een nieuw testament opgesteld worden omdat dit makkelijker en goedkoper is voor de notaris. Vraag daarom altijd een aantal offertes op om niet voor verassingen komen te staan. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u makkelijk de tarieven vergelijken voor het wijzigen van een testament bij een notaris bij u in de buurt.

Gratis offertes aanvragen »