vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Kosten testament opstellen in 2024

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

De kosten voor het opstellen van een testament kunnen behoorlijk verschillen. De notaris mag hiervoor zelf de tarieven bepalen. Voor een testament via de notaris betaalt u al snel een bedrag tussen de € 350 en € 1.300. Het is dan ook verstandig om notarissen te vergelijken op prijs. Wij informeren u graag over wat u kan verwachten bij het opstellen van een testament en wat de eventuele bijkomende kosten kunnen zijn.  

Wat kost een testament opstellen bij de notaris?

Een testament is een notariële akte. Bij de goedkoopste notaris betaalt u € 343 voor een testament 1 persoon. Het tarief van de notaris kan echter oplopen tot € 1.257 in 2024. Bij een testament komen ook additionele kosten. Dit heeft te maken met uw specifieke wensen.  Gaat het om een testament alleen voor uzelf of stelt u samen met uw partner een testament op? Het maken van een testament is maatwerk. Vaak wordt een testament tegenwoordig gecombineerd met het opstellen van een levenstestament.  

De kosten voor het maken van een testament verschillen per regio. U bent niet verplicht een notaris bij u in de buurt te bezoeken en soms is het voordeliger wat verder te reizen. Bedenk wel dat u voor het opstellen van een testament vaker dan 1 keer naar de notaris gaat. Vraag of een voorgesprek waarin u uw wensen kenbaar maakt eventueel online kan. U gaat dan alleen voor de ondertekening naar de notaris toe.

Vraag vooral een offerte op zodat u volledig inzicht krijgt in alle kosten. Op deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u gratis en vrijblijvend verschillende offertes opvragen zodat u gemakkelijk notarissen vergelijkt.

Kosten testament opstellen voor één persoon

De kosten voor het opstellen van een enkelvoudig testament voor één persoon variëren van € 350 tot € 1.300. Wat u opneemt in uw testament of levenstestament heeft daar ook mee te maken. Een testament met slechts één erfgenaam is bijvoorbeeld minder werk en dus doorgaans goedkoper dan een testament met meerdere erfgenamen. Op onze website vergelijkt u de de tarieven voor maximaal 3 erfgenamen.

Kosten voor testament opstellen 1 persoon bij een notariskantoor

Ga naar testament 1 persoon om de tarieven van verschillende notarissen te vergelijken bij u in de buurt.

Kosten testament opstellen voor twee persoon
Heeft u samen met uw partner over en weer dezelfde wensen wensen voor in uw testament? In dat geval is het mogelijk om voor gelijkluidende testamenten te kiezen. De prijzen voor een twee persoons testament variëren van € 500 tot € 1.500 voor het opmaken van een notariële akte. 

Kosten voor testament opstellen 2 personenGa naar testament 2 personen om de tarieven van verschillende notarissen te vergelijken bij u in de buurt.

Zelf een testament maken zonder notaris, kan dat?

Een rechtsgeldig testament kan volgens de Nederlandse wet alleen gemaakt worden bij de notaris. Zelf een testament opstellen zonder notaris is dus niet rechtsgeldig. Wel kunt u een codicil opstellen. Dit is een handgeschreven document waarin u aangeeft wie specifieke inboedel, zoals meubels, sieraden en kleding krijgt wanneer u komt te overlijden. Een codicil is alleen geldig als het handgeschreven en ondertekend is en het moet voorzien zijn van een datum. U kunt een codicil zelf bewaren of laten opnemen bij uw testament. Geld nalaten of erfgenamen aanwijzen kan niet in een codicil. Dit moet u echt vastleggen in een testament.

Zijn de kosten voor een testament maken aftrekbaar?

Sommige kosten die men maakt bij de notaris zijn fiscaal aftrekbaar. Een veel gestelde vraag is of de kosten voor de afwikkeling van een testament door de notaris, zoals kosten voor de executeur, aftrekbaar zijn van de te betalen erfbelasting. Dit is helaas niet het geval. De notariskosten voor het opstellen en afhandelen van een testament zijn overigens nergens aftrekbaar.

Gratis offertes aanvragen »