Persoon & Familie

Kosten huwelijkse voorwaarden

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Het huwelijk. Het meest romantische moment op aarde. Het ja-woord, het feest, de champagne en alles wat daar nog bij hoort. Iets wat altijd bijblijft. Waar je vroeger automatisch in gemeenschap van goederen trouwde, zijn de regels sinds 2018 veranderd. Daarom zou het goed kunnen zijn om huwelijkse voorwaarden te laten opstellen door de notaris. Maar als de kosten van het huwelijk al behoorlijk in de papieren lopen, is het goed om te kijken naar de kosten van het opstellen van de huwelijkse voorwaarden om daarop mogelijk te besparen.

De kosten voor huwelijkse voorwaarden verschillen per notaris. De goedkoopste notaris vraagt zo'n 495 euro, terwijl er ook notarissen zijn die ruim 1500 vragen voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Let dus goed op en maak een goed vergelijk tussen tarieven van notarissen voor huwelijkse voorwaarden. 

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

De huwelijkse voorwaarden betekenen dat u en uw aanstaande man of vrouw zelf gaan bepalen wat u wel en wat u niet met uw partner gaat delen. Zo kunnen financiën bijvoorbeeld geschieden blijven of afspraken over dierbare meubels die van familieleden zijn geweest. Daarnaast kan de ene partner de andere partner 'koud uitsluiten' in huwelijkse voorwaarden. Daarin spreek je af dat je werkelijk niets samen hebt. Je deelt op geen enkele wijze je inkomen en vermogenstoename met je partner. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als de ene partner schulden heeft en de andere partner daar niet mee wil belasten. 

Wat kosten huwelijkse voorwaarden bij de notaris?

De huwelijkse voorwaarden zijn in prijs enorm verschillend. Via onze website kunt u een vergelijking maken en zien dat het verschil voor het opmaken van huwelijkse voorwaarden bijna 1000 euro scheelt per notaris. De goedkoopste notaris voor huwelijkse voorwaarden rekent net iets minder dan 500 euro, terwijl de duurste notaris ruim 1950 rekent. 

Wat doet de notaris bij huwelijkse voorwaarden?

De notaris kan bij het opmaken van huwelijkse voorwaarden advies geven wat in uw situatie van belang zou kunnen zijn. U heeft samen met uw aanstaande al een aantal zaken doorgesproken, maar een notaris kan met zijn of haar specialisme de puntjes op de i zetten om te zorgen dat alles perfect en naar wens is geregeld. 

Waarom verschillen de kosten van huwelijkse voorwaarden?

Notarissen in Nederland zijn sinds 2003 vrij om te vragen voor hun diensten wat ze willen. Daardoor kan het zijn dat de ene notaris een stuk duurder is voor huwelijkse voorwaarden dan de andere notaris. ‘Is die goedkope notaris dan ook slechter dan zijn duurdere ambstgenoot? Of is de duurdere notaris beter?’ zijn veelgestelde vragen bij onze helpdesk. Maar nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Een goedkopere notaris kan bijvoorbeeld in een minder groot pand zitten of heeft zijn kantoor op een industrieterrein in de plaats van midden in het centrum. Weten of u ook een goede notaris kiest? Check dan de beoordelingen over deze notaris van andere gebruikers. 

Op onze website vindt u talloze beoordelingen van notarissen in heel Nederland. Die hebben we de afgelopen 17 jaar verzameld en dat is de meest uitgebreide database aan beoordelingen over notarissen. Het is altijd verstandig even goed te kijken hoe anderen de service van de notaris van uw keuze hebben ervaren. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Gratis offertes aanvragen »