Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Kosten huwelijkse voorwaarden

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wanneer u gaat trouwen kunt u ervoor kiezen om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Hetzelfde geldt voor partnerschapsvoorwaarden in het geval van een geregistreerd partnerschap. Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden moeten zowel u en uw partner naar de notaris. De kosten hiervoor variëren tussen de 714 en 2.748 euro. Als u huwelijkse voorwaarden opstelt is het daarom goed om te kijken naar de kosten die dit exact met zich meebrengt en welke werkzaamheden hiervoor uitgevoerd worden. Hierop kunt u mogelijk besparen. De kosten voor huwelijkse voorwaarden verschillen daarnaast ook behoorlijk per notariskantoor. Let dus goed op en maak een goede vergelijking van alle notaristarieven.

Kosten voor huwelijkse voorwaarden verschillen per notaris

Notarissen in Nederland zijn sinds 2003 vrij om te vragen voor hun diensten wat ze willen. Daardoor kan het zijn dat de ene notaris een stuk duurder is voor huwelijkse voorwaarden dan de andere notaris.

De kosten voor huwelijkse voorwaarden verschillen per notariskantoor. Dit is afhankelijk van het honorarium van de notaris en uiteraard de tijd die benodigd is voor het opstellen van de huwelijkse voorwaarden in een notariële akte. Hoe meer tijd de notaris nodig heeft voor het opmaken van de huwelijkse voorwaarden, hoe hoger de uiteindelijke notariskosten worden. 

Meestal vindt er eerst met beide partners een kennismakingsgesprek plaats. Sommige kantoren bieden dit gratis aan. Verder zit er binnen de notariskosten altijd een eenmalig bedrag inbegrepen voor de inschrijving van de huwelijkse voorwaarden in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank.

Op onze website vindt u talloze beoordelingen van notariskantoren in heel Nederland. Die hebben we de afgelopen 17 jaar verzameld en dat is de meest uitgebreide database aan beoordelingen over notarissen. Het is altijd verstandig even goed te kijken hoe anderen de service en prijs van de notaris van uw keuze hebben ervaren. Zo komt u niet voor eventuele verrassingen te staan.

Wijzigen of beëindigen huwelijkse voorwaarden kosten

Huwelijkse voorwaarden kunt u ten alle tijden laten wijzigen of beëindigen wanneer uw situatie is veranderd. Dit kunt u alleen regelen via de notaris. Hiervoor heeft u een kopie van de oude voorwaarden nodig. De kosten voor het wijzigen of beëindigen van huwelijkse voorwaarden hangen af van de werkzaamheden die verricht moeten worden. Elke keer dat er een wijziging moet plaatsvinden, kunnen hier kosten voor in rekening worden gebracht. Denk er vóór het huwelijk dus goed na over wat u in de huwelijkse voorwaarden opneemt om zo op notariskosten te besparen.

Trouwen in gemeenschap van goederen in huwelijkse voorwaarden vastleggen

Sinds 1 januari 2018 trouwt u standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Toch kunt u er nog steeds voor kiezen om te trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Hierbij zijn alle bezittingen en schulden van u samen. Dus ook alles wat vóór uw trouwen of partnerschap van u persoonlijk was. Afspraken over de verdeling van uw zaken kunt u vooraf het beste vastleggen bij de notaris vóór uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dan is er namelijk nog geen gemeenschappelijk bezit ontstaan.

Vind de Goedkoopste Notaris voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden

De tarieven voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden kunnen per notaris enorm verschillen. Voor zo laag mogelijke notariskosten kunt via www.degoedkoopstenotaris.nl meerdere notarissen met elkaar vergelijken. Wij adviseren u kosteloos en vrijblijvend tot wel 4 offertes aan te vragen bij verschillende kantoren. ✓ Vergelijk snel alle notarissen in Nederland ✓ Vind goedkope notarissen bij u in de buurt. 

Gratis offertes aanvragen »