vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Kosten geregistreerd partnerschap notaris

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Geregistreerd partnerschap is een wettelijke samenlevingsvorm die vergelijkbaar is met het huwelijk. Het biedt twee mensen,  de mogelijkheid om hun relatie officieel te registreren bij de burgerlijke stand. In het geregistreerd partnerschap worden een aantal juridische rechten en plichten ten opzichte van elkaar bepaalt. Het vastleggen van afspraken in een geregistreerd partnerschap gebeurt door het maken van partnerschapsvoorwaarden. Deze voorwaarden worden door de notaris in een notariële akte vastgelegd. De notariskosten hiervoor variëren tussen de € 650 en € 3.400. 

Wat kost een geregistreerd partnerschap bij de notaris?

De kosten van een geregistreerd partnerschap zijn over het algemeen hetzelfde als de kosten voor een huwelijk bij de gemeente. De kosten voor een simpele ceremonie (zonder wachtlijst) liggen tussen de € 100 en € 500 voor het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Elke gemeente heeft zijn eigen tarief.

Wanneer de afspraken die horen bij een standaard geregistreerd partnerschap niet helemaal bij jullie passen, kunnen jullie partnerschapsvoorwaarden laten opstellen. U stelt in dit geval dus regels op om af te wijken van de standaardregels van een geregistreerd partnerschap.
Partnerschapsvoorwaarden worden opgesteld door de notaris. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u offertes opvragen voor partnerschapsvoorwaarden bij de goedkoopste notarissen in de buurt. De notaristarieven verschillen enorm. Zo rekent de ene notaris voor partnerschapsvoorwaarden € 653 en een andere notaris € 3.386. U kunt dus flink besparen door goed te vergelijken.

Wilt u meer lezen over geregistreerd partnerschap? Klik hier. 

Is een gratis geregistreerd partnerschap mogelijk? 

Een partnerschap kunt u ook aanvragen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in uw gemeente. U heeft daarvoor drie opties. Het kan gratis, maar dan is er vaak een wachtlijst. Soms duurt het wel een half jaar voordat u aan de beurt bent. Wilt u niet zo lang wachten dan kunt u kiezen voor een simpele ceremonie op korte termijn. Dit kost een paar honderd euro.

Naast notariskosten zijn er ook kosten van de gemeente. Deze kosten verschillen per gemeente. De duurste gemeente rekent voor een eenvoudige ceremonie meer dan 4 keer zo veel als de goedkoopste. In veel gemeenten is het echter goedkoper dan een notarieel samenlevingscontract. Als u zo min mogelijk geld wilt uitgeven, dan blijft het de beste optie.

Wat is goedkoper: een samenlevingscontract, huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Een huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn juridisch gezien hetzelfde. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap regel je bij de gemeente én bij de notaris (in het geval van partnerschapsvoorwaarden). Een samenlevingscontract tekent u echter alleen bij de notaris en dus niet bij de gemeente. Een notarieel samenlevingscontract kan om deze reden dus goedkoper zijn dan een geregistreerd partnerschap of huwelijk en kost daarnaast minder tijd om op te stellen, omdat u hiervoor dus niet afhankelijk bent van de gemeente.

Notaristarieven geregistreerd partnerschap »