Persoon & Familie

Kosten geregistreerd partnerschap

Leestijd
5 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Sommige dingen zijn verstandig om te doen, maar kosten nu eenmaal geld! Zoals de liefde vastleggen bijvoorbeeld. Wie er niet voor kiest om te trouwen, kan kiezen voor geregistreerd partnerschap. Daar zitten een aantal voorwaarden aan verbonden.

Wat is geregistreerd partnerschap?

Met het geregistreerd partnerschap legt u, net als bij trouwen, wettelijk jullie liefde vast. Er zijn weinig juridische verschillen tussen trouwen en geregistreerd partnerschap. Zo bent u automatisch elkaars erfgenaam en dus hoeft u dit niet los vast te leggen. Ook hebben beide partners automatisch het gezag over de kinderen, en mogen jullie elkaars achternaam dragen. Kijk hier als u benieuwd bent naar de voordelen van geregistreerd partnerschap.

Wat zijn de kosten van een geregistreerd partnerschap?

De kosten van een geregistreerd partnerschap zijn over het algemeen hetzelfde als de kosten van een huwelijk bij de gemeente. De kosten voor een simpele ceremonie (zonder wachtlijst) liggen tussen de € 100 en € 500. Elke gemeente heeft zijn eigen tarief.

Wanneer de afspraken die horen bij een standaard geregistreerd partnerschap niet helemaal bij jullie passen, kunnen jullie partnerschapsvoorwaarden laten opstellen. U stelt in dit geval dus regels op om af te wijken van de standaardregels van een geregistreerd partnerschap.
Partnerschapsvoorwaarden worden opgesteld door de notaris. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u offertes opvragen voor partnerschapsvoorwaarden bij de goedkoopste notarissen bij u de buurt. Dit kan flink lonen, aangezien de tarieven behoorlijk van elkaar verschillen. Zo heeft u bij de ene notaris al partnerschapsvoorwaarden geregeld voor 495 euro, maar bij een andere notaris kost het 1300 euro. U kunt dus honderden euro’s besparen door goed te vergelijken.

Is een geregistreerd partnerschap zonder kosten mogelijk? 

Een partnerschap kunt u aanvragen bij de gemeente. U heeft daarvoor drie opties. Het kan gratis, maar dan is er vaak een wachtlijst. Het kan wel een half jaar duren voordat u aan de beurt bent. Als u niet zo lang wilt wachten dan kunt u kiezen voor een simpele ceremonie op korte termijn. Dit kost een paar honderd euro.

Het verschil in kosten voor een geregistreerd partnerschap is dus groot. De duurste gemeente rekent voor een eenvoudige ceremonie meer dan 4 keer zo veel als de goedkoopste. Maar in bijna elke gemeente is dat goedkoper dan een samenlevingscontract. Als u zo min mogelijk geld wilt uitgeven, dan blijft het de beste optie.

Hoe regelt u het geregistreerd partnerschap? 

Een geregistreerd partnerschap regelt u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in uw woonplaats én de notaris. Voorafgaand aan het geregistreerd partnerschap gaat u eerst in ondertrouw. Ondertrouw betekent dat u uw plannen om met uw partner een geregistreerd partnerschap aan te gaan kenbaar maakt bij de burgerlijke stand. Om in ondertrouw te gaan dient u aangifte te doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u of uw partner woonachtig is.

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte op van u aangifte en u krijgt hier een elektronische bevestiging van. De plechtigheid kan op zijn vroegst twee weken na de datum van de akte van aangifte plaatsvinden.

Daarna gaat u voor partnerschapsvoorwaarden twee keer naar de notaris. Eén keer voor de intake en één keer om de akte te tekenen. Partnerschapsvoorwaarden zijn niet verplicht maar vaak wel gewenst. Zeker wanneer u niet wilt dat bij eventuele schulden aanspraak kan worden gemaakt op het vermogen van de andere partner.

Voor het maken van partnerschapsvoorwaarden is een notariële akte nodig. Deze moet getekend worden vóór de dag van de registratie van het partnerschap. Het maken van partnerschapsvoorwaarden beschouwen kan ingewikkeld zijn. Er zijn namelijk, binnen de grenzen van de wet, talloze varianten mogelijk. Met de hulp van een notaris zal dit een stuk makkelijker gaan.

Een geregistreerd partnerschap vindt vaak in het gemeentehuis plaats. U kunt bij de gemeente informeren naar eventuele andere plaatsen die beschikbaar zijn om een verklaring af te leggen.

Hoeveel getuigen moeten er bij een geregistreerd partnerschap zijn? 

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap dienen meerderjarige getuigen aanwezig te zijn, waarvoor u zelf moet zorgen (minimaal 2, maximaal 4 personen). Als de ceremonie op het stadskantoor plaatsvindt kunt u ook kiezen voor getuigen van de gemeente. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Hoe vraagt u een geregistreerd partnerschap aan? 

De aanvraag moet u minstens 2 weken voor de datum van uw partnerschap indienen. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt sluiten. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan u vertellen welke gegevens u daarvoor moet geven. Vergeet daarna niet om naar de notaris te gaan.

Wilt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk?Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u trouwen met uw geregistreerd partner? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk. Dit doet u bij de gemeente. Het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk is in elke gemeente mogelijk. De omzetting vindt plaats door middel van een akte van omzetting. Vanaf het moment van ondertekenen bent u dan officieel getrouwd. Met deze akte van omzetting komt er geen ingrijpende verandering aan uw wettelijke situatie. Het wordt alleen iets lastiger om uit elkaar te gaan. Het is ook sinds 1 maart 2019 niet meer mogelijk om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap.

Hoe kunt u, uw geregistreerd partnerschap ontbinden? 

Als u een geregistreerd partnerschap zonder rechter wilt beëindigen, heeft u een notaris nodig. Bij de notaris stelt u afspraken op. Bijvoorbeeld over de partneralimentatie en pensioen. Deze afspraken komen in een beëindigingsovereenkomst te staan. Er wordt dan een overeenkomst opgesteld waarin staat dat jullie het geregistreerd partnerschap willen beëindigen. In deze overeenkomst legt u ook afspraken vast over bijvoorbeeld alimentatie of verdeling van het ouderdomspensioen.

Beperkte gemeenschap van goederen 

Sinds 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Bij een huwelijk of vanaf 1 januari 2018 deelt u niet alles. Dit geldt ook als u geregistreerd partner bent.
U bent dan getrouwd in ‘beperkte gemeenschap van goederen.’

Heeft u voor uw partnerschap bij de notaris partnerschapsvoorwaarden opgesteld dan blijven die voorwaarden vanzelfsprekend van toepassing. Heeft u vragen over de regeling of denkt u over omzetting van uw partnerschap in een huwelijk? Dan denkt de notaris graag mee.

Notaristarieven geregistreerd partnerschap »