Het geregistreerd partnerschap gaat u standaard aan zonder partnerschapsvoorwaarden, namelijk in beperkte gemeenschap van goederen. Daarmee worden bezittingen en schulden die jullie krijgen en maken vanaf het aangaan van het partnerschap van jullie samen, evenals geld dat en goederen die al van jullie samen waren. Wilt u die verdeling anders regelen, dan gaat u een geregistreerd partnerschap aan met partnerschapsvoorwaarden. Deze voorwaarden stelt u verplicht op bij een notaris. Doe dat voordat u het partnerschap aangaat bij de gemeente.
Partnerschapsvoorwaarden zijn de voorwaarden die u kunt opstellen als u een geregistreerd partnerschap aangaat en wilt afwijken van de standaard geldende beperkte gemeenschap van goederen. In de partnerschapsvoorwaarden legt u vast wat van wie is tijdens de relatie. Deze voorwaarden gaan altijd over geld en goederen. U mag zelf weten hoeveel voorwaarden u opstelt. Enkele veelvoorkomende partnerschapsvoorwaarden zijn koude uitsluiting, waarmee u vastlegt dat bezittingen zijn van degene die deze aanschaft, en het verrekenbeding, waarmee u vastlegt hoe en wanneer u inkomsten en vermogen met elkaar verrekent.
Waarom zou u partnerschapsvoorwaarden kiezen? Als u het partnerschap niet wilt aangaan in beperkte gemeenschap van goederen en de verdeling van jullie bezittingen en schulden anders wilt regelen, kiest u voor partnerschapsvoorwaarden. Dat kan in sommige gevallen financieel erg verstandig zijn. Zoals bijvoorbeeld wanneer een van de partners een eigen bedrijf heeft of wanneer een van de partners flinke schulden heeft. In andere situaties kan de gemeenschap van goederen juist een financieel slimme keuze zijn. Weet u niet of u het best voor partnerschapsvoorwaarden of gemeenschap van goederen kiest, laat u dan adviseren door een notaris.
Zorg ervoor dat jullie de partnerschapsvoorwaarden opstellen én ondertekenen bij de notaris voordat jullie het partnerschap vastleggen bij de gemeente. Doet u dat niet, dan gaat u het partnerschap namelijk alsnog aan in beperkte gemeenschap van goederen. U kunt gemeenschap van goederen op elk moment omzetten in partnerschapsvoorwaarden. Hebben jullie ondertussen meer gezamenlijke bezittingen en/of schulden, dan moet de notaris die eerst in kaart brengen.
Wilt u de partnerschapsvoorwaarden wijzigen of opheffen, dan moet u daarvoor ook weer naar de notaris. U betaalt hier notariskosten voor. U kunt naar iedere notaris, dat hoeft niet dezelfde te zijn als bij wie u de voorwaarden ooit liet opstellen. Beide partners moeten de nieuwe voorwaarden altijd ondertekenen. De notaris zal de oude voorwaarden opheffen en de nieuwe inschrijven in het huwelijksgoederenregister. Er zijn verschillende situaties waarin het handig is om de voorwaarden aan te passen of alleen op te heffen:
Wat kosten partnerschapsvoorwaarden bij een notaris? Voor de partnerschapsvoorwaarden betaalt u minstens € 800 (november 2024). De kosten hangen af van uw wensen en de notaris die u kiest. Vergelijk bij ons de notaristarieven voor partnerschapsvoorwaarden. Wij geven u een overzicht van de notaristarieven van een groot deel van de notarissen in heel Nederland. Wilt u weten wat u betaalt bij notarissen bij u in de buurt? Vul dan uw woonplaats of postcode in in onze vergelijker. Vraag offertes aan bij vier notarissen naar keuze. Zij sturen u dan een op maat gemaakte offerte. Zo weet u zeker wat u betaalt voor uw partnerschapsvoorwaarden.
Bekijk notaristarieven geregistreerd partnerschap »We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!