Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Erfenis zuiver aanvaarden

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Als erfgenaam kunt u een aantal keuzes maken met betrekking tot de erfenis. U kan de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Als u de erfenis zuiver aanvaardt, erf je niet alleen alle goederen, maar ook eventuele schulden. Is er bijvoorbeeld een belastingschuld of staat er een lening open, dan zijn de erfgenamen hiervoor verantwoordelijk. Als uiteindelijk blijkt dat de schulden hoger zijn dan de bezittingen dan kunt u door eventuele schuldeisers aansprakelijk worden gesteld 

Hoe kunt u de erfenis zuiver aanvaarden?

U kan hiervoor een verklaring van zuivere aanvaarding afleggen bij de rechtbank. Dit is niet per se nodig voor het zuiver aanvaarden. Zodra u de bezittingen van de overledene opruimt of de openstaande rekeningen betaalt, heeft u volgens de wet de erfenis zuiver aanvaard.

Wel of niet zuiver aanvaarden 

U heeft drie maanden de tijd om te beslissen of u de erfenis zuiver wil aanvaarden of niet. Dit noemen ze tijd van beraad. De schuldeisers kunnen de erfgenamen drie maanden lang niet vragen om hun schulden te betalen. In deze periode kunt u achterhalen of er schulden zijn waar u aan moet  voldoen als u de erfenis zuiver aanvaardt.

Notaristarieven vergelijken

Heeft u voor de banken en andere instanties een verklaring van erfrecht nodig? Vergelijk dan de notaristarieven voor een verklaring van erfrecht en vraag gratis offertes aan. 

Bekijk notaristarieven verklaring van erfrecht »