Hoe het verdelen van de erfenis gaat, hangt af van of u de erfenis moet verdelen via de wettelijke verdeling van erfrecht of aan de hand van een testament. Is er een testament, dan kan het zijn dat de erflater daarin een executeur heeft aangewezen. Accepteert deze de taak, dan is deze persoon verantwoordelijk voor een goede afwikkeling van de erfenis. Is er geen executeur, dan kunnen de erfgenamen zelf bepalen wie deze taak op zich neemt of de verdeling samen regelen. Is er geen testament, dan verloopt de verdeling via de verdeling in de wet: het wettelijke erfrecht.
Zoek na het overlijden van een erflater eerst uit of er een testament is en wie daarin de erfgenamen zijn. Is er geen testament, controleer dan wie de erfgenamen zijn volgens de wettelijke verdeling. Controleer ook eerst of de erfenis positief of negatief is: erft u als erfgenaam (voor het grootste, positieve deel) geld en bezittingen of voor het grootste deel (negatief) schulden? Bepaal, samen met de andere erfgenamen, wie de erfenis aanvaarden en wie, eventueel, de erfenis verwerpen. Daarin mag een tweesplitsing zijn. Wel moeten alle erfgenamen die de erfenis aanvaarden gezamenlijk een keuze maken tussen zuiver aanvaarden (met verantwoordelijkheid voor schulden) en beneficiair aanvaarden (zonder dat uw privévermogen aangetast kan worden voor schulden van de erflater).
Gaat u aan de slag met het verdelen van de erfenis, dan ziet de wet dat als het zuiver aanvaarden van de erfenis. Dat kunt u lastig terugdraaien. Ga daarom pas aan de slag met het verdelen van de erfenis als u duidelijkheid heeft over bovenstaande punten. U wilt niet per ongeluk een negatieve erfenis aanvaarden en verantwoordelijk worden voor een restschuld.
Als een woning deel is van de erfenis en u de woning moet verdelen met andere erfgenamen, dan hangt het af van of dit via de wettelijke of testamentaire verdeling gebeurt. Heeft de erflater er iets over opgenomen in het testament, dan is dat leidend. Wel moet er natuurlijk worden gekeken naar de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, indien iemand een wettelijke partner heeft: is de woning ook eigendom van de partner of niet?
Gebeurt de verdeling via het wettelijk erfrecht, dan mag de langstlevende wettelijke partner in de woning blijven wonen. Overlijdt de langstlevende ouder, dan erven de kinderen (en als die niet meer leven hun afstammelingen) of de volgende erfgraad de woning. De wettelijke erfgenamen hebben recht op hun erfdeel van de waarde van het huis, ook als één van de erfgenamen het huis wil overnemen. Deze moet dan, als iedereen het ermee eens is, een akte van verdeling laten opstellen bij een notaris en iedere erfgenaam zijn of haar erfdeel betalen. Laat een taxatie doen om deze te bepalen.
Als u te maken krijgt met een erfenis kunt u een notaris om advies vragen bij het afwikkelen ervan. Daarnaast moet u voor sommige zaken rondom de erfenis verplicht naar de notaris, zoals voor de eerdergenoemde akte van verdeling of verklaring van erfrecht. Bekijk hier de huidige tarieven bij u in de buurt voor een akte van verdeling en vergelijk hier de huidige tarieven van onze notarissen voor het opstellen van een verklaring van erfrecht. Vraag offertes aan om de goedkoopste notaris in de buurt te vinden. Wij laten alleen tarieven zien van notarissen die hun prijzen met ons delen.
Bekijk notaristarieven opstellen testament »We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!