Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Huwelijkse voorwaarden

Leestijd
12 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Als u trouwt, doet u dat standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Daarmee blijven schulden en bezittingen die u zelf al had voor het huwelijk van u, en worden bezittingen en schulden die jullie al samen hadden én die jullie vanaf het huwelijk maken van jullie samen. Wilt u deze verdeling van bezittingen en schulden binnen jullie huwelijk anders regelen? Dan laat u huwelijkse voorwaarden opstellen bij een notaris. Trouwen jullie onder huwelijkse voorwaarden, dan bepaalt u zelf wat de verdeling is en legt u vast wat van wie is tijdens het huwelijk, bij scheiden en overlijden. DeGoedkoopsteNotaris.nl vertelt u alles over de huwelijkse voorwaarden en geeft u een overzicht van de notariskosten bij notarissen in Nederland.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken die u kunt opstellen als u gaat trouwen en wilt afwijken van de beperkte gemeenschap van goederen. In de huwelijkse voorwaarden legt u vast wat gezamenlijke en privébezittingen en -schulden zijn, en hoe jullie deze verdelen binnen jullie huwelijk, en eventueel daarna in geval van een scheiding over het overlijden van een van de twee.

Waarom trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Als u kiest voor trouwen met huwelijkse voorwaarden, dan bepaalt u zelf wat de regels zijn rondom schulden en bezittingen van voor en tijdens het huwelijk. De huwelijkse voorwaarden bieden meer vrijheid en flexibiliteit in het regelen van de financiële situatie binnen het huwelijk dan de beperkte gemeenschap van goederen. Waarmee u drie soorten vermogen heeft: uw privévermogen van voor het huwelijk, het privévermogen van uw partner van voor het huwelijk en jullie gezamenlijke vermogen van voor en sinds het huwelijk. Wilt u in algehele gemeenschap van goederen trouwen (zoals dat vóór 2018 ging)? Dan regelt u dat ook in de huwelijkse voorwaarden.
Bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden is het belangrijk om realistisch te blijven en rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van beide partners. 

Voordelen trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Om bovenstaande redenen wat toe te lichten en te verduidelijken, geven we u een lijst van de voordelen van huwelijkse voorwaarden. 

  • Bescherming van persoonlijke eigendommen: wanneer een van beide partners voor het huwelijk al bepaalde eigendommen bezit, zoals een huis of bedrijf, dan kunnen huwelijkse voorwaarden ervoor zorgen dat deze eigendommen buiten de gemeenschappelijke boedel vallen en dus niet verdeeld hoeven te worden bij een scheiding.
  • Financiële verplichtingen: met huwelijkse voorwaarden maakt u duidelijke afspraken over financiële verantwoordelijkheden binnen het huwelijk. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat iedere partner verantwoordelijk blijft voor zijn of haar eigen schulden die vóór het huwelijk zijn ontstaan of die ontstaan gedurende het huwelijk.
  • Voorkomen van conflicten: door vooraf de financiële afspraken vast te leggen, kunnen potentiële conflicten en onduidelijkheden verminderd of voorkomen worden. Het opstellen van duidelijke regels helpt om de verwachtingen van beide partners te definiëren en onzekerheden te minimaliseren.
  • Flexibiliteit en maatwerk: huwelijkse voorwaarden bieden een grote mate van flexibiliteit. Stellen maken afspraken die specifiek zijn afgestemd op hun situatie en behoeften. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de verdeling van eigendommen, vermogensgroei en andere aspecten.

Nadelen trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Naast voordelen, kunnen de huwelijkse voorwaarden enkele nadelen hebben. 

  • Het opstellen van huwelijkse voorwaarden kan een ingewikkeld proces zijn.
  • U heeft een notaris nodig en daar zijn kosten aan verbonden.
  • Het is lastig om rekening te houden met toekomstige financiële veranderingen, zoals wanneer één partner het geld verdient en de andere thuis blijft voor de kinderen. 
  • Als u de huwelijkse voorwaarden wilt wijzigen, zijn daar kosten aan verbonden.

Wanneer huwelijkse voorwaarden opstellen?

Als jullie trouwen en willen afwijken van de beperkte gemeenschap van goederen, stelt u huwelijkse voorwaarden op. Het is verstandig om tijdig een afspraak in te plannen met de notaris zodra u ervoor kiest om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Zodat u de voorwaarden ondertekent voordat jullie de huwelijksgeloften aangaan. Als u trouwt zonder deze huwelijkse voorwaarden, dan gaat u een huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen aan. Deze gemeenschap van goederen kunt u wel daarna omzetten in huwelijkse voorwaarden, het is alleen wat omslachtiger. Er zijn soms meer kosten aan verbonden én er zal papierwerk zijn als jullie al wat langere tijd zijn gehuwd; jullie hebben namelijk een gezamenlijk vermogen.

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen?

Om een keuze te maken tussen huwelijkse voorwaarden en beperkte gemeenschap van goederen, is het handig om te weten wat het verschil is. Het zit zo: met huwelijkse voorwaarden bepaalt u zelf hoe de verdeling van uw bezittingen en schulden is tijdens en na het huwelijk, in het geval van scheiden of overlijden. Die verdeling legt u bij een notaris vast in de huwelijkse voorwaarden. Als u deze voorwaarden niet laat opstellen, trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen, waarvoor een standaardverdeling geldt tijdens en na het huwelijk (door scheiden of overlijden). Met trouwen in beperkte gemeenschap van goederen:

  • blijven bezittingen en schulden die u voor het huwelijk had van uzelf. Deze hoeft u dus niet te delen;  
  • zijn alle bezittingen en schulden die jullie samen hadden voor het huwelijk én alle bezittingen en schulden die jullie na het huwelijk krijgen van jullie samen;
  • krijgen uw partner en u allebei vijftig procent van de bezittingen en schulden die in deze gemeenschap van goederen vallen als jullie scheiden;
  • zijn erfenissen en schenkingen die u voor of tijdens het huwelijk krijgt van uzelf (tenzij de erflater in het testament bepaalt dat uw partner ook iets krijgt). 

Huwelijkse voorwaarden opstellen bij de notaris

Het opstellen van de huwelijkse voorwaarden laat u doen bij een notaris. Deze helpt u en geeft u advies. Aan het laten opstellen van huwelijkse voorwaarden zijn bij de notaris kosten verbonden. De hoogte daarvan hangt af van de complexiteit van de afspraken, de tijd die nodig is om de voorwaarden op te stellen en de notaris die u kiest. Weet u voordat u trouwt al dat u onder huwelijkse voorwaarden wilt trouwen? Zorg er dan voor dat u uw afspraken voor het trouwen vastlegt, anders trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u huwelijkse voorwaarden opstellen nadat het huwelijk heeft plaatsgevonden, dan moet u de beperkte gemeenschap van goederen laten omzetten in huwelijkse voorwaarden.  

Wat zet u in de huwelijkse voorwaarden?

In de huwelijkse voorwaarden legt u vast welke bezittingen en schulden onder uw privévermogen en dat van uw partner vallen en welk vermogen van jullie samen is. Ook legt u vast hoe jullie het vermogen verdelen als jullie scheiden of wanneer een van jullie overlijdt. Verder kunt u afspraken maken over de woning, inkomen, een eventueel eigen bedrijf, pensioen en erfenissen en schenkingen. U kunt er ook voor kiezen om vast te leggen dat jullie de bezittingen en schulden niet delen en dat alles van jullie zelf blijft, dat heet ‘koude uitsluiting’. Wilt u juist dat alles van jullie samen is? Leg dan in de huwelijkse voorwaarden vast dat u gaat voor algehele gemeenschap van goederen.

Wat kost trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Voor het opstellen van de huwelijkse voorwaarden betaalt u, ongeveer, minimaal € 650. De huwelijkse voorwaarden stelt u op bij een notaris, daar zijn altijd kosten aan verbonden. Deze kosten voor de huwelijkse voorwaarden verschillen per notaris. Bij ons vergelijkt u notaristarieven voor het opstellen van deze huwelijkse voorwaarden, ziet u hoe de notarissen worden beoordeeld en vraagt u gratis en vrijblijvend offertes aan bij vier notarissen naar keuze.  

Huwelijkse voorwaarden wijzigen tijdens huwelijk

Huwelijkse voorwaarden kunt u tijdens uw huwelijk wijzigen. Dat doet u bij de notaris en daar zijn kosten aan verbonden. Soms kan het nodig zijn om deze afspraken, die eerst van toepassing waren op de huidige situatie in jullie huwelijk, te wijzigen. Zoals wanneer een van jullie bijvoorbeeld een bedrijf opricht en jullie privé en zakelijk meer willen scheiden. Of wanneer jullie juist algehele gemeenschap van goederen willen omdat een van de partners thuis voor de kinderen zorgt en de ander voor het inkomen zorgt, of een van de partners veel vermogen heeft en binnenkort zal overlijden. Als u de nieuwe voorwaarden vervolgens wilt laten opnemen in het Huwelijksgoederenregister, betaalt u daar ook voor.
Bij ons in de vergelijker ziet u alleen de tarieven voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Wel kunt u bij het aanvragen van een offerte in het vrije veld aangeven dat u kiest voor het wijzigen van de voorwaarden. De notaris stuurt u dan een offerte op basis van die handeling.

Huwelijkse voorwaarden omzetten naar beperkte gemeenschap van goederen

Naast het wijzigen van de huwelijkse voorwaarden, kunt u de huwelijkse voorwaarden ook omzetten naar beperkte gemeenschap van goederen. Aan het omzetten van huwelijkse voorwaarden naar gemeenschap van goederen zijn kosten verbonden.
In de vergelijker kunt u bij het aanvragen van een offerte in het vrije veld aangeven dat u de huwelijkse voorwaarden wilt omzetten naar gemeenschap van goederen. In eerste instantie ziet u alleen de tarieven voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden, maar met die notitie stuurt de notaris u een offerte met de kosten voor het omzetten van de voorwaarden. 

Huwelijkse voorwaarden erfenis partner

Wat erft de partner bij huwelijkse voorwaarden? In de huwelijkse voorwaarden legt u niet vast wie uw erfgenamen zijn, daarvoor moet u een testament opstellen. Is er geen testament, dan geldt de wettelijke verdeling van het erfrecht. Als wettelijke partner bent u automatisch erfgenaam. Wat u erft bij huwelijkse voorwaarden, hangt af van de afspraken die jullie hebben vastgelegd. Bezittingen en schulden worden na overlijden verdeeld volgens deze voorwaarden.
Erfenissen en schenkingen aan uw partner vallen sinds 2018 niet meer binnen de gemeenschap van goederen als u trouwt. Als u bent getrouwd met huwelijkse voorwaarden, dan hangt het af van de afspraken die jullie daarin hebben gemaakt of u recht heeft op een erfenis die uw partner krijgt. 

Beëindigen van de huwelijkse voorwaarden  

Het beëindigen van de huwelijkse voorwaarden kan twee redenen hebben: 

  • u beëindigt de voorwaarden bij een notaris omdat u in beperkte gemeenschap van goederen gehuwd wilt zijn;
  • u gaat scheiden en wilt de voorwaarden beëindigen.

Als u de huwelijkse voorwaarden beëindigt maar gaat u niet scheiden, dan veranderen deze automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Hierbij zijn alleen de gezamenlijke bezittingen die u voor en na het huwelijk had, van u samen. Ook voor het beëindigen van de huwelijkse voorwaarden gaat u naar de notaris.
Wilt u de huwelijkse voorwaarden beëindigen omdat jullie gaan scheiden? Scheiden kan alleen via een rechter. U hoeft en kunt daarvoor niet naar een notaris. Na het scheiden, eindigen de huwelijkse voorwaarden automatisch.
In de huwelijkse voorwaarden neemt u meestal afspraken op over de verdeling van het vermogen als jullie relatie eindigt. Gaat u scheiden, dan houdt u zich aan deze afspraken. Als na de scheiding alles rondom het vermogen afgehandeld is, vervallen de huwelijkse voorwaarden. Ook nadat een van de partners overlijdt, vervallen de huwelijkse voorwaarden.

Veelgestelde vragen huwelijkse voorwaarden

Wat zijn de verschillen tussen huwelijkse voorwaarden en geregistreerd partnerschap?Bij een huwelijk stelt u huwelijkse voorwaarden op als u wilt afwijken van de beperkte gemeenschap van goederen die standaard gelden als u trouwt. Bij een geregistreerd partnerschap, kiest u in dat geval voor partnerschapsvoorwaarden. Juridisch gezien zijn er weinig verschillen. Het grootste verschil is dat u bij een huwelijk naar de rechter moet als u wilt scheiden. Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap kan bij de notaris, tenzij u minderjarige kinderen heeft of een van de twee partners het niet eens is met de scheiding. Daarnaast zijn er nog een paar verschillen tussen huwelijkse voorwaarden en geregistreerd partnerschap. Naast geregistreerd partnerschap en huwelijkse voorwaarden, is er ook nog het samenlevingscontract voor stellen die samenwonen.

Wat mag niet in huwelijkse voorwaarden?U mag niet alles vastleggen in de huwelijkse voorwaarden. Zo mag u niet afspreken wie het ouderlijk gezag krijgt over de kinderen als jullie scheiden, vastleggen dat er geen partneralimentatie zal worden betaald, dat u de schulden verdeelt op zo’n manier dat een van de partners groot nadeel heeft én u mag geen zaken vastleggen die tegen de wet ingaan. 

Wie is eigenaar huis bij huwelijkse voorwaarden?
Wie de eigenaar van het huis is, hangt af van of het huis op één naam of twee namen staat, dus op die van beide partners. Of het huis het bezit is van u, uw partner of van jullie beiden, hangt verder af van wat daarover in de huwelijkse voorwaarden is vastgelegd en of de woning door jullie samen of door een van de twee partners is gekocht. 

Waar vind ik mijn huwelijkse voorwaarden?
De opgemaakte huwelijkse voorwaarden kunt u laten registreren in het Huwelijksgoederenregister, maar dat is niet verplicht. Weet u niet zeker of u huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld, dan kunt u bij het Huwelijksgoederenregister controleren of daar registratiegegevens bekend zijn. Wilt u de daadwerkelijke voorwaarden inzien, dan moet u daar een afschrift (kopie) van opvragen bij de rechtbank waar jullie huwelijk is vastgelegd. 

Wat gebeurt er met eigen bedrijf bij huwelijkse voorwaarden?
In de huwelijkse voorwaarden kunt u specifiek vastleggen of de onderneming privé is en blijft of dat deze onder jullie gezamenlijk bezit valt. Ook kunt u vastleggen of u de waarde van de onderneming deelt bij een scheiding en wat er gebeurt als de andere partner in het bedrijf investeert. Heeft u een eigen bedrijf of wilt u een eigen bedrijf starten, laat u dan goed adviseren door de notaris bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden. Wilt u de voorwaarden laten aanpassen omdat u een bedrijf opstart? Dan laat u dat doen bij de notaris.

Bekijk notaristarieven huwelijkse voorwaarden »