Persoon & Familie

Huwelijkse voorwaarden

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Per 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Maar u heeft natuurlijk een vrije keus in wat u graag wilt delen met uw partner. Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden gaat u naar de notaris. U legt daar vast welke bezittingen van wie zijn en wat er gedeeld wordt. Dit kan gaan om de meubels in uw huis, maar ook om de verdeling van de kosten van het huishouden.

Voordelen huwelijkse voorwaarden

Het kan ongezellig en zelfs wat gierig klinken, maar huwelijkse voorwaarden kunnen u uiteindelijk veel bescherming bieden. In gemeenschap van goederen deelt u namelijk winst, maar ook de schulden. En stel, uw aanstaande heeft een eigen bedrijf, dan is het zo gek nog niet om over deze voorwaarden na te denken. Als het ooit niet goed gaat met het bedrijf dan zijn zowel u als uw partner aansprakelijk. Deze voorwaarden beschermen u tegen dat soort situaties. Als u de voorwaarden laat opmaken kunt u precies aangeven wat u wel en niet wilt delen. Het is dus niet: we delen alles of niets, u kunt daarin veel meer nuances kiezen. De voorwaarden worden vaak vastgelegd voordat een stel gaat trouwen, maar het is mogelijk om het later te wijzigen of op te heffen. Dit heeft alleen behoorlijk wat voeten in de aarde en het brengt extra kosten met zich mee!

Redenen voor huwelijkse voorwaarden

De volgende drie redenen komen het vaakst voor:

  • Als er veel geld in het spel is en u heeft besloten dat één van jullie meer recht heeft op het geld. Bijvoorbeeld doordat het geld geërfd is of doordat de ander meer verdient.
  • Als u een huis koopt, maar u liever heeft dat het huis eigendom van één van u beide.
  • Wanneer één van u een eigen bedrijf  heeft of start. Een bedrijf neemt veel financiële risico’s met zich mee. Hiermee beschermt u uw partner tegen mogelijke schulden.

Tips

Heeft u trouwplannen? Dan hebben we nog een paar tips:

  • Overleg voor u gaat trouwen goed of u onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen wilt trouwen. De aanpassing kan later nog gemaakt worden, maar daar komt veel werk bij kijken. Achteraf wijzigen is niet zomaar geregeld en kost opnieuw geld.
  • Check iedere paar jaar of u nog achter de opgestelde voorwaarden staat en of alles nog klopt. Vooral als één van u een bedrijf is gestart of een grote erfenis heeft ontvangen, is het verstandig om de voorwaarden nog eens door te nemen.
  • Leg in heldere en begrijpelijke taal uit hoe u het gezamenlijk vermogen wil verdelen na een eventuele scheiding. Dit voorkomt veel gedoe. Hetzelfde geldt voor het registeren van de verdeling van de spullen. Wat is van wie? Het kost veel tijd om het vast te leggen, maar indien het niet geregistreerd staat, beslist de rechter na een scheiding wat naar wie gaat.

Notarissen vergelijken

Eén op de vier Nederlandse getrouwde stellen kiest voor de bescherming van huwelijkse voorwaarden. Om dit te vast te leggen moet u naar de notaris. De notaris kan per situatie advies geven. De prijzen van het opstellen van de voorwaarden kunnen erg uit een lopen. Waar de ene notaris 500 euro vraagt, vraagt de ander 1500 euro. Die verschillen liegen er niet om. Het is daarom verstandig om de prijzen van de notaris te vergelijken. Zo vind u de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Bekijk notaristarieven huwelijkse voorwaarden »