vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Huwelijkse voorwaarden

Leestijd
5 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Trouwen en het huwelijk: voor velen een romantisch en liefdevol moment. De ceremonie met het ja-woord, het huwelijksfeest en alles wat daarbij hoort is iets wat vaak bijblijft. Maar het huwelijk is niet alleen maar feest; er zijn ook veel regels, voorwaarden en kosten aan verbonden. Bij deGoedkoopsteNotaris.nl leggen wij u graag uit waar u op juridisch en financieel vlak rekening mee moet houden als u in het huwelijksbootje stapt en trouwt met huwelijkse voorwaarden.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden zijn alle regels die u met uw (toekomstige) partner opstelt met betrekking tot bezit, inkomen, vermogen, schulden en risico’s.

Trouwen gebeurde vroeger standaard in gemeenschap van goederen. Sinds 2018 zijn deze regels veranderd en trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Alleen gezamenlijke bezittingen en schulden van voor en na het huwelijk vallen hieronder. Bezittingen en schulden die u apart van uw partner had vóór het huwelijk, of krijgt na het huwelijk, zoals erfenissen en schenkingen, vallen hier niet onder. Als u hier verandering in wilt brengen kunt u uw huwelijkse voorwaarden opstellen bij een notaris. Op trouwen met huwelijkse voorwaarden leest u welke voorwaarden u kunt kiezen en hoe u hiermee het beste te werk kunt gaan.

Huwelijkse voorwaarden regelen

Voordat u gaat trouwen is het de normale gang van zaken dat u de huwelijkse voorwaarden laat opmaken. Het is verstandig om na te gaan wat u beiden aan vermogen heeft. Denk hierbij aan spaargeld, bezittingen, een eigen huis en eventuele schulden. Met huwelijkse voorwaarden legt u vast of u dit deelt, of het van de oorspronkelijke eigenaar blijft of dat u een regeling hier tussenin treft. Ook kunt u een inventarisatie maken van eventuele pensioenregelingen en levensverzekeringen. Een notaris kan hierin adviseren, maar een goede eigen voorbereiding kan flink tijd besparen bij de notaris. Bovendien scheelt het enorm veel geld, moeite en energie indien u onverhoopt gaat scheiden. Aspecten waar u in dat geval niet op zit te wachten.

Zaken vóór het huwelijk regelen

Als u de keuze hebt gemaakt onder welke huwelijksvormen u wilt trouwen, moeten er nog andere zaken geregeld worden:

 • Meld uw huwelijk bij de gemeente. Dit moet minstens twee weken voor de trouwdatum zijn in de gemeente waarin u gaat trouwen.
 • U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen aanmelden, minimaal twee weken van tevoren. De getuigen moeten boven de 18 jaar zijn.
 • Een religieus huwelijk kan pas plaatsvinden na het afsluiten van het burgerlijk huwelijk.

Wanneer mag je trouwen en huwelijkse voorwaarden opstellen?

U denkt er misschien niet meteen aan, maar er is een aantal voorwaarden waar u en uw partner aan moeten voldoen om te kunnen trouwen:

 • U en uw verloofde moeten beiden boven de 18 jaar zijn.
 • Als u onder curatele staat heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
 • In Nederland kunt u maar met één persoon getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
 • Met een familie mag u niet trouwen (broer/zus, een van uw (groot-)ouders of kleinkind) Voldoet u niet aan alle eisen om te kunnen trouwen? Het is dan alsnog mogelijk om te trouwen, maar daarvoor heeft u toestemming nodig van de minister van Veiligheid en Justitie.

Huwelijksgoederenregister

De opgemaakte huwelijkse voorwaarden kunt u registeren in het Huwelijksgoederenregister. Zo kunt u altijd informatie opvragen over uw gemaakte afspraken. Hetzelfde geldt voor partnerschapsvoorwaarden. Ook notarissen, schuldeisers zoals deurwaarders en de Belastingdienst kunnen hier informatie opvragen, zodat ze kunnen zien onder welke voorwaarden u bent getrouwd.

Voordelen huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden kunnen veel bescherming bieden. Afhankelijk van de voorwaarden die u afspreekt, kunnen de voordelen zijn: 

 • Bescherming van vermogen van de echtgenoten tegen schuldeisers.
 • Bescherming van uzelf tegen uw echtgenoot.
 • Bescherming van te ontvangen familievermogen.
 • Bescherming van uit te keren familievermogen.
 • Huwelijkse voorwaarden kunt u vóór het huwelijk opstellen.

Verschillen huwelijkse voorwaarden en geregistreerd partnerschap

Bij een huwelijk stelt u huwelijkse voorwaarden op, bij een geregistreerd partnerschap zijn dat partnerschapsvoorwaarden. Juridisch gezien zijn er weinig verschillen. Het grootste verschil is dat u naar de rechter moet als u wilt scheiden. Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap kan bij de notaris. Twijfelt u? U kunt ook nadenken over een samenlevingscontract. Wij leggen u bij deGoedkoopsteNotaris.nl graag de verschillen uit tussen trouwen en een samenlevingscontract.

Huwelijkse voorwaarden wijzigen

Om uw huwelijkse voorwaarden (tussentijds) te wijzigen kunt u bij een notaris terecht – de toestemming van een rechter is tegenwoordig niet meer nodig. Het aanpassen van de voorwaarden kan nodig zijn wanneer bepaalde omstandigheden veranderen, zoals wanneer een van u een grote erfenis ontvangt of een eigen bedrijf start. Ook is een koude uitsluiting één van de opties, waarbij alle bezittingen en schulden privé blijven en de koude kant hier geen aanspraak op maakt.

Het omzetten van huwelijkse voorwaarden is ingewikkelder dan het opstellen van de voorwaarden vóór het huwelijk en dat brengt ook extra kosten met zich mee. Een notaris helpt u hierbij. Let wel op bij het kiezen van een notaris. De tarieven verschillen enorm per kantoor en u kunt zelf bepalen naar welk notariskantoor u gaat.

Huwelijkse voorwaarden en schulden

Huwelijkse voorwaarden kunt u tussentijds wijzigen. Dit heeft echter geen invloed op eventuele schuldeisers. De schulden die voor de wijziging aanwezig waren blijven staan en daarvoor blijven beide partners hoofdelijk aansprakelijk.

Huwelijkse voorwaarden beëindigen of scheiden

Als u uw huwelijkse voorwaarden wilt beëindigen, dan veranderen deze automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Hierbij zijn alleen de gezamenlijke bezittingen die u voor en na het huwelijk had, van u samen. Hiervoor kunt u terecht bij de notaris. Wilt u scheiden, dan eindigen de huwelijkse voorwaarden automatisch. Scheiden kan alleen via een rechter. U hoeft niet naar een notaris.

Kosten huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden kunt u door een notaris laten opstellen. Deze kosten kunnen nogal verschillen per notaris. Wij hebben bij deGoedkoopsteNotaris.nl nog eens goed op een rijtje gezet met welke kosten u rekening moet houden en wat voor u het meest voordelige is. En dat kan schelen in de papieren.

Juridische woordenlijst

Er zijn enorm veel juridische termen, regelingen en uitzonderingen rondom de onderwerpen huwelijk, huwelijkse voorwaarden, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract. Wij helpen u graag wegwijs te worden in de mogelijkheden die een notaris kan bieden en hebben daarom een juridische woordenlijst opgesteld. DeGoedkoopsteNotaris.nl legt hierin alle juridische termen en de bijbehorende betekenis uit. Mocht u toch nog vragen hebben, stel dan uw vraag via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 088 24 24 611.

Bekijk notaristarieven huwelijkse voorwaarden »