Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
Persoon & Familie

Huwelijkse voorwaarden- verstandig om te doen?

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden gaat u naar de notaris. Sinds 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u daarvan afwijken en toch zaken delen met uw partner dan kunt u dat vastleggen bij de notaris.  

Voordelen huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden kunnen u uiteindelijk veel bescherming bieden. In gemeenschap van goederen deelt u namelijk winst, maar ook de schulden. En stel, uw aanstaande heeft een eigen bedrijf, dan is het zo gek nog niet om over deze voorwaarden na te denken. Als het niet goed gaat met het bedrijf dan zijn zowel u als uw partner aansprakelijk. Huwelijkse voorwaarden beschermen u tegen dat soort situaties. Met huwelijkse voorwaarden kunt u precies vaststellen wat u wel en niet wilt delen. De tarieven op onze website gelden voor het vastleggen van deze voorwaarden voordat u gaat trouwen, maar het is mogelijk om het later te wijzigen of op te heffen. Dit kost echter meer werk en  brengt extra kosten met zich mee!

Waarom huwelijkse voorwaarden?

De volgende drie redenen komen het vaakst voor:

  • Als er veel geld is en één van jullie heeft meer recht op het geld. Bijvoorbeeld doordat het geld geërfd is of doordat de ander meer verdient.
  • Als u een huis koopt, maar u liever heeft dat het huis eigendom van één van u beide is.
  • Als er sprake is van een eigen bedrijf. Dat brengt veel financiële risico’s met zich mee. Hiermee beschermt u uw partner tegen mogelijke schulden.

Tips voor als u gaat trouwen

  • Wel of geen huwelijkse voorwaarden. Beter dat voor het huwelijk te regelen. Achteraf kost het meer geld.
  • Check iedere paar jaar of u nog achter de opgestelde voorwaarden staat en of alles nog klopt. Is één van u een bedrijf gestart of een grote erfenis ontvangen. Dan is het verstandig om de voorwaarden nog eens door te nemen.
  • Regel wat u wilt doen met het gezamenlijke vermogen in geval van scheiding. Dit voorkomt veel gedoe. Hetzelfde geldt voor het registeren van de verdeling van de spullen. Wat is van wie? Het kost veel tijd om het vast te leggen, maar indien het niet geregistreerd staat, beslist de rechter na een scheiding wat naar wie gaat.

Notarissen vergelijken

Eén op de vier Nederlandse getrouwde stellen kiest voor de bescherming van huwelijkse voorwaarden. Om dit te vast te leggen moet u naar de notaris. De notaris kan per situatie advies geven. De prijzen van het opstellen van de voorwaarden kunnen erg uit een lopen. Het is daarom verstandig om de tarieven van de notaris te vergelijken. Zo vind u de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Bekijk notaristarieven huwelijkse voorwaarden »