vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Beneficiair aanvaarden

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wat is beneficiair aanvaarden van een erfenis?

Beneficiair aanvaarden van een erfenis betekent dat u de erfenis gedeeltelijk aanvaard. Het is verstandig een erfenis beneficiair te aanvaarden als er schulden zijn.

Wanneer er iemand komt te overlijden, laat deze zijn bezittingen achter. Bent u 1 van de erfgenamen denk dan voor het aanvaarden van de erfenis goed na over eventuele gevolgen. Het is mogelijk dat de overledene schulden heeft achtergelaten. Om zelf niet onverwachts met deze schulden opgezadeld te worden kunt u een erfenis aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Dit wordt beneficiair aanvaarden genoemd.

Wanneer u een erfenis beneficiair aanvaardt, verwerpt en accepteert u de erfenis tegelijkertijd. Als er sprake is van een negatief saldo kunt u de erfenis verwerpen zonder dat de schuldeisers bij u aan komen kloppen. Blijken er helemaal geen schulden te zijn en is het saldo van de overledene positief? Dan kunt u de erfenis aanvaarden. Een erfenis met negatief saldo, kan ook aanvaard worden, wel moeten dan eerst de schulden zijn afgelost voordat de erfenis vrijkomt.

Hoe werkt beneficiair aanvaarden

Als u een erfenis beneficiair aanvaardt, dan legt u hiervoor een verklaring af bij de rechtbank. Dit moet in de gemeente waar de overledene woonachtig was. De rechtbank schrijft de beneficiaire aanvaarding dan in bij het boedelregister. Het boedelregister is een openbaar register waar gegevens over het nalatenschap zijn opgenomen. Het kan door de schuldeisers geraadpleegd worden. Het inschrijven wordt meestal door de notaris geregeld. Een notaris om u hierbij te helpen vindt u via DeGoedkoopsteNotaris.nl.

Uitzonderingen 

Als een van de mede-erfgenamen de erfenis beneficiair aanvaardt, dan geldt dit automatisch voor de hele erfenis. Ook als de erfgenaam minderjarig is wordt de erfenis automatisch beneficiair aanvaardt. Zo voorkomt men dat een minderjarige met schulden opgezadeld wordt. Dit geldt ook als iemand onder curatele gesteld is of onder bewindvoering staat, en langer dan drie maanden doet over de keuze van aanvaarding.

Voor uitvoerig advies vraagt u vrijblijvend een offerte aan bij meerdere notarissen.

Bekijk notaristarieven verklaring van erfrecht »