Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Legaat

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Legaat opnemen in testament

Door middel van een legaat in uw testament krijgt een erfgenaam of een buitenstaander een duidelijk omschreven goed of een bepaald geldbedrag. Degene aan wie u spullen of een geldbedrag wilt nalaten noemen we een legataris. U kunt bijvoorbeeld iets legateren aan een goede vriend maar ook aan uw buurmeisje. Hetgeen u achterlaat voor een bepaald persoon heet een legaat.
Een legaat wijst u aan iemand toe via een legaatbepaling in uw testament. Laat hierin duidelijk omschrijven aan wie en wat u wilt geven.

Wat is het verschil tussen een legataris en een erfgenaam?

Een legataris heeft niet dezelfde rechten als een erfgenaam. Legaten zijn in veel gevallen geen familie. De erfgenamen moeten wel binnen een bepaalde tijd het legaat afgeven aan de legataris. Legatarissen zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schulden van de overledene. Als er wel schulden zijn, dan zal de legataris het legaat ontvangen na aflossing van schulden. Of als er niks overblijft, krijgt de legataris niks.

Goed doel als legataris

Het kan zijn dat u een deel van uw vermogen bij overlijden aan een goed doel wilt nalaten. Met het opnemen van een legaat in uw testament, kan u dit doen. Dan is het goede doel de legataris. Het goede doel heeft dezelfde rechten als een normale legataris. Een aantal goede doelen werkt samen om nalatenschappen zo efficiënt mogelijk af te wikkelen via het Bureau nalatenschappen van Goede Doelen Nederland. De executeur en de notaris krijgen hierdoor met het bureau te maken.

Heeft u een notaris nodig voor het opstellen van een testament en wilt u daarin een (geld) legaat opnemen? Geen zorgen een legaat anders dan aan het goede doel is al bij de prijs inbegrepen.
Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u zelf notaristarieven vergelijken. Zo vind u snel de juiste notaris bij u in de buurt.

Bekijk notaristarieven opstellen testament »