Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Schenking

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Belastingvrij schenken 2023

Wilt u wel geld schenken, maar wilt u niet dat de ontvanger geld moet betalen? Dan kunt u een aantal dingen doen:

  • Schenk een bedrag dat onder de vrijstelling van de ontvanger valt. Vrijstelling? Ja, de ontvanger mag tot een bepaald bedrag een belastingvrije schenking ontvangen. Welk bedrag dat is, is afhankelijk van de situatie van de persoon en wordt jaarlijks vastgesteld.
  • Wilt u toch meer schenken? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf de belasting te betalen in plaats van het de ontvanger te laten betalen. De ontvanger doet aangifte, maar vermeld erbij dat de schenker het bedrag betaalt.
  • Jaarlijks wordt een algemene vrijstelling vastgesteld. U mag van verschillende personen een maximaal bedrag ontvangen zonder daar belasting over te betalen. In 2023 mag u maximaal € 2.418 schenken. U mag deze € 2.418 aan meerdere mensen schenken en een ontvanger mag het van verschillende mensen ontvangen. Als u meer geeft dan € 2.418 per persoon in één jaar, moet er belasting betaald worden.
  •  Heeft u kinderen en wilt u ze graag wat meer schenken dan € 2.418? Dat kan. Er is namelijk een algemene vrijstelling voor ouders en kinderen. In 2023 bedraagt de vrijstelling € 6.035 die u als ouders eenmalig aan uw kind mag schenken. Dit bedrag is per kind.
  •  Ouders mogen eenmalig een nog hoger bedrag aan hun kind schenken. Dit heet een eenmalig verhoogde vrijstelling. Voorwaarden is dat de kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Dan mag u een bedrag schenken van € 28.947 dat belastingvrij geschonken mag worden. Dit bedrag mag eventueel verhoogd worden tot maximaal € 60.298. Let wel op! Dit mag alleen als u als ontvanger het grootste deel van dit bedrag gebruikt voor een dure studie. 

Waar u op moet letten…

Voordat u over gaat tot schenken, is het belangrijk om goed naar de situatie van de ontvanger en uzelf te kijken. Geld geven lijkt leuk, maar kan gevolgen hebben. Weet u zeker dat u niet in de nabije toekomst nog verplichte betalingen hebt? Het zou zo zonde zijn als je zelf in de problemen komt na een schenking. Let ook op de situatie van de ontvanger. Misschien wilt u schenken aan uw kinderen, maar krijgt één van hen een uitkering. Het geschonken geld kan er dan voor zorgen dat de uitkering wordt gekort.

Voor het opstellen van een schenkingsakte is een notaris nodig. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u gratis offertes opvragen. Notarissen mogen hun eigen prijzen bepalen en die kunnen erg uiteenlopen. Waar u bij de ene notaris 180 euro betaalt voor eens schenkingsakte, betaalt u bij een andere notaris 700 euro. Door de prijzen te vergelijken, kunt u flink besparen op de notariskosten. Vergelijk snel en vind de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Bekijk notaristarieven schenking »