Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Schenking

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Geld krijgen is nooit verkeerd. En als u het heeft, kan een schenking doen ook erg leuk zijn. Tot u geld moet betalen voor het ontvangen van geld. In Nederland mag u niet onbeperkt geld schenken, want dan moet de ontvanger schenkbelasting betalen. Gelukkig hoeft dat niet over ieder bedrag dat u schenkt. Jaarlijks kunt u een bepaald bedrag belastingvrij schenken.

Belastingvrij schenken

Wilt u wel geld schenken, maar wilt u niet dat de ontvanger geld moet betalen? Dan kunt u twee dingen doen:

  • Schenk een bedrag dat onder de vrijstelling van de ontvanger valt. Vrijstelling? Ja, de ontvanger mag tot een bepaald bedrag belastingvrij schenkingen ontvangen. Welk bedrag dat is, is afhankelijk van de situatie van de persoon en wordt jaarlijks vastgesteld.
  • Wilt u toch meer schenken? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf de belasting te betalen in plaats van het de ontvanger te laten betalen. De ontvanger doet aangifte, maar vermeld erbij dat de schenker het bedrag betaalt.
  •  Jaarlijks wordt een algemene vrijstelling vastgesteld. U mag van verschillende personen een maximaal bedrag ontvangen zonder daar belasting over te betalen. In 2016 mag u maximaal 2.122 euro schenken. U mag deze 2.122 euro aan meerdere mensen schenken en een ontvanger mag het van verschillende mensen ontvangen. Als u meer geeft dan 2.122 euro per persoon in één jaar, moet er belasting betaald worden.
  •  Heeft u kinderen en wilt u ze graag wat meer schenken dan 2.122 euro? Dat kan. Er is namelijk een algemene vrijstelling voor ouders en kinderen. Dit jaar bedraagt deze vrijstelling 5.304 euro die u als ouders eenmalig aan uw kind mag schenken. Dit bedrag is per kind.
  •  Ouders mogen eenmalig een nog hoger bedrag aan hun kind schenken. Voorwaarden is dat de kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Het gaat om een bedrag van 25.449 euro dat belastingvrij geschonken mag worden. Dit bedrag mag eventueel verhoogd worden tot maximaal 53.016 euro. Let wel op! Dit mag alleen als u als ontvanger het grootste deel van dit bedrag gebruikt voor een woning of een dure studie.
  •  De tijdelijke vrijstelling van 100.000 euro voor een eigen woning is niet meer geldig! Tot 1 januari 2015 was dit nog mogelijk, maar nu niet meer. Houd daar rekening mee.  

Waar u op moet letten…

Voordat u over gaat tot schenken, is het belangrijk om goed naar de situatie van de ontvanger en uzelf te kijken. Geld geven lijkt leuk, maar kan gevolgen hebben. Weet u zeker dat u niet in de nabije toekomst nog verplichte betalingen hebt? Het zou zo zonde zijn als je zelf in de problemen komt na een schenking. Let ook op de situatie van de ontvanger. Misschien wilt u schenken aan uw kinderen, maar krijgt één van hen een uitkering. Het geschonken geld kan er dan voor zorgen dat de uitkering wordt gekort.

Voor het opstellen van een schenkingsakte is een notaris nodig. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u gratis offertes opvragen. Notarissen mogen hun eigen prijzen bepalen en die kunnen erg uiteenlopen. Waar u bij de ene notaris 180 euro betaalt voor eens schenkingsakte, betaalt u bij een andere notaris 700 euro. Door de prijzen te vergelijken, kunt u flink besparen op de notariskosten. Vergelijk snel en vind de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Bekijk notaristarieven schenking »