Persoon & Familie

Geregistreerd Partnerschap

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap maken partners hun relatie officieel bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. 

Wilt u niet trouwen maar wel bepaalde afspraken met uw partner vastleggen? Ga dan naar de notaris voor het opstellen van partnerschapsvoorwaarden op. Een geregistreerd partnerschap lijkt wettelijk gezien veel op een huwelijk, maar zonder het daadwerkelijke 'ja' zeggen voor de wet. Bij een geregistreerd partnerschap heb je net als bij een huwelijk een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Denk aan de onderhoudsplicht en het erfrecht.

Voordelen geregistreerd partnerschap

  • Gehuwde en geregistreerde partners zijn elkaars wettelijke erfgenaam. In een testament kunt u daarvoor echter ook iets anders bepalen. 
  • Een geregistreerd partnerschap beschermt tegen schulden, of als één van uw beide overlijdt biedt het bescherming. 
  • Het vastleggen van afspraken over financiën. Denk bv. aan een erfenis of omdat een van uw beide meer verdient.
  • Stel u koopt samen een huis, maar willen dat het op één naam komt te staan, dan biedt een geregistreerd partnerschap uitkomst.
  • Als er een eigen bedrijf wordt gestart. Hier zitten vaak financiële risico’s aan. Partnerschapsvoorwaarden kunnen ervoor zorgen dat de partner niet privé aansprakelijk is.
  • Bij scheiding hoeft u dit niet voor de wet te laten ontbinden. Als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn moet dat wel.

Kosten geregistreerd partnerschap

De notaristarieven geregistreerd partnerschap verschillen enorm. U kunt notarissen vergelijken en direct gratis meerdere offertes opvragen. 

Bekijk notaristarieven geregistreerd partnerschap »