Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Schenkingsakte

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Voor het opstellen van een schenkingsakte gaat u naar de notaris. Om het officieel te maken heeft u een handtekening nodig van een notaris. Een notaris kan u adviseren over schenkbelasting en draagt er zorg voor dat het document in orde is. Schenken is een verstandige keuze wanneer u uw bezit wilt delen met uw kinderen of kleinkinderen en met een schenkingsakte opgesteld door de notaris regelt u het goed.

Waar moet u aan denken bij een schenking?

Voordat u over gaat tot schenken, is het belangrijk dat u een goede kijk heeft op uw eigen situatie. Zijn er in de toekomst hoge kosten die al vast staan? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inkopen van zorg of een extraatje voor uw oude dag. Bent u van plan te schenken aan uw kinderen dan is het ook goed om u te verdiepen in de situatie waarin zij zich bevinden. Misschien heeft een van uw kinderen uw geld minder hard nodig dan de anderen, of ontvangt een van uw kinderen een uitkering. In dat geval kan een schenking tot gevolg hebben dat de uitkering wordt gekort. Allemaal zaken om rekening mee te houden wanneer u gaat schenken bij leven. Het is daarom verstandig om uw schenking zo goed mogelijk vast te laten leggen.

Akte van schenking en belasting

U kunt een bepaald bedrag belastingvrij schenken afhankelijk van de relatie die u heeft met de ontvanger van de schenking.

  • Voor kinderen en pleegkinderen is dit bedrag vastgesteld op € 6.035,- per kind (2023). 
  • Voor kleinkinderen is het maximaal € 2.418. 
  • Kinderen in de leeftijd 18-40 jaar dei u wilt helpen bij de aankoop van een woning of met een studie, kunt u eenmalig een belastingvrije schenking doen van € 28.947 (2023). Hier zitten wel een aantal voorwaarde aan verbonden, voorwaarden verhoogde vrijstelling.

Voordelen schenking

  • U geeft uw kinderen geld geven wanneer zij het hardste nodig hebben in plaats van dat zij geld erven op latere leeftijd.
  • U kunt tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken.
  • Over een (periodiek) geld schenking aan uw erfgenamen betalen zij geen erfbelasting, de schenking maakt namelijk geen deel meer uit van de erfenis. U kunt ook schenken op papier. Lees meer over een schenking op papier en de voordelen daarvan.
  • Bij schenken tijdens leven heeft u er zelf plezier van

Vergelijken van notarissen 

Heeft u een notaris nodig? Op de GoedkoopsteNotaris.nl kunt u de notarissen vergelijken op basis van prijs, plaats en service. DeGoedkoopsteNotaris.nl kent de laagste online tarieven. Vraag gratis online meerdere offertes aan. Hierdoor kunt u besparen op kosten voor de schenkingsakte. 

Bekijk notaristarieven schenking »