vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Oversluiten hypotheek

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Uw hypotheek oversluiten houdt in dat u overstapt naar een andere geldverstrekker. Uw huidige hypotheek eindigt en u sluit een nieuwe regeling af. Meestal gebeurt het oversluiten van de hypotheek als de rentevaste periode is afgelopen.

Wat is een hypotheek oversluiten?

Het oversluiten van uw hypotheek betekent dat u overstapt naar een andere geldverstrekker. Uw huidige hypotheek bij uw bank wordt doorgehaald. Dit wordt ook wel geroyeerd genoemd. Een hypotheek doorhalen/royeren betekent dat de overeenkomst beëindigd wordt. De notaris haalt uw hypotheekakte uit het kadaster. Hierna sluit een nieuwe overeenkomst af. De notaris stelt hiervoor een nieuwe hypothecaire akte voor u op en schrijft deze weer in in het kadaster. Dit proces wordt het oversluiten van een hypotheek genoemd. Meestal gebeurt het oversluiten van de hypotheek als de rentevaste periode is afgelopen.

Waarom uw hypotheek oversluiten?

Er kunnen verschillende redenen zijn om uw hypotheek over te sluiten:

• Lagere rentepercentages
• Andere hypotheekvorm
• Lagere maandlasten
• Een andere bank
• Kans op een hypotheek met NHG

Boete oversluiten hypotheek

Als u uw hypotheek oversluit verbreekt u vroegtijdig de overeenkomst met uw vorige geldverstrekker. Hiervoor moet u een boete betalen. Weeg daarom van tevoren af of de voordelen van de hypotheek afwegen tegen de te betalen boete.

Wat kost een hypotheek oversluiten?

Voor het oversluiten van uw hypotheek heeft u een notaris nodig. Notarissen hebben uiteenlopende tarieven en daarom is het verstandig dat u de verschillende notarissen vergelijkt. DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijkt notarissen op kwaliteit, tarief en de afstand tot uw woonplaats. Met een druk op de knop ontvangt u gratis en vrijblijvend een offerte van de notaris die bij uw budget past.

Tip: Kies voor 3 verschillende offertes. De goedkoopste notaris hoeft niet altijd de beste te zijn, kijk ook naar de kwaliteitsscores.

Wilt u uw hypotheek oversluiten? Op hypotheek24.nl kunt u  snel en gemakkelijk zelf uw hypotheek oversluiten!

Denkt u er over na uw hypotheek over te sluiten? Wellicht is er een andere hypotheek die beter bij u past. Oversluiten kan in sommige gevallen voordelig zijn, maar brengt ook kosten met zicht mee. Wellicht vind u een optie met een lagere rente, of kunt u uw vaste lasten flink verlagen per maand. Het kan het uitzoeken zeker waard zijn!

Bekijk notaristarieven oversluiten hypotheek »