Persoon & Familie

Verklaring van erfrecht

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wat is een verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht, of een akte van erfrecht, is een document waarin een aantal belangrijke zaken omtrent het nalatenschap zijn vastgelegd. In dit document staat:

Wanneer heeft u een verklaring van erfrecht nodig?

Met een verklaring van erfrecht kunt u aantonen dat u recht heeft op de nalatenschap. Daarnaast toont de akte aan dat u bevoegd bent om de (financiële zaken) van de overledene te regelen.
Een verklaring van erfrecht is niet altijd nodig. In sommige gevallen is een bankverklaring voldoende om over de bankrekening te beschikken van de overledene. Sinds 2012 vragen banken geen verklaring van erfrecht meer als:

  • Er sprake is van een langstlevende testament en de partner nog leeft
  • De overledene heeft geen testament opgesteld; en
  • Het totale saldo van alle bankrekeningen van de overledene lager is dan € 100.000

De verklaring van erfrecht is niet alleen nodig wanneer u bankzaken van de overledene wilt beheren. U heeft ook een verklaring nodig in de volgende situaties.

  • De overledene heeft onroerende zaken op zijn naam staan in het Kadaster;
  • Er zijn schuldeiser en u wilt de erfenis aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving (beneficiaire aanvaarding);
  • U wilt iemand anders namens u de erfenis van de overledene laten afwikkelen;
  • Een verzekeringsmaatschappij (of de rechtbank bij een bewind) u hierom vraagt;
  • Er is een buitenlands testament en/of onroerende goederen in het buitenland.

Een verklaring van erfrecht wordt opgemaakt door een notaris. Hiervoor hoeft u niet perse naar de notaris waar het testament is opgemaakt. Iedere notaris kan via het Centraal testamentenregister het testament opvragen. 

Notarisbezoek tijdens corona

Wegens corona vragen veel mensen zich af of ze nog gewoon naar de notaris kunnen. De notaris is benoemd tot een vitaal beroep. Dit betekent dat de notariskantoren openblijven.
De Rijksoverheid (RIVM) adviseert iedereen zoveel mogelijk thuis te blijven. Heeft u echter urgent een verklaring van erfrecht nodig dan kunt u gewoon bij de notaris terecht.
Bij veel kantoren vind een deel van het proces via de telefoon of online plaats. Voor het tekenen van de akte is het wel nodig naar het kantoor te komen. De notariskantoren werken volgens de coronamaatregelen opgesteld door het RIVM. Als u niet in staat naar het kantoor toe te komen, neem dan contact op met uw notaris.

Wat kost een verklaring van erfrecht?

In Nederland bepalen de notarissen zelf hun tarieven. Dit houdt in dat de prijzen erg uiteen kunnen lopen. Het is daarom de moeite waard om prijzen te vergelijken. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vindt u de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Bekijk notaristarieven verklaring van erfrecht »