Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Erfenis verwerpen

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Een erfenis verwerpen, betekent dat u een erfenis weigert.
Wanneer u een erfgename bent van iemand, betekent dit niet automatisch  dat u de erfenis moet accepteren. En gelukkig maar, want u kunt naast iemands bezittingen ook zijn schulden erven. Een erfenis verwerpen gebeurt dan ook vaak wanneer de overledene schulden heeft.

Hoe verwerpt u een erfenis?

U betaalt de kosten voor de behandeling van uw zaak door een rechter: deze kosten zijn "de griffierechten". Daarnaast betaalt u de kosten voor een notaris, juridisch adviseur of advocaat als u deze inschakelt.

De griffierechten bedragen in 2020  €130 ,-. Als u de verklaring nalatenschap per post bij de rechtbank indient, krijgt u een factuur toegestuurd. Nadat u de factuur heeft betaald, stuurt de rechtbank de akte nalatenschap naar u toe.Bij sommige rechtbanken kunt u de griffierechten ook bij de balie van de rechtbank betalen, waar deze dan ook direct wordt opgemaakt. Bij andere rechtbanken krijgt u de akte nalatenschap later toegezonden.

Kosten gezamenlijk aanvaarden of verwerpen

Erfgenamen die dezelfde nalatenschap willen verwerpen of aanvaarden, zijn samen 1 keer griffierecht verschuldigd als zij de verklaring gezamenlijk insturen of inleveren.

Let op: als niet alle erfgenamen dezelfde keuze maken, dan worden er 2 verklaringen ingediend bij de rechtbank. Eén door de erfgenaam die beneficiair aanvaardt namens de overige erfgenamen. En één door de erfgenaam die verwerpt namens de overige erfgenamen. De rechtbank maakt vervolgens 2 aktes op. U bent in dit geval 2 keer griffierecht verschuldigd.

Notarissen vergelijken

Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u notarissen vergelijken op prijs en kwaliteit. Zo vind u de beste en goedkoopste notaris bij u in de buurt!

Vergelijk notaristarieven »