Persoon & Familie

Kosten verklaring van erfrecht

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

De verklaring van erfrecht is een veel aangevraagde akte. Met deze akte krijgt u te maken als er een nabestaande is overleden. Op de website DeGoedkoopsteNotaris.nl is er vrijblijvend een vergelijk te maken voor de tarieven van een verklaring van erfrecht. De verklaring van erfrecht treedt in werking wanneer er iemand is overleden en nabestaanden de zaken willen regelen. In een verklaring van erfrecht wordt vastgesteld wie de erfgenamen zijn.

Wat kost een verklaring van erfrecht?

Wie goed vergelijkt ziet dat de kosten van een verklaring van erfrecht enorm kunnen verschillen per notaris. Bij de goedkoopste notaris betaalt u slechts 246 euro, terwijl de duurste notaris ruim 951 euro rekent voor dezelfde verklaring van erfecht. Dat is een enorm verschil

Wat is een verklaring van erfrecht precies?

Een verklaring van erfrecht is een door een notaris opgestelde notariële akte waaruit blijkt wie er is overleden. Dit is handig voor instanties of instellingen die van u een bewijs nodig hebben dat uw nabestaande is overleden. Bijvoorbeeld voor het overnemen van een bankrekening of het stoppen van een abonnement.

Daarnaast staat er in de verklaring van erfrecht met wie de overledene was gehuwd, met wie de overledende kinderen had en of er een testament is opgemaakt. Zoja, dan lezen we in de verklaring van erfrecht wie de erfgenamen zijn en voor welk deel. Tot slot vinden we in de verklaring van erfrecht of er een executeur of bewindvoerder is aangewezen. Vaak vraagt de bank of een andere instantie om een bewijs eist voor 

Ons serviceteam krijgt zeer geregeld de vraag om een vergelijking te maken van de kosten van een verklaring van erfrecht en offertes op te vragen bij de notarissen voor een verklaring van erfrecht. In bijna alle gevallen wordt hier door de erfgenaam om gevraagd omdat de bank een bewijs eist voordat de rekening van de overledene vrijgegeven wordt. Dit kan ook gaan om verzekeringsmaatschappijen of pensioenfondsen die informatiepas vrijgeven na het ontvangen van de verklaring van erfrecht. 

Verklaring van erfrecht bij het verwerpen van de erfenis

Soms kunnen nabestaanden ook een erfenis verwerpen. Ze zijn voor de wet erfgenaam van de erfenis, maar willen niets met de erfenis van doen hebben. Dit kan een emotionele of rationele reden hebben. Emotioneel omdat de overledene en de erfgenaam niet op goede voet stonden of de overledene bij de erfgenaam uit beeld was verdwenen. Of men is op de hoogte van eventuele schulden in de erfenis en willen niet voor de kosten opdraaien. Ook in dat geval vraagt met een verklaring van erfrecht aan, echter geeft men aan dat ze van het erfrecht willen afzien en het dus verwerpen. 

Verklaring van erfrecht aftrekbaar?

De kosten voor een verklaring van erfrecht zijn niet aftrekbaar bij de aangifte van de erfbelasting. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, kiest u dus de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Vergelijk kosten notaris voor verklaring van erfrecht

Heeft u een verklaring van erfrecht nodig? Op deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u de notarissen vergelijken op basis van prijs, locatie en kwaliteit. U krijgt door onze vergelijker snel inzicht in wat de kosten zijn voor de notaris voor een verklaring van erfrecht bij u in de buurt. De kosten liggen ruim 700 euro uit elkaar, dus zeker de moeite waard. Vraag gratis een offerte aan bij de notaris van uw keuze. 

Bekijk notaristarieven verklaring van erfrecht »