Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Kosten verklaring van erfrecht

Leestijd
5 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

De verklaring van erfrecht is een veel aangevraagde akte waar kosten aan verbonden zijn. Hier laten wij zien wat een verklaring van erfrecht precies kost en welke bijkomende kosten er zijn.

Wat kost een verklaring van erfrecht?

Wie goed vergelijkt ziet dat de kosten van een verklaring van erfrecht enorm verschillen per notaris. Bij de goedkoopste notaris betaalt u slechts € 312, terwijl de duurste notaris ruim € 1.250 rekent voor dezelfde verklaring van erfrecht. Dat is een enorm verschil. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten of kosten van andere instanties zoals de gemeente of rechtbank die een notaris aan u doorberekent. Dit is vaak niet opgenomen in het tarief dat de notaris in eerste instantie laat zien.

NuNotariaat.nl Verklaringvanerfrecht.nl DoeHetZelfNotaris
Zonder testament Met testament Zonder testament Met testament Zonder testament Met testament
1 erfgenaam (de partner) € 150 € 200 € 145 Offertetraject, geen vaste prijzen. € 300 Offertetraject, veelal tegen uurtarief.
Varieert tussen €175 - €400 per uur.
1 erfgenaam (geen partner) € 250 € 300 Offertetraject, geen vaste prijzen. € 300
2 erfgenamen € 250 € 300 € 289 € 300
3 erfgenamen € 285 € 335 € 289 € 300
4 erfgenamen € 320 € 370 € 324 € 320
5 erfgenamen € 355 € 405 € 359 € 340
6 erfgenamen € 390 € 440 Offertetraject, geen vaste prijzen. € 360

Kosten zonder testament

Voor een verklaring van erfrecht zonder testament krijgt u te maken met de volgende kosten:

  • De legalisatie van de handtekening van de erfgenamen is een vast onderdeel van de verklaring van erfrecht. Erfgenamen gaan hiervoor naar de gemeente of doen dit bij een notaris. Bij de notaris kan dit vanaf €40. Bij de gemeente Amsterdam kost dit €21,70. Iedere gemeente heeft hier een eigen tarief voor en dat tarief verandert ook jaarlijks.
  • De gemeentelijke leges brengt de notaris vaak apart in rekening. Ook hier heeft iedere gemeente een eigen tarief voor.
  • Zijn er meerdere erfgenamen? Dan wordt er meestal een volmacht afgegeven. Hier berekent de notaris vaak apart kosten voor door. Dit varieert veelal tussen de €100 en €500.
  • Wilt u een erfenis beneficiair aanvaarden? Dan legt u daar een schriftelijke verklaring voor af bij de rechtbank. U hoeft hier niet zelf voor naar de rechtbank en u kunt dit ook via een volmacht door de notaris laten doen. Deze verklaring kost u €132 griffierecht. De kosten die een notaris hiervoor rekent komen apart.

Kosten met een testament

De kosten die er bij een verklaring van erfrecht komen kijken zonder testament, zijn er ook als er een testament is. Afhankelijk van de inhoud van het testament, kunnen er wel bijkomende kosten zijn. Denk aan de volgende kosten:

  • Het aanschrijven van de verwachters als er een tweetrapsmaking is.
  • Het aanschrijven van de legatarissen als er een legaat in het testament zit.
  • Is een testament onvindbaar? Dan rekent een notaris vaak kosten door om deze voor u op te vragen bij het Centraal Testamentenregister. Het Centraal Testamentenregister rekent hier zelf geen kosten voor door.

Is een verklaring van erfrecht gratis te verkrijgen?

Het is niet mogelijk om een verklaring van erfrecht gratis te verkrijgen. Hier zitten altijd kosten aan verbonden. Zowel vanuit de notaris als instanties zoals de gemeente en rechtbank die hieraan te pas komen.

Wat kost een Europese verklaring van erfrecht?

De Europese verklaring van erfrecht is aan te vragen bij een Nederlandse notaris. In andere landen binnen de Europese Unie (EU) is het mogelijk om de Europese verklaring van erfrecht op te vragen bij de rechtbank of notaris in het land waar u deze nodig heeft. Een Nederlandse notaris laat u zien waar dit mogelijk is. De kosten die een Europese verklaring van erfrecht met zich meebrengt zijn andersoortig dan bij een Nederlandse verklaring van erfrecht. Dit verschilt per EU-land.

Is de verklaring van erfrecht aftrekbaar?

De kosten voor een verklaring van erfrecht zijn niet aftrekbaar bij de aangifte van de erfbelasting. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, kiest u bij voorkeur daarom voor de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

Prijzen vergelijken van notarissen voor verklaring van erfrecht

Heeft u een verklaring van erfrecht nodig? Op deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u notarissen vergelijken op basis van prijs, locatie en kwaliteit. U krijgt door onze vergelijker snel inzicht in wat de kosten zijn voor de notaris van een verklaring van erfrecht bij u in de buurt. De kosten liggen zo'n €1.000 uit elkaar, dus zeker de moeite waard om te vergelijken. Vraag gratis een offerte aan voor een verklaring van erfrecht bij de notaris van uw keuze. 

Bekijk notaristarieven verklaring van erfrecht »