vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Testament opvragen

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wilt u een testament opvragen? Dan moet u eerst weten of er een testament is opgesteld. Ieder opgesteld testament wordt door de notaris ingeschreven bij het Centraal Testamentregister (CTR). Daarna kunt u het testament opvragen bij de notaris.

Wat is een testament?

In een testament stelt u vast wat er met uw geld en spullen gebeurt als u er niet meer bent. Ook kunt u vastleggen wie er voor uw kinderen gaat zorgen, mochten beide ouders er niet meer zijn. Zonder testament bepaalt de wet wat er met uw nalatenschap gebeurt. Een testament geeft hiernaast de mogelijkheid en niet-familielid iets na te laten, waar uw nalatenschap anders naar uw familie gaat.

Hoe weet ik of er een testament is opgesteld?

De inhoud van een testament is geheim en mag niet zomaar worden vrijgegeven. Wel kun je vragen of er een testament is opgesteld. In het Centraal Testamentenregister (CTR) wordt bijgehouden of er een testament is, wanneer het is opgesteld en door welke notaris. Een notaris kan namens de erfgenamen het CTR raadplegen, maar u kunt dit ook zelf middels een schriftelijke aanvraag doen.

Testament opvragen bij de notaris

Notarissen kunnen namens de erfgenamen het register raadplegen, maar inhoud van een testament mag dus niet zomaar worden vrijgegeven. Wanneer u het testament van een overledene wilt opvragen bij de notaris kijkt deze eerst of u bevoegd bent om inzage te verkrijgen in het testament. Als blijkt dat je inderdaad bevoegd bent, kunt u een afspraak maken om het testament in te zien en te bespreken met de notaris. Daarnaast kunt u vragen om een kopie van het testament.

Soms is een testament zo lang geleden opgesteld, dat deze notaris niet meer bestaat. Als de notaris die uw testament heeft opgesteld niet meer bestaat, zijn uw documenten overgegeven aan de notaris die het oude kantoor heeft opgevolgd. Welke notaris dit is, kunt u opvragen bij het opvolgingsarchief. Deze notaris kan u nu alles vertellen over uw testament.

Testament bij leven opvragen

Een testament bij leven wordt ook wel levenstestament genoemd. In een levenstestament zijn wensen vastgelegd voor als iemand niet meer zelf in staat is om beslissingen te nemen. In het Centraal Levenstestamentregister (CLTR) wordt bijgehouden wie, wanneer en bij welke notaris iemand een levenstestament heeft opgesteld. Alleen notarissen kunnen het CLRT raadplegen. Let op: in tegenstelling tot een testament, is het bij een levenstestament niet verplicht je in te schrijven in het register. Hierdoor kan het zijn dat er wel een levenstestament bestaat, maar de notaris hem niet kan vinden.

Wat zijn de kosten voor het opvragen testament?

Het opvragen van een testament bij het Centraal Testamentenregister kunt u schriftelijk indienen en is kosteloos. Als u een notaris vraagt het voor u op te vragen, kunnen hier kosten aan verbonden zijn. Een notaris mag zelf zijn tarieven bepalen. Het is daarom handig de tarieven van verschillende notarissen te vergelijken, opdat u een goede keuze kunt maken! Het opvragen van een testament valt niet onder de standaard diensten die wij vergelijken op onze website, maar we kunnen u zeker wel helpen. Heeft u een vraag of hulp nodig bij het kiezen van een notaris? U kunt ons bereiken per telefoon 088 - 24 24 611 (ma-vr van 9:00 tot 17:30), mail, Twitter (@goedkoopnotaris) of Facebook.

Naar de notaris

Notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Hierdoor kunnen de prijzen behoorlijk uiteenlopen. Het is daarom verstandig om notaristarieven met elkaar te vergelijken en gratis meerdere offertes aan te vragen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijkt u eenvoudig notariskantoren bij u in de buurt.

Notaristarieven opstellen testament »