Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Schenken aan kleinkinderen

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wilt u uw kleinkinderen graag financieel ondersteunen? Dan kunt u schenken aan uw kleinkinderen. Bij een schenking aan kleinkinderen moet u rekening houden met een aantal zaken. Wanneer u wilt schenken boven een bepaald bedrag, krijgt u te maken met schenkbelasting. U kunt er ook voor kiezen om uw kleinkinderen op te nemen in uw testament zodat zij een geldbedrag van u erven.

Belastingvrije schenking kleinkinderen

Voor een schenking aan kleinkinderen gelden er bepaalde vrijstellingsregels.U kunt belastingvrij schenken tot een bedrag van € 2.122,- per kleinkind. Wilt u meer schenken dan gelden daarvoor de volgende belastingtarieven: Voor een bedrag tussen de € 0,- en € 121.902,- betaal je 18% schenkbelasting. Over een schenking boven de € 121.902,- betaald u 36% schenkbelasting.

Tips bij schenken aan uw kleinkinderen

  • Wanneer uw kleinkinderen te jong zijn om een geldbedrag te ontvangen, kunt u voor hen een bewindvoerder benoemen die het geld voor hen bewaakt tot een bepaalde leeftijd. U kunt ook in uw testament een bewindsvoerder aanstellen.
  • Wilt u niet dat uw kleinkind het geschonken bedrag (of erfenis) moet delen met een toekomstige partner door bijvoorbeeld een scheiding dan kunt u een uitsluitingsclausule opnemen in de schenkingsakte of uw testament
  • Leg alles goed vast in een schenkingsakte en laat u over alles goed adviseren door de notaris

Vind de goedkoopste notaris in uw buurt

Voor een schenkingsakte bezoekt u een notaris. Omdat ieder notaris andere prijzen hanteert, kunt u bij ons eenvoudig alle notaristarieven met elkaar vergelijken. Zo vind u de goedkoopste notaris bij u in de buurt. Vraag eenvoudig gratis offertes aan.

Bekijk notaristarieven schenking »