vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Schenken aan kleinkinderen

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wilt u uw kleinkinderen graag financieel ondersteunen? Dan kunt u schenken aan uw kleinkinderen. Bij een schenking aan kleinkinderen moet u rekening houden met een aantal zaken. Wanneer u wilt schenken boven een bepaald bedrag, krijgt u te maken met schenkbelasting. U kunt er ook voor kiezen om uw kleinkinderen op te nemen in uw testament zodat zij een geldbedrag van u erven.

Belastingvrije schenking kleinkinderen 2023

Voor een schenking aan kleinkinderen gelden er bepaalde vrijstellingsregels.U kunt belastingvrij schenken tot een bedrag van € 2.418,- per kleinkind. Wilt u meer schenken dan gelden daarvoor de volgende belastingtarieven: Voor een bedrag tussen de € 0,- en € 121.902,- betaal je 18% schenkbelasting. Over een schenking boven de € 121.902,- betaald u 36% schenkbelasting.

Eenmalig verhoogde vrijstelling kleinkinderen

Wanneer uw kleinkind tussen de 18 en 40 jaar oud is mag u eenmalig € 28.947,- schenken. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • De ontvanger is tussen de 18 en 40 jaar, de dag van de 40e verjaardag telt ook mee. 
  • Het geld wordt gebruikt voor de woning. 
  • Het geld wordt binnen 2 kalenderjaren besteed. 
  • Uw kleinkind heeft nog niet eerder een verhoogde vrijstelling ontvangen. 

Tips bij schenken aan uw kleinkinderen

  • Wanneer uw kleinkinderen te jong zijn om een geldbedrag te ontvangen, kunt u voor hen een bewindvoerder benoemen die het geld voor hen bewaakt tot een bepaalde leeftijd. U kunt ook in uw testament een bewindsvoerder aanstellen.
  • Wilt u niet dat uw kleinkind het geschonken bedrag (of erfenis) moet delen met een toekomstige partner door bijvoorbeeld een scheiding dan kunt u een uitsluitingsclausule opnemen in de schenkingsakte of uw testament
  • Leg alles goed vast in een schenkingsakte en laat u over alles goed adviseren door de notaris

Vind de goedkoopste notaris in uw buurt

Voor een schenkingsakte bezoekt u een notaris. Omdat ieder notaris andere prijzen hanteert, kunt u bij ons eenvoudig alle notaristarieven met elkaar vergelijken. Zo vind u de goedkoopste notaris bij u in de buurt. Vraag eenvoudig gratis offertes aan.

Bekijk notaristarieven schenking »