Een tweetrapstestament kan fiscale voordelen opleveren. Zodra u een partner én kind heeft, is deze wettelijke regelgeving van kracht als één van de twee partners komt te overlijden. De langstlevende partner krijgt dan automatisch alle bezittingen en schulden. De kinderen kunnen hun deel van de erfenis dan nog niet opeisen. Zij krijgen slechts een vordering. Maar let op, u betaalt zowel erfbelasting over een erfenis als over een vordering. Met een tweetrapstestament betaalt u wellicht een stuk minder erfbelasting en dat kan dus voordelig zijn.
Een tweetrapstestament is een beschrijving die iedereen tijdelijk onterft, behalve degene die samen met de ander het tweetrapstestament heeft opgesteld. Dit testament werkt beide de kanten op. Dus alle bezittingen en vermogen gaan direct van de een naar de ander wanneer een van de twee komt te overlijden.
Kinderen hebben nog geen recht op de erfenis van de overleden ouder. Kindsdelen kunnen pas worden opgeëist nadat de andere ouder ook is overleden. Hierdoor wordt er door de kinderen minder erfbelasting betaald en kan er wellicht in de toekomst ook een lager bedrag overblijven waar belasting over betaald moet worden. Omdat er tussentijds door de overgebleven ouder reeds geschonken is.
In de meeste gevallen betaalt de langstlevende geen erfbelasting. De langstlevende heeft namelijk recht op een vrijstelling van ongeveer 650.000 euro op de erfbelasting. Dat is in de meeste gevallen voldoende om geen erfbealsting te hoeven betalen.
De kinderen betalen in de meeste gevallen wél erfbelasting. Zij moeten namelijk over de waarde van hun vordering ook erfbelasting betalen, maar hebben slechts een vrijstelling van ongeveer 20.000 euro. Dit bedrag aan belasting kunnen zij vaak niet betalen, aangezien ze ook nog geen nalatenschap hebben gehad. In de praktijk schiet de ouder de erfbelasting dan voor.
Met een tweetrapstestament worden alle kinderen -tijdelijk onterfd en de langstlevende is de enige erfgenaam. De langstlevende is dan wel verplicht om het vermogen van de partner die overleden is na te laten aan de kinderen.
Zowel met als zonder tweetrapstestament hoeft de langstlevende hoogstwaarschijnlijk geen erfbelasting te betalen gezien de vrijstelling van 650.000 euro. Anders aan deze situatie is dat met tweetrapstestament de kinderen ook geen erfbelasting hoeven te betalen over de vordering, want zij zijn onterfd. Zij erven pas als de langstlevende partner ook komt te overlijden, mits er nog vermogen over is gebleven. Natuurlijk moeten zij op het moment dat de tweede ouder ook komt te overlijden wel erfbelasting betalen over hun erfenis.
Waarom betaal ik erfbelasting?
Het kan dus in sommige gevallen voordelig zijn om een tweetrapstestament op te laten stellen. Als ouder hoeft u met tweetrapstestament geen erfbelasting voor te schieten over de vordering van de kinderen.
Daarnaast betalen de kinderen wellicht minder erfbelasting, nadat de tweede ouder overlijdt. Omdat er in sommige geen, of minder, vermogen is voor de kinderen om te erven. Maar een tweetrapstestament hoeft dus zeker niet in alle gevallen een fiscaal voordeel op te leveren. Laat u daarom goed adviseren door de notaris.
De notaris is de enige persoon die testamenten rechtsgeldig mag opstellen.
Wanneer u zeker wilt stellen dat uw partner geen erfbelasting gaat betalen, dan legt u dit vast bij een notaris door middel van een tweetrapstestament.
Dit geeft u de zekerheid dat alles rechtsgeldig wordt opgesteld.
Een tweetrapstestament kost bij degoedkoopstenotaris.nl tussen de 330 en de 1216 euro.
Een verschil van bijna 900 euro! Dat is de absoluut de moeite waard om te vergelijken en wellicht een stukje verder te rijden.
We vertellen het graag
Lees meer over
DeGoedkoopsteNotaris.nl!