Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Testament wijzigen

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Heeft u een testament opgesteld en wilt u iets wijzigen aan de inhoud? Dan wordt er in de meeste gevallen een nieuw testament opgemaakt.

Uw testament wordt bewaard in het Centraal Testamenten Register (CTR). U bent niet verplicht om het testament te wijzigen/ nieuw op te stellen bij de notaris die eerder uw testament heeft opgesteld.

Redenen wijzigen testament

Er kunnen verschillende redenen zijn om een wijziging in uw testament aan te brengen. 

  • De relaties die u met uw erfgenamen heeft, zijn veranderd of er zijn nieuwe relaties bijgekomen die u graag iets wilt nalaten
  • Aanpassingen in de wet. Er zijn nieuwe bepalingen bijgekomen of oude bepalingen gelden niet meer
  • Belastingregels zijn aangepast waardoor u beter kunt kiezen voor andere constructies in uw testament. Denk aan de bijdrage ABWZ of de tijdelijke vrijstelling van belasting bij een schenking tot € 100.000,- aan uw kinderen of kleinkinderen. Lees meer over schenken op papier
  • Uw omstandigheden zijn veranderd
  • Uw erfenis is groter of kleiner geworden
  • U wilt een uitsluitingsclausule opnemen om de 'koude kant' uit te sluiten van uw erfenis

Wijzigen of herroepen?

Als u uw testament wilt aanpassen, kunt u dit wijzigen of herroepen. Bij het herroepen van een testament wordt de inhoud van het testament nietig verklaard. Alleen het verscheuren van het testament is echter niet genoeg. De notaris moet dit ook verwerken in het Centraal Testament Register (CTR). Als dit niet gebeurt blijft het testament gewoon van kracht.
Bij een wijziging wordt er een nieuw testament, met de verwerkte wijziging, opgemaakt en opnieuw ingeschreven bij het CTR. Dit testament is dan het geldige testament.

Hoe wijzigt u uw testament?

Om uw testament te wijzigen, gaat u naar de notaris. Deze zorgt ervoor dat alles zwart op wit staat. U  bent niet verplicht om naar de notaris te gaan die eerder ook uw testament heeft opgesteld. U kunt zelf kiezen voor een notaris. Een lager tarief is een goede reden om te kiezen voor een andere notaris.

Kosten wijzigen testament

De kosten voor het wijzigen van een testament lopen uiteen van € 183,- tot € 619,- Notarissen zijn vrij in het bepalen van hun tarieven voor het wijzigen van een testament. Op DeGoedkoopstenNotaris.nl kunt u eenvoudig alle notarissen in Nederland of bij u in de buurt met elkaar vergelijken op prijs. Daarnaast vergelijken we ook op kwaliteit.

Gratis offertes aanvragen »