Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Verschillende soorten testamenten

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Om zelf te kunnen bepalen wat er met uw bezittingen gebeurt als u komt te overlijden, laat u een testament opstellen. Het is misschien geen leuke gedachte, maar zonder een testament bepaalt de wet wat er met uw geld en spullen gebeurt. Er bestaan verschillende testamenten en de meest voorkomende worden hieronder uitgelegd.

Langstlevende testament

Een langstlevende testament (wettelijke verdeling), is een testament waarbij de echtgenoot en echtgenote elkaar tot erfgenaam benoemen. Indien een van hen komt te overlijden, gaan alle bezittingen naar de partner. Als uw kinderen heeft krijgen deze hun de erfenis pas nadat ook de langstlevende ouder is overleden. Een voordeel van het langstlevende testament is dat de erfbelasting door de langstlevende wordt betaald en niet door de kinderen. Zijn u enuwe partner niet getrouwd? Dan is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen, hierdoor bespaart u erfbelasting.

Vruchtgebruik testament

Bij een vruchtgebruiktestament worden de kinderen van de overledene de volledige erfgenamen. De langstlevende partner wordt geen eigenaar van de bezittingen, maar mag deze wel in vruchtgebruik nemen. Vruchtgebruik is het recht om gebruik te maken van goederen die niet van u zijn. De langstlevende partner krijgt dus wel het recht om gebruik te maken van de eigendommen van de overledene maar wordt daar niet de eigenaar van.

Tweetrapstestament

Bij een tweetrapstestament erft de langstlevende partner al uw spullen en geld. Pas wanneer ook de langstlevende partner komt te overlijden, krijgen de kinderen recht op de erfenis. Omdat zij bij het overlijden van de eerste ouder geen erfenis hebben gekregen, hoeven zij hierover ook geen erfbelasting te betalen .

Levenstestament

Voor in het geval u iets overkomt waardoor u zelf niet meer in staat bent te handelen en beslissingen te nemen, is het verstandig om een levenstestament af te sluiten. In een levenstestament wordt vastgesteld wie er beslissingen voor u mag nemen indien u dit zelf niet meer kunt. Wat je allemaal in een levenstestament kunt zetten vind u op onze levenstestament pagina.

Voor uitgebreid advies over testamenten kunt u vrijblijvend en kosteloos een offerte aanvragen.

Bekijk notaristarieven opstellen testament »