vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Vruchtgebruik vastleggen bij de notaris

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Is het nog niet helemaal duidelijk wat vruchtgebruik betekent? Het klinkt als het eten van fruit, maar het is zoveel meer. Vruchtgebruik is een recht waarbij u de rechten van bepaalde goederen aan een ander overdraagt. Vaak gaat dit over een huis met inboedel. Op het moment dat er een vruchtgebruik is gestart is het als eigenaar niet meer mogelijk om de goederen te gebruiken. Vruchtgebruik moet altijd door een notaris worden vastgelegd. De notaris legt het dan vast in het register van het Kadaster.

Voordelen vruchtgebruik:

  • Vruchtgebruik geeft het recht om gebruik te maken van goederen waarvan u niet de eigenaar bent. 
  • Als vruchtgebruiker is het mogelijk de goederen te verhuren of te verpachten en daar inkomsten uit te halen. 
  • Door het invoegen van vruchtgebruik in uw testament kunt u zelf bepalen wie de erfgenamen zijn van uw goederen. 

Zodra de vruchtgebruiker overlijdt vervalt het recht van vruchtgebruik. Het bezit wordt dan toegewezen aan de eigenaar of de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar. Als bijvoorbeeld de partner overlijdt kan in het testament worden opgenomen dat de partner de vruchtgebruiker wordt. Zodra de partner overlijdt komen de goederen in bezit van de rechtmatige erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar. 

Bent u op zoek naar een notaris? Gebruik dan deGoedkoopsteNotaris.nl om de prijzen te vergelijken. Aan de hand van prijs en kwaliteit kunt u de notarissen vergelijken. 

Tip: Denkt u ook aan uw testament? Misschien heeft u na het beëindigen van het vruchtgebruik al een idee wie uw erfgenamen zullen zijn.

Bekijk notaristarieven opstellen testament »