Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Ouders onterven

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Uw ouders zijn, net als uw broers en zussen wettelijke erfgenamen. Als u komt te overlijden en u heeft geen kinderen, geregistreerde partner of testament, dan erven ouders, broers en zussen automatisch uw nalatenschap. Wanneer u dit niet wilt kunt u ze onterven.

Ouders onterven

Daar ouders wettelijke erfgenamen zijn, hebben zij automatisch recht op uw erfenis. Het is dan ook alleen mogelijk om uw ouders via een testament te onterven. De notaris maakt deze voor u op en verwerkt hierin dat uw vader en/of moeder geen recht meer heeft op uw nalatenschap.

Onterven Stiefvader of stiefmoeder

Stiefouders zijn volgens de wet niet automatisch erfgenaam. Zij hebben niet automatisch recht op uw erfenis. Het kan wel zo zijn dat uw stiefouders indirect in het bezit komen van uw nalatenschap. Bijvoorbeeld als uw ouder overlijdt. Ook dan kunt u in een testament laten vastleggen dat u dat niet wilt. 

Broer of zus onterven

Naast ouders zijn ook broers en zussen wettelijke erfgenamen. Als u wilt dat zij geen recht meer hebben op de nalatenschap, dan legt u dat ook vast in uw testament. 

In tegenstelling tot het onterven van kinderen, hebben je ouders, broers of zussen geen recht op een legitieme portie. Lees meer over het onterven van uw partner of kinderen.

Een goedkope notaris voor het opstellen van een testament vindt u via DeGoedkoopsteNotaris.nl

Bekijk notaristarieven opstellen testament »