Persoon & Familie

Testament

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Een testament is een document dat u opstelt bij de notaris. Een testament opstellen is verstandig om te doen indien u zelf wilt bepalen wat er met de erfenis gebeurt en hoe dit verdeeld moet worden over de nabestaanden. In een testament kun u verschillende zaken regelen, waaronder:

  • Aangeven wie de erfgenamen zijn en voor welk deel.
  • Een erfgenaam aangeven die het vruchtgebruik krijgt van uw woning. Dat betekent dat u in het testament vastlegt dat deze erfgenaam in de woning mag wonen.
  • In een testament kan ook een legaat worden opgenomen waarin staat dat een bepaald onderdeel van de erfenis voor een specifiek persoon is. 
  • Met een testament kunt u er ook voor zorgen dat mensen of instellingen erven terwijl zij daar anders geen recht op hebben. Denk aan goede doelen of vrienden. 
  • Met een testament kunt u de erfenis vergroten voor erfgenamen of ervoor zorgen dat nabestaanden helemaal niets erven. Wel is er sprake van een wettelijk erfdeel.
  • U kunt een executeur voor uw testament aanstellen.

Vergelijk snel de verschillende notaris tarieven voor het opstellen van een testament

Waarom een testament opstellen?

Indien u geen testament heeft gaat alles naar uw partner en de kinderen. Misschien wilt u vast laten leggen dat er ook iets gaat naar een petekind, uw buurvrouw of een ander niet bloedverwant. Tevens kunt u met een testament mensen onterven.
Heeft u kinderen? Dan kunt u de voogdij ook laten opnemen in een testament. Dan staat het vast wie er voor uw kinderen gaat zorgen. De notaris kan ook samen met u kijken naar de mogelijkheden om niet te veel erfbelasting te hoeven betalen. Deze erfbelasting moet betaald worden door de nabestaanden. Vraag hiernaar bij de notaris.
Nog een reden om een testament op te stellen bij een notaris is wanneer u in een scheiding ligt, alleen is deze nog niet rond. Indien u overlijdt zal uw man, bijna ex man, geld erven wat u misschien helemaal niet wilt.

De tarieven voor opstellen van een testament verschillen per notaris en daarom is het verstandig de notaris te vergelijken met andere aanbieders. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunnen meerdere gratis offertes worden opgevraagd die je ontvangt in uw mailbox. Zo kunt thuis nog even goed kijken en beslissen met welke notaris u een afspraak wilt.
De kosten van een testament opstellen verschillen ook per regio. U bent niet verplicht om in de eigen regio een notaris te bezoeken voor het opstellen van een testament. Het kan voordeliger zijn om een stukje te reizen dan in de eigen buurt te blijven.
Benieuwd naar wat een testament kost bij u in de buurt? U kunt de notaris vergelijken met notarissen in heel Nederland op kosten voor een testament. 

Bekijk notaristarieven opstellen testament »