Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Testament opstellen

Wil je zelf bepalen wat er met je nalatenschap gebeurt als jij er niet meer bent? Laat dan een testament opstellen. Het is geen leuke gedachte, maar zonder testament bepaalt de wet wat er met jouw geld en spullen gebeurt. Heb je veel nabestaanden of laat je veel na als je overlijdt? Dan is het verstandig om een testament op te laten stellen. 

Waarom een testament maken?

Met een testament heb je helemaal in eigen hand wie je wat nalaat. Is je broer helemaal dol op de flipperkast in de kelder en wil je dat graag aan hem nalaten. Dat kan alleen als je dat opneemt in je testament. Stel je woont samen, maar je bent geen geregistreerde partners en ook niet getrouwd. Dan heeft je partner geen recht op jouw nalatenschap. Als je wilt dat je partner een erfgenaam zal zijn is het verstandig een testament op te stellen. 

Familie en niet-familie

Een testament geeft je de mogelijkheid om een niet-familielid wat na te laten. Zonder testament erft een vriend of buurman niets. Ben je erg begaan met een goed doel? Ook instellingen kunnen worden opgenomen in je testament. In een testament kun je vastleggen wie de voogdij over je kinderen krijgt. Zo kun je zelf bepalen, mocht er iets met beide ouders geburen, wie er voor de kinderen gaat zorgen. 

Daarnaast betalen nabestaanden belasting om te erven. Dit heet erfbelasting. Dit kan door middel van schenken of  schenken op papier. Een notaris kan kijken hoe je erfgenamen zo min mogelijk erfbelasting hoeven te betalen. Nog een reden om een testament op te stellen bij een notaris is wanneer je in scheiding ligt. Als je vroegtijdig overlijdt zal je ex-partner, of bijna ex-partner, geld erven wat misschien helemaal niet de bedoeling is. Door het vast te leggen in een testament weet je zeker dat er gebeurt wat jij wilt dat er gebeurt.  

Wat staat er in een testament?

  • Je kunt aangeven aan wie je wat wil nalaten.
  • Je kunt een erfgenaam aanwijzen die in jouw huis mag wonen na je overlijden. Dit wordt ook wel ‘vruchtgebruik’ genoemd.
  • In een testament kunnen mensen of instellingen opgenomen worden die anders geen recht op een erfenis zouden hebben. Zo kan je geld nalaten aan een goed doel of goede vriend.
  • Je kunt mensen uitsluiten van je erfenis of mensen juist een groter deel geven.
  • In een testament kan een executeur opgenomen worden. Dit is de persoon waarvan jij graag wil dat hij of zij de nalatenschap behandelt. Een executeur voert jouw laatste wensen uit.
  • In een testament kan ook een legaat worden opgenomen waarin staat dat een bepaald onderdeel van de erfenis voor een specifiek persoon is.
  • Je kunt een uitsluitingsclausule laten opnemen in je testament. Hiermee sluit je de partners van je kinderen uit van de erfenis. Zo laat je wel wat na aan je kinderen, maar niet aan hun partners.

Verandert er het een en ander aan je situatie? Geen probleem! Het is altijd mogelijk om een testament aan te passen. Lees meer over wijzigen testament

Tarieven opstellen testament

Iedere notaris kan zijn eigen tarieven bepalen. Daardoor kunnen de tarieven verschillen tussen de 183 euro en 764 euro. Een groot verschil. Op deGoedkoopsteNotaris.nl kun je notarissen vergelijken op basis van je postcode of plaats. Zo vind je de goedkoopste notaris bij jou in de buurt. Vergelijk snel en ontvang gratis offertes. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344