Maandag vanaf 09:00 weer geopend 0882424611 Mail ons  of  bel mij terug

Testament opstellen

Wilt u zelf bepalen wat er met uw nalatenschap gebeurt als u er niet meer bent? Laat dan een testament opstellen. Zonder testament bepaalt de wet wat er met uw geld en spullen gebeurt. Heeft u veel nabestaanden of laat u veel na als u overlijdt? Dan is het verstandig om een testament op te laten stellen. 

Waarom een testament maken?

Met een testament heeft u in eigen hand wie u wat nalaat. Wanneer u samenwoont of geregistreerd partners en niet getrouwd bent dan heeft uw partner geen recht op uw nalatenschap.
Als u wilt dat uw partner een erfgenaam is, dan kunt u hiervoor een testament opstellen.  Een testament geeft u ook de mogelijkheid om een niet-familielid wat na te laten. Ook instellingen kunnen worden opgenomen in een testament. In een testament kunt u ook vastleggen wie de voogdij over uw kinderen krijgt. Zo kunt u zelf bepalen, mocht er iets met beide ouders gebeuren, wie er voor de kinderen gaat zorgen. 

Om te erven betalen nabestaanden belasting. Dit heet erf belasting. Een notaris kan kijken hoe je erfgenamen zo min mogelijk erf belasting hoeven te betalen. Dit kan door middel van schenken of  schenken op papier. 

Nog een reden om een testament op te stellen bij een notaris is wanneer u in scheiding ligt. Als u vroegtijdig overlijdt erft uw ex-partner, of bijna ex-partner, iets wat misschien helemaal niet de bedoeling is. Door het vast te leggen in een testament weet u zeker dat er gebeurt wat u wilt dat er gebeurt.  

Wat staat er in een testament?

  • Aan wie laat u wat na.
  • Erfgenaam aanwijzen die in uw huis mag wonen na overlijden. Dit wordt ook wel ‘vruchtgebruik’ genoemd.
  • En goed doel of een goede vriend opnemen in uw testament. 
  • Mensen uitsluiten van uw erfenis of mensen juist een groter deel geven.
  • Executeur opnemen. Dit is de persoon die de nalatenschap afhandelt. Een executeur voert uw laatste wensen uit.
  • Legaat opnemen waarin staat dat een bepaald onderdeel van de erfenis voor een specifiek persoon is.
  • Uitsluitingsclausule opnemen. Hiermee sluit u de partners van uw kinderen uit van de erfenis. 

Verandert er het een en ander aan uw situatie? Geen probleem! Het is altijd mogelijk om een testament aan te passen. Lees meer over wijzigen testament

Kosten testament opstellen

Iedere notaris kan zijn eigen tarieven bepalen, waardoor deze behoorlijk kunnen verschillen. Door tarieven te vergelijken en bij meerdere notarissen gratis een offerte aan te vragen kunt u besparen.  

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344