Nu geopend! 0882424611 Mail ons

Testament opstellen

Wilt u zelf bepalen wat er met uw nalatenschap gebeurt als u er niet meer bent? Laat dan een testament opstellen. Het is geen leuke gedachte, maar zonder testament bepaalt de wet wat er met uw geld en spullen gebeurt. Heeft u veel nabestaanden of laat u veel na als u overlijdt? Dan is het verstandig om een testament op te laten stellen. 

Waarom een testament maken?

Met een testament heeft u helemaal in eigen hand wie u wat nalaat. Is uw broer helemaal dol op de flipperkast in de kelder en wilt u dat graag aan hem nalaten. Dat kan alleen als u dat opneemt in uw testament. Stel u woont samen, maar u bent geen geregistreerde partners en ook niet getrouwd. Dan heeft uw partner geen recht op uw nalatenschap. Als u wilt dat uw partner een erfgenaam is is het verstandig een testament op te stellen. 

Familie en niet-familie

Een testament geeft u de mogelijkheid om een niet-familielid wat na te laten. Zonder testament erft een vriend of buurman niets. Bent u erg begaan met een goed doel? Ook instellingen kunnen worden opgenomen in een testament. In een testament kunt u vastleggen wie de voogdij over uw kinderen krijgt. Zo kunt u zelf bepalen, mocht er iets met beide ouders gebeuren, wie er voor de kinderen gaat zorgen. 

Om te erven betalen nabestaanden belasting. Dit heet erfbelasting. Een notaris kan kijken hoe je erfgenamen zo min mogelijk erfbelasting hoeven te betalen. Dit kan door middel van schenken of  schenken op papier. 
Nog een reden om een testament op te stellen bij een notaris is wanneer u in scheiding ligt. Als u vroegtijdig overlijdt erft uw ex-partner, of bijna ex-partner, geld wat misschien helemaal niet de bedoeling is. Door het vast te leggen in een testament weet u zeker dat er gebeurt wat u wilt dat er gebeurt.  

Wat staat er in een testament?

  • Aan wie laat u wat na.
  • Erfgenaam aanwijzen die in uw huis mag wonen na overlijden. Dit wordt ook wel ‘vruchtgebruik’ genoemd.
  • Mensen of instellingen opnemen die anders geen recht op een erfenis zouden hebben. En goed doel of een goede vriend. 
  • Mensen uitsluiten van uw erfenis of mensen juist een groter deel geven.
  • Executeur opnemen. Dit is de persoon waarvan u graag wilt dat hij of zij de nalatenschap behandelt. Een executeur voert uw laatste wensen uit.
  • Legaat opnemen waarin staat dat een bepaald onderdeel van de erfenis voor een specifiek persoon is.
  • Uitsluitingsclausule opnemen. Hiermee sluit u de partners van uw kinderen uit van de erfenis. 

Verandert er het een en ander aan uw situatie? Geen probleem! Het is altijd mogelijk om een testament aan te passen. Lees meer over wijzigen testament

Tarieven opstellen testament

Iedere notaris kan zijn eigen tarieven bepalen. Daardoor kunnen de tarieven verschillen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijkt u notarissen op basis van uw postcode of plaats. Zo vindt u de goedkoopste notaris bij u in de buurt. Vergelijk snel en ontvang gratis offertes. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344