Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Huwelijkse voorwaarden opstellen

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Huwelijkse voorwaarden opstellen

Gaat u trouwen en wilt u ervoor zorgen dat er van tevoren voorwaarden worden vastgelegd? Dan kunt u ervoor kiezen om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Dit kan eventueel ook nog nadat het huwelijk is voltrokken.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?
Wanneer u trouwt kunt u ervoor kiezen om huwelijkse voorwaarden vast te laten leggen. In deze voorwaarde kunt u opstellen welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. Op het moment dat er bezittingen ontstaan tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap kunnen deze van u blijven. Ook zijn deze voorwaarden toepasbaar op uw eigen zaak en houdt u zakelijk en privé gescheiden. Op deze manier is uw partner beschermt tegen eventuele schuldeisers van de onderneming.

Voordelen huwelijkse voorwaarden 
Huwelijkse voorwaarden regelen kan veel bescherming bieden. Gaat u trouwen in gemeenschap van goederen deelt u naast winst, ook de schulden. Hieronder een aantal voordelen:

  • Bescherming van vermogen van de echtgenoten tegen schuldeisers
  • Bescherming van uzelf tegen uw echtgenoot
  • Bescherming van te ontvangen familievermogen
  • Bescherming van uit te keren familievermogen
  • Huwelijkse voorwaarden opstellen voor het huwelijk

Wilt u voordat u gaat trouwen de huwelijkse voorwaarden laten opstellen? Dat kan.

De huwelijkse voorwaarden laat u opstellen bij de notaris. Samen met de Notaris gaat u kijken welke huwelijkse voorwaarden u wilt vastleggen en uiteindelijk zorgt de notaris ervoor dat de huwelijkse voorwaarden worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister. De door u opgestelde huwelijkse voorwaarden zijn pas geldig op het moment dat u de akte getekend heeft en u getrouwd bent.

Huwelijkse voorwaarden opstellen tijdens huwelijkDankzij de wetswijziging die is ingegaan op 1 januari 2012 is het ook mogelijk om de huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk op te laten stellen. 

Huwelijkse voorwaarden opstellen na het huwelijk
Heeft u voorafgaand en tijdens uw huwelijk geen huwelijkse voorwaarden opgesteld, ook dan kunt u dit achteraf wijzigen. Als u besluit om alsnog huwelijkse voorwaarden op te laten stellen door de notaris dan heeft u een overeenstemming tussen u en uw partner nodig. 

Notarissen vergelijkenVoor het opstellen van huwelijkse voorwaarden kunt u terecht bij de Notaris. Wilt u graag huwelijkse voorwaarden op laten stellen? Vergelijk dan snel en gratis offertes aan bij notarissen bij u in de buurt.

Bekijk notaristarieven huwelijkse voorwaarden »