Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Wat is een akte van verdeling?

Leestijd
1 minuut

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Wanneer u als getrouwd stel besluit te scheiden en maar een van u in het huis wil blijven, heeft u een akte van verdeling nodig.

Wat is de rol van de notaris bij een scheiding?De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en is zo een goede begeleider van de scheidingsprocedure. Een notaris gespecialiseerd in echtscheiding tis ook mediator. Daarnaast kan de notaris de afspraken in een notariële akte vastleggen en de scheiding (of het beëindigen van het samenlevingscontract) verder afwikkelen.

Wanneer is een akte van verdeling nodig?Bij het opstellen van een akte van verdeling controleert de notaris volgens bepaalde voorschriften uw eigendomsrechten en vervolgens schrijft hij in de akte aan wie de woning wordt toebedeeld. Nadat u de akte heeft ondertekend, schrijft de notaris de akte in bij het kadaster. 

Een akte van verdeling is in de volgende situaties nodig:

  • Wanneer u het huis samen heeft gekocht
  • Wanneer u in gemeenschap van goederen was getrouwd, ook al was de woning slechts door één van de partners aangekocht; een huwelijk in gemeenschap van goederen leidt wettelijk namelijk automatisch tot mede-eigendom van beide partners
  • Wanneer er huwelijkse voorwaarden zijn gemaakt waarbij de woning tot gemeenschappelijk bezit is gemaakt

Let op: Als geen van beide partners het huis wil houden, kunt u het huis direct verkopen. Het huis hoeft dan niet eerst aan een van u toebedeeld te worden. Opbrengsten uit het huis kunt u achteraf onderling verdelen. 

Vergelijk de tarieven van de notarissen voor een akte van verdeling en bespaar!

Bekijk notaristarieven akte van verdeling »