Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Samenlevingscontract ontbinden

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Een samenlevingscontract ontbinden is vrij eenvoudig. Wanneer het samenwonen ophoudt, is er ook geen sprake meer van een contract. Om er zeker van te zijn dat het contract gestopt is, stuurt u een aangetekende brief naar uw voormalige partner. U hoeft niet naar de notaris voor het ontbinden van uw samenlevingscontract.

Wanneer wel naar de notaris voor het samenlevingscontract beëindigen?

De bepalingen opgenomen in het contract gelden alleen tijdens het samenwonen. In sommige gevallen is het wel verstandig om een notaris in te schakelen voor het beëindigen van het samenlevingscontract. Bijvoorbeeld als jullie kinderen hebben en er een voogdijregeling getroffen moet worden of als jullie een gezamenlijk testament hebben waar jullie van af willen zien.

Samenlevingscontract ontbinden met kind

Zoals hierboven wordt aangegeven is het ontbinden van een samenlevingscontract minder gemakkelijk als u een kind heeft. Zo moeten er bepaalde afspraken worden gemaakt wie er zorg gaat dragen voor het kind. Het is hierbij verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin wordt vermeld of en hoeveel alimentatie er betaald moet worden, wie er zorg gaat dragen en hoe er met elkaar overlegd wordt. Feestdagen en andere vrije dagen worden ook vaak verdeeld in het ouderschapsplan net als wie de kinderen op welke dag van school moet halen.

Ontbinden met koopwoning

Wanneer er slechts 1 iemand de koopwoning heeft gekocht en dus eigenaar is van de woning, kan de andere persoon normaal gesproken geen aanspraak maken op de koopwoning. Wanneer hier echter bepaald afspraken zijn gemaakt in het samenlevingscontract, kan dit wel het geval zijn. Wanneer jullie allebei eigenaar zijn van de woning, moet er een akte van verdeling worden opgesteld. Deze akte wordt door een notaris. In de akte van verdeling staat wie er in het huis blijft wonen en welke voorwaarden hieraan worden gesteld. Vaak moet de ander worden uitgekocht.

Samenlevingscontract ontbinden eenzijdig

Er kan een situatie voordoen dat een iemand het contract wil ontbinden, maar de ander niet. We spreken dan van  eenzijdig ontbinden. In het samenlevingscontract wordt bijna altijd vernoemt dat de persoon die eenzijdig wil ontbinden een aangetekende brief moet sturen naar de ander.

Vind de goedkoopste notaris

Op deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u snel en eenvoudig de goedkoopste en beste notaris bij u in de buurt vinden. Wij vergelijken alle notarissen in Nederland op prijs, plaats en service. Zo kunt u notaristarieven vergelijken van alle notariskantoren in Nederland. Vraag een gratis offerte aan en bespaar honderden euro’s.

Bekijk notaristarieven samenlevingscontract »