Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Leestijd
1 minuut

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Vanaf 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat alle bezittingen en schulden die alleen van u waren voor het huwelijk ook van u blijven. Erfenissen of schenkingen die u voor of tijdens het huwelijk krijgt blijven ook van u. Bezittingen en schulden die voor (en tijdens) het huwelijk van jullie samen zijn vallen wel in de gemeenschap van goederen. 

Huwelijkse voorwaarden opstellen?

Het kan alsnog nodig zijn om bij de notaris huwelijkse voorwaarden op te stellen. Stel u hebt samen een huis gekocht voor het huwelijk. De één was 70 procent eigenaar en de ander 30 procent, dan betekent dat dat op het moment dat u trouwt de woning ineens 100 procent van u beiden is.

Toch in gemeenschap van goederen trouwen?

Wilt u toch samen alles delen. Dan kunt u bij de notaris laten vastleggen dat u in algehele gemeenschap van goederen wilt trouwen. Let op: In februari 2018 is er een wetsvoorstel gedaan voor stellen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen. Zij moeten dit kosteloos kunnen doen bij de ambtenaar van burgerlijke stand. Deze wet is nog niet van kracht.

Vergelijk notaristarieven

Dus ook met de nieuwe regels van 2018 is het soms nog nodig om een bezoek aan de notaris te brengen. Een notaris geeft ook een deskundig advies en kan jullie meer vertellen of het in jullie situatie goed is te trouwen in beperkte gemeenschap van goederen of algehele gemeenschap van goederen. Vergelijk altijd eerst de tarieven die notarissen vragen. Deze lopen flink uiteen. 

Vergelijk notaristarieven »