vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Partneralimentatie

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Lig je in scheiding na een huwelijk, dan krijgt u te maken met partneralimentatie als een van beiden niet volledig in zijn of haar eigen onderhoud kan voorzien.
Stel u bent gestopt met, of minder gaan werken op het moment dat u kinderen kreeg en heeft u al uw tijd gestoken in de opvoeding van de kinderen en het huishouden. Wanneer u er dan na een scheiding alleen voor komt te staan kan het lastig worden een baan te vinden om in uw eigen onderhoud te voorzien.
In veel gevallen zal de vrouw de partneralimentatie ontvangen.

Wanneer heeft u recht op partneralimentatie?

Er is recht op partneralimentatie wanneer een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen wordt beëindigd. Ook bij geregistreerd partnerschap is er sprake van partneralimentatie.
Om vast te stellen of er definitief recht is op partneralimentatie zal de rechter kijken naar de financiële situaties van zowel de alimentatieontvanger als de alimentatiebetaler.

Hoe wordt de hoogte bepaald?

De hoogte van de alimentatie is afhankelijk van twee zaken:

  • De behoefte van de persoon die de alimentatie gaat ontvangen
  • De draagkracht van de persoon die de alimentatie moet gaan betalen.

De berekening van de alimentatie is een vrij complexe berekening waarin alle inkomensbestanddelen en verschillende kosten worden meegenomen.
Alimentatieberekeningen zijn vrij complexe lange berekeningen waarin allerlei inkomensbestanddelen en kosten worden verwerkt. De meeste advocaten en scheidingsadviseurs beschikken over professionele software waarmee de hoogte vrij nauwkeurig berekend kan worden.

Hoe lang duurt de partneralimentatie?

In principe moet de partneralimentatie over een periode van 12 jaar betaald worden. Hierbij wordt gestart met rekenen vanaf het moment dat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Echter er gelden wel een aantal uitzonderingen op deze regel:

  • Huwelijk zonder kinderen dat 5 jaar of korter heeft geduurd.
  • Ex-partners kunnen een kortere looptijd afspreken
  • De rechter stelt een kortere óf langere periode vast
  • De alimentatie is overeengekomen of vastgesteld vóór 1 juli 1994. Voor die tijd was de duur van de partneralimentatie voor onbepaalde tijd.

De alimentatie eindigt als u "de ontvanger" hertrouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Bekijk notaristarieven akte van verdeling »