vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Voordelen geregistreerd partnerschap

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Hier zetten we de voordelen van een geregistreerd partnerschap voor u op een rij. Zo weet u direct wat de voordelen zijn ten opzichte van trouwen, welke fiscale voordelen er zoal zijn en of er voordelen zijn voor de hypotheek of het kopen van een huis.

Wat zijn de voordelen van geregistreerd partnerschap?

Kiezen jullie ervoor om een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Wanneer men voor 2018 een geregistreerd partnerschap aanging, werd er getrouwd in volledige gemeenschap van goederen. Dit hield in dat alle bezittingen die beide partners hadden van hen samen werden door te trouwen. Dit is echter per 1 januari 2018 veranderd. Wanneer u nu een geregistreerd partnerschap aangaat, trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alleen de bezittingen die voor het huwelijk van jullie samen waren en jullie toekomstige bezittingen gedeeld zijn. Velen zien dit als het belangrijkste voordeel ten opzichte van de oude situatie.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere voordelen:

 • Wanneer u een geregistreerd partnerschap aangaat hebben jullie automatisch een aantal rechten en plichten tegenover elkaar. Denk aan zaken als onderhoudsplicht en erfrecht.
 • U mag de achternaam van uw partner dragen. Als u wilt kan dit ook in combinatie met uw eigen achternaam.
 • Jullie hebben automatisch samen het ouderlijk gezag over jullie kind. Geregistreerd partnerschap kan daarom handig zijn bij een zwangerschap of bij gezamenlijke kinderen.
 • Bij een geregistreerd partnerschap is er geen ontbinding nodig via de rechter. Dit kan ook worden geregeld bij een notaris of advocaat. Als jullie kinderen hebben of het niet eens kunnen worden over de breuk, komt er ook een rechter bij kijken.
 • Een geregistreerd partnerschap heeft ook invloed op jullie belasting. U bent fiscaal partners van elkaar. Dit levert in veel gevallen belastingvoordeel op.
 • Geen ceremonie. Geregistreerd partnerschap is een goede keuze wanneer jullie geen bruiloft willen, maar wel jullie partnerschap officieel willen maken. Er vindt bij geregistreerd partnerschap geen officiële ceremonie plaats zoals bij het huwelijk en er hoeft geen officieel 'ja, ik wil' naar elkaar uitgesproken te worden.
 • Afwijken van de standaard afspraken van een geregistreerd partnerschap? Dan kunt u partnerschapsvoorwaarden op laten stellen bij de notaris.

Financiële voordelen

Er zijn ook een aantal financiële voordelen bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Denk daarbij aan financiële voordelen zoals:

 • Bij een geregistreerd partnerschap bent u automatisch elkaars erfgenamen. Mocht u dit anders willen, dan zet u dat in een testament.
 • De partner heeft recht op nabestaandenpensioen.
 • Wanneer u uw geregistreerd partnerschap ontbindt wordt het ouderdomspensioen, dat tijdens het partnerschap is opgebouwd, verdeeld.
 • Geregistreerd partnerschap is voordelig voor de erfbelasting. Als u iets erft ziet de Belastingdienst u als 1 persoon. Dit betekent dat er ook maar één keer erfbelasting betaald hoeft te worden over het gezamenlijke bedrag.
 • Bij de geboorte van een kind hebben ouders automatisch het gezag. Er hoeven dus geen kosten gemaakt te worden voor het erkennen van het kind.

De kosten voor geregistreerd partnerschap variëren doorgaans tussen de €515 en €2.442. De notaris mag zelf zijn tarieven bepalen waardoor de prijzen zeer uiteenlopen. Maar is de ene notaris beter dan de ander? Elke door een notaris opgestelde akte is even geldig. Hier heeft de prijs geen invloed op.

Meer weten over het geregistreerd partnerschap of geregistreerd partnerschap kosten? Volg de links om deze pagina's te bekijken.

U kunt op deGoedkoopsteNotaris.nl alle notaristarieven met elkaar vergelijken. Zo vindt u eenvoudig de goedkoopste notaris voor partnerschapsvoorwaarden bij u in de buurt. Vraag gratis bij meerdere notarissen een offerte aan en bespaar zo honderden euro’s.

Kosten partnerschapsvoorwaarden »