Persoon & Familie

Voordelen geregistreerd partnerschap

Leestijd
4 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Willen jullie je liefde vast gaan leggen? Wat leuk! Er zijn verschillende manieren op jullie relatie officieel te maken. Zo kunnen jullie trouwen, een samenlevingscontract aangaan of kiezen voor geregistreerd partnerschap. Hier zetten we de voordelen van een geregistreerd partnerschap voor u op en rij!

Wat is geregistreerd partnerschap?

Geregistreerd partnerschap is een manier om jullie relatie officieel te maken zonder te trouwen. Het is een wettelijke erkenning van jullie relatie. Het aangaan van geregistreerd partnerschap zorgt voor een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar en kent hiernaast een aantal financiële voordelen.

Gemeenschap van goederen

Kiezen jullie ervoor om een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Wanneer men voor 2018 een geregistreerd partnerschap aanging, werd er getrouwd in volledige gemeenschap van goederen. Dit hield in dat alle bezittingen die beide partners hadden door te trouwen van hen samen werd. Dit is echter per 1 januari 2018 veranderd. Wanneer u nu een geregistreerd partnerschap aangaat trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alleen de bezittingen die voor het huwelijk van jullie samen waren en jullie toekomstige bezittingen van jullie samen zijn. 

Partnerschapsvoorwaarden

Het kan zijn dat de afspraken die horen bij een standaard geregistreerd partnerschap niet helemaal bij jullie past. Bijvoorbeeld als uw partner een onderneming heeft en u niet aansprakelijk wilt zijn voor mogelijke schulden. Of misschien willen jullie liever in volledige gemeenschap van goederen trouwen. In dat geval kunt u partnerschapsvoorwaarden laten opstellen. U stelt in dit geval dus regels op om af te wijken van de standaard regels van een geregistreerd partnerschap. Hiervoor moet u langs de notaris. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u offertes opvragen voor partnerschapsvoorwaarden bij de goedkoopste notarissen bij u de buurt. 

Wat zijn de voordelen van geregistreerd partnerschap?

 • Wanneer je een geregistreerd partnerschap aangaat hebben jullie automatisch een aantal rechten en plichten tegenover elkaar. Denk aan zaken als onderhoudsplicht en erfrecht. 
 • U mag de achternaam van uw partner dragen. Als u wilt kan dit ook in combinatie met uw eigen achternaam.
 • Jullie hebben automatisch samen het ouderlijk gezag over jullie kind. Geregistreerd partnerschap kan daarom handig zijn wanneer zwanger of bij gezamenlijke kinderen.
 • Bij een geregistreerd partnerschap is er geen ontbinding nodig via de rechter. Dit kan ook worden geregeld een notaris of advocaat. Als jullie echter kinderen hebben of het niet eens kunnen worden over breuk komt er ook een rechter bij kijken.
 •  Een geregistreerd partnerschap heeft ook invloed op jullie belasting. U bent u fiscaal partners van elkaar. Dit levert in veel gevallen belastingvoordeel op.
 •  Geen ceremonie: Geregistreerd partnerschap is een goede keuze wanneer jullie geen bruiloft willen, maar wel jullie partnerschap officieel willen maken. Er vindt bij geregistreerd partnerschap geen officiële ceremonie plaats zoals bij het huwelijk en er hoeft geen officieel 'ja, ik wil' naar elkaar uitgesproken te worden.

Financiële voordelen

 Er hangen ook een aantal financiële voordelen bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap, zoals:

 •  Bij een geregistreerd partnerschap bent u automatisch elkaars erfgenamen. Mocht u dit anders willen zet u dat in een testament.
 •  De partner heeft recht op nabestaandenpensioen.
 •  Wanneer u uw geregistreerd partnerschap ontbind wordt het ouderdomspensioen, dat tijdens het partnerschap is opgebouwd, verdeeld.
 •  Geregistreerd partnerschap is voordelig voor de erfbelasting. Als u iets erft ziet de belastingdienst u als 1 persoon. Dit betekent dat er ook maar één keer erfbelasting betaald hoeft te worden over het gezamenlijke bedrag.
 • Bij de geboorte van een kind hebben ouders automatisch het gezag. Er hoeven dus geen kosten gemaakt te worden voor het erkennen van het kind.

Geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Naast een geregistreerd partnerschap aangaan is er ook de mogelijkheid een samenlevingscontract op te laten stellen. Een samenlevingscontract heeft ook financiële voordelen. Maar wat is het verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract? Lees hier meer over de financiële voordelen van geregistreerd partnerschap ten opzichte van een samenlevingscontract.

Kosten partnerschapsvoorwaarden

Als u wilt afwijken van de standaard afspraken van een geregistreerd partnerschap kunt u partnerschapsvoorwaarden laten opstellen bij de notaris. De kosten van het opstellen van partnerschapsvoorwaarden variëren doorgaans tussen de 495 tot 1963 euro. De notaris mag zelf zijn tarieven bepalen waardoor de prijzen zeer uiteenlopen. Maar is de ene notaris dan beter dan de andere? Elke door een notaris opgestelde akte is even geldig. Hier heeft de prijs geen invloed op.

U kunt u op DeGoedkoopsteNotaris.nl alle notaristarieven met elkaar vergelijken. Zo vindt u eenvoudig de goedkoopste notaris voor partnerschapsvoorwaarden bij u in de buurt. Vraag gratis bij meerdere notarissen een offerte aan en bespaar zo honderden euro’s.

Kosten partnerschapsvoorwaarden »