Stel uw vraag 088 24 24 611
Dinsdag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Algemeen

Kadaster

Leestijd
2 minuten

Categorie
Algemeen

Zoek Notarissen »

Stel, u wilt een huis gaan kopen, maar u wilt meer informatie over het huis? Dan moet u bij het Kadaster zijn. Het Kadaster verzamelt gegevens over vastgoed. U kunt hier zien of de schutting op de grens staat of dat u uw eigen huis als onderpand kan gebruiken voor een lening. Bij een leveringsakte heeft u ook de kadastrale gegevens nodig en op wiens naam het staat. De leveringsakte wordt gebruikt als er een huis is verkocht en het huis overgaat naar de koper. Een notaris stelt een leveringsakte op. 

Welke gegevens verzamelt het Kadaster?

Het Kadaster registreert en verstrekt gegevens over de ligging van vastgoed in Nederland. Ook horen daar de rechten bij, zoals eigendom en hypotheek. Bij het afsluiten van een hypotheek komt er een aantekening in het Kadaster. Wanneer het huis wordt verkocht of wanneer de hypotheek volledig is afgelost wordt de registratie bij het Kadaster niet automatisch verwijderd. Dit gebeurt met een royementsakte opgesteld door de notaris. Het Kadaster registreert en verstrekt ook gegevens over:

  • Schepen
  • Luchtvaartuigen
  • (Ondergrondse) Netwerken
  • Geografische informatie (tegen zo laag mogelijke kosten)

Kadasterkosten

De notaris schrijft een akte vaak voor u in bij het kadaster. Het inschrijven van een akte kost de notaris geld. Deze kosten berekent de notaris dan weer aan u door. Per 1 januari 2024 bedragen de tarieven voor het inschrijven van een hypotheek en leveringsakte bijvoorbeeld 94,50 (KIK) of 165,00. Wanneer de inschrijving digitaal gebeurt volgens het KIK-systeem is het goedkoper (94,50). In sommige gevallen is dit niet mogelijk en zal de inschrijving 165,00 kosten. Een notaris gaat in zijn offerte vaak uit van het laagste bedrag. Houdt dus rekening met deze mogelijk bijkomende kosten.

Notarissen vergelijken

Heeft u een notaris nodig? Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kun u de notarissen vergelijken op basis van prijs en kwaliteit. DeGoedkoopsteNotaris.nl kent de laagste online tarieven. Vraag gratis een offerte aan bij de notaris van uw keuze. Hierdoor kunt u besparen op kosten.

Tip: Op Hypotheek24.nl kunt u tot 2000 euro besparen op uw afsluitkosten. Regel zelf online uw hypotheek op Hypotheek24.nl

Bekijk notaristarieven voor het kopen van een huis »