vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Heeft u een verklaring van erfrecht nodig?

Leestijd
2 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Wanneer een naaste komt te overlijden heeft u natuurlijk al genoeg aan het hoofd. Vaak wordt er door instanties zoals de bank of een verzekeringsmaatschappij ook nog gevraagd om een verklaring van erfrecht. Een verklaring van erfrecht is echter niet altijd nodig. Soms is een bankverklaring voldoende om over de bankrekening te beschikken van de overledene.

Waarom hebben de erfgenamen dit nodig? Hier leest u wanneer een verklaring van erfrecht nodig is en wanneer niet. 

Heeft u een verklaring van erfecht nodig voor de bank?

Na iemands overlijden moet u dit melden bij de bank. Banken mogen de bankrekening van een overledene dan blokkeren. Zij willen in eerste instantie weten aan wie de bankrekening vrij gegeven mag worden. Tot dat moment heeft u geen toegang (meer) tot iemands bankrekening. Als erfgenaam krijgt u meestal toegang tot de bankrekening met een verklaring van erfrecht. Met een verklaring van erfrecht toont u aan erfgenaam te zijn en krijgt u beschikking over wat er op de rekening staat. De verklaring van erfrecht kunt u ook voor andere instanties gebruiken. Dit toont aan dat u erfgenaam over de nalatenschap bent.

Sinds 2012 vragen banken geen verklaring van erfrecht meer als:

  • De overledene gehuwd of geregistreerd partner was; en
  • De overledene geen testament heeft opgesteld; en
  • Het totale saldo van alle bankrekeningen van de overledene lager is dan €100.000

De bank mag echter niet een zogenaamde en/of rekening blokkeren. Alleen als iemand de tenaamstelling van een en/of rekening wilt wijzigen is een verklaring van erfrecht nodig.

De overledene heeft een testament gemaakt, heb ik een verklaring van erfrecht nodig?

In de meeste gevallen heeft u een verklaring van erfrecht nodig. Daarmee toont u als erfgenaam aan dat u bevoegd bent om op te treden. De notaris zorgt er hiermee voor dat een testament ten uitvoer gebracht zal worden en een notaris legt meestal uit wat er in een verklaring van erfrecht staat. Dit is namelijk niet altijd even goed te begrijpen.

Wanneer u een verklaring van erfrecht nodig heeft:

  • De overledene heeft onroerende zaken op zijn naam staan in het Kadaster.
  • Er zijn schuldeisers en u wilt de erfenis aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving (beneficiaire aanvaarding).
  • U wilt iemand anders namens u de erfenis van de overledene laten afwikkelen.
  • Een verzekeringsmaatschappij (of de rechtbank bij een bewind) vraagt erom.
  • Er is een buitenlands testament en/of er zijn onroerende goederen in het buitenland.

De overledene heeft geen testament gemaakt, heb ik een verklaring van erfrecht nodig?

De Nederlandse wet bepaalt zonder een testament wie de erfgenamen zijn. Bij een huwelijk erft u via de wettelijke verdeling. Daarbij krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de goederen uit het nalatenschap. Is er geen partner of zijn er geen kinderen? Dan erven andere familieleden. Dit gaat om ouders, (half)broers, (half)zussen of kinderen van (half)broers of (half)zussen. Is dit ook niet het geval? Dan maken andere familieleden aanspraak op de erfenis.

Bekijk notaristarieven verklaring van erfrecht »