vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Notariskosten hypotheek

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Gaat u een huis kopen? Daar komt vrijwel altijd een hypotheek bij kijken. Een hypothecaire lening moet altijd worden vastgelegd door een notaris in een hypotheekakte.

Wat is een hypotheekakte?

Een hypotheek akte is een overeenkomst met de hypotheekverstrekker met daarin de gemaakte afspraken. U krijgt een lening van uw hypotheekverstrekker (uw bank) en gebruikt daarbij uw huis als onderpand. Dit betekent dat als u uw afspraken niet nakomt het huis van de bank wordt. Deze afspraken moeten altijd worden vastgelegd door een notaris. Dit doet de notaris is een hypotheekakte.

Wat is hypotheek en levering?

Naast de hypotheek, moet ook de overdracht van de woning vastgelegd worden bij de. De notaris stelt hiervoor, naast een hypotheekakte, een leveringsakte op. Deze combinatie van aktes is het meest gangbaar voor het kopen van een huis. Daarom wordt het in de volksmond ook wel hypotheek en levering genoemd. Dit is dus de combinatie van aktes die men normaal gesproken nodig heeft voor de aankoop van een huis.

Wat zijn de notariskosten voor een hypotheek?

De notariskosten voor uw hypotheek zijn de kosten die u aan de notaris betaalt voor het opstellen van de hypotheekakte, de inschrijfkosten bij het kadaster en de recherchekosten.

Kosten hypotheekakte

De kosten van een hypotheekakte verschilt per notaris. Elke notaris mag namelijk zelf zijn tarieven bepalen, waardoor de tarieven sterk uiteenlopen.  DeGoedkoopsteNotaris.nl publiceren wij een overzicht van notariskosten hypotheek. Hier kunt u gemakkelijk vergelijken en bij meerdere notarissen een offerte opvragen. 

Recherchekosten hypotheek

De notaris rekent hiernaast ook kadasterkosten en recherchekosten. De recherchekosten zijn de kosten voor de inzagen die een notaris in het kadaster doet. De notaris moet het kadaster betalen voor deze inzagen. Deze inzagen worden ook wel recherches genoemd. De notaris doet 3x inzage. Bij binnenkomst van het dossier, vlak voor het tekenen van de akte en een dag nadat de akte is getekend om te zien of de akte goed is ingeschreven. 

Kadasterkosten hypotheek

De kadasterkosten zijn de kosten voor het inschrijven van de hypotheekakte in het kadaster. De kosten voor het inschrijven van een hypotheekakte zijn 82,50 of 144,50 (tarieven 2020). De prijs is afhankelijk van welk systeem wordt gebruikt. Als een akte wordt ingeschreven volgens het KIK-systeem is dit goedkoper. Het KIK-systeem is een online manier van inschrijven. De notaris gaat vaak uit van dit tarief. Tijdens het opstellen van de akte wordt pas duidelijk welke manier van inschrijving - en dus ook welk tarief -  gehanteerd wordt.

Notariskosten hypotheek aftrekbaar

Een huis kopen is al duur genoeg! Gelukkig zijn een aantal kosten fiscaal aftrekbaar. De notariskosten voor uw hypotheekakte mag zijn aftrekbaar als ze gemaakt zijn voor het afsluiten van een lening in verband met de aankoop, verbouwing of het onderhoud van de woning. Dat scheelt weer!

Bekijk notaristarieven hypotheekakte »