Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Kosten oversluiten hypotheek

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Denkt u erover uw hypotheek over te sluiten? Wellicht past een andere hypotheek beter bij u. Oversluiten van uw hypotheek kan in sommige gevallen voordelig zijn, maar brengt ook kosten met zich mee. Wellicht vind u een optie met een lagere rente, of kunt u uw vaste lasten flink verlagen per maand. Het is het uitzoeken zeker waard!

Wat is een hypotheek oversluiten?

Het oversluiten van uw hypotheek betekent dat u overstapt naar een andere geldverstrekker. Uw huidige hypotheek bij uw bank wordt doorgehaald. Dit wordt ook wel geroyeerd genoemd. Een hypotheek doorhalen/royeren betekent dat de overeenkomst beëindigd wordt. De notaris haalt uw hypotheekakte uit het kadaster. Hierna sluit u een nieuwe overeenkomst af. De notaris stelt hiervoor een nieuwe hypothecaire akte voor u op en schrijft deze weer in in het kadaster. Dit proces wordt het oversluiten van een hypotheek genoemd. Meestal gebeurt het oversluiten van de hypotheek als de rentevaste periode is afgelopen.

Waarom uw hypotheek oversluiten?

Er kunnen verschillende redenen zijn om uw hypotheek over te sluiten. Zo kunt u wellicht overstappen naar een hypotheek met een lager rentepercentage. Een andere reden kan zijn dat een andere hypotheekvorm achteraf toch beter bij u, of de huidige situatie past. Ook kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten omdat u bijvoorbeeld lagere maandlasten wilt, of omdat u naar een andere bank wilt.

Boete oversluiten hypotheek

Als u uw hypotheek oversluit verbreekt u vroegtijdig de overeenkomst met uw vorige geldverstrekker. Hiervoor moet u een boete betalen. Weeg daarom van tevoren af of de voordelen van de hypotheek afwegen tegen de te betalen boete.

Wat kost een hypotheek oversluiten?

De kosten voor het oversluiten van uw hypotheek bestaan uit meerdere onderdelen. Zo betaalt u bijvoorbeeld de boete aan uw oude geldverstrekker, de kosten voor een taxatie en eventueel voor advies en bemiddeling. De notaris rekent kosten voor het royeren van uw oude hypotheekakte, het opstellen van uw nieuwe hypotheekakte en de registratie in het kadaster. De notariskosten voor het oversluiten van een hypotheek liggen tussen de 537 en de 1370 euro.

Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Hierdoor lopen de tarieven van verschillende notariskantoren sterk uit een. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u gratis en vrijblijvend offertes opvragen voor het oversluiten van uw hypotheek. We raden altijd aan meerdere offertes op te vragen, opdat u een goede keuze kunt maken.

Bekijk notaristarieven oversluiten hypotheek »