Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waar u alleen rente betaalt tot de einddatum. Omdat u tussentijds niet aflost moet u op de einddatum in één keer aflossen. Tot 2013 was de aflossingsvrije hypotheek een populaire hypotheekvorm.  Omdat je alleen rente betaalt en niet aflost was dit de goedkoopste vorm. De hypotheekschuld blijft gedurende de looptijd hetzelfde, tenzij u wel aflost. Vaak kan aflossen voor een gedeelte boetevrij. Dat verschilt per bank. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar. 

Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek?

De aflossingsvrije hypotheek lost u dus niet af maar u betaalt maandelijks rente. Wanneer de looptijd van uw hypotheek voorbij is, dan moet u de lening in principe in één keer betalen. Dit is vaak na 30 jaar. Meestal kunt u de hypotheek hierna verlengen of oversluiten. Dit hangt af van uw geldverstrekker. Er wordt gekeken naar uw inkomen en de hoogte van uw hypotheek ten opzichte van de waarde van uw woning.

Wanneer u nu een aflossingsvrije hypotheek afsluit heeft u geen recht meer op hypotheekrente aftrek. Dit is sinds 2013 aangepast. Sinds 2013 zijn er nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Met deze twee vormen wordt de hypotheekschuld geleidelijk verlaagd. Dit maakt huiseigenaren minder kwetsbaar voor waardedalingen van hun huis.

Heeft u de hypotheek voor 2013 afgesloten dan heeft u na 30 jaar geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor de maandlasten meestal stijgen. Heeft u een hypotheek afgesloten vóór 2001, dan is de rente nog tot 2031 aftrekbaar. Heeft u de hypotheek later afgesloten maar voor 2013, dan is de renteaftrek periode 30 jaar. Een voorbeeld: is de hypotheek afgesloten in 2005, dan is de rente aftrekbaar tot 2035.

Vind een notaris voor het opstellen van een hypotheekakte

De hypotheekakte wordt opgemaakt door de notaris en de landelijke tarieven voor een hypotheekakte vindt u bij ons in een duidelijk overzicht. Wij vergelijken notarissen op prijs, kwaliteit en afstand tot uw woonplaats. Daarin zijn wij 100% onafhankelijk. Alle informatie waarover wij beschikken is met zorg verzameld. Met een druk op de knop ontvangt u gratis een offerte van de notaris. De notaris neemt vervolgens contact met u op.

Bekijk notaristarieven voor het kopen van een huis »