Stel uw vraag 088 24 24 611
Open van 09:00 tot 17:30
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Kosten doorhaling hypotheek

Leestijd
2 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Heeft u uw hypotheek helemaal afbetaald? Dan staat er nog een hypothecaire inschrijving van uw pand in het kadaster. Deze inschrijving moet door de notaris stopgezet worden. Dit wordt ook wel het doorhalen van uw hypotheek genoemd.

Bekijk snel de verschillende tarieven voor het doorhalen van de hypotheek.

Bent u eigenlijk op zoek naar hoe u uw hypotheek kunt schrappen, stopzetten, uitschrijven, verwijderen, royeren of hoe u een vervallenverklaring op kunt laten maken? Met al deze termen wordt het doorhalen van uw hypotheek bedoeld.

Wat is een doorhaling van een hypotheek?

Bij het kopen van een woning met een hypotheekakte wordt de hypotheek door de notaris ingeschreven bij het Kadaster; dit is de hypothecaire inschrijving. Als een hypotheek is afgelost wordt de registratie niet automatisch uit het Kadaster gehaald. Een doorhaling van uw hypotheek bij het Kadaster gebeurt met een royementsakte. Deze akte wordt ook door de notaris opgemaakt.

Kosten doorhaling van een hypotheek

De kosten voor een royementsakte verschillen doorgaans van 70 tot 580 euro. Zoekt u de goedkoopste notaris voor een royement? Voor een royementsakte hoeft u vaak niet naar het notariskantoor toe, maar kan alles via de mail worden geregeld. U hoeft dan dus niet op zoek naar een notaris in de buurt. Op onze site vind u de goedkoopste notarissen om een royementsakte op te stellen door heel Nederland.

Kosten doorhaling hypotheek verkoper

Voor het doorhalen van een hypotheek bij verkoop rekent de, door de koper gekozen, notaris ook kosten. Deze zijn voor rekening van de verkoper. De koper van het huis is vrij in zijn keuze voor een notaris. Bent u als verkoper benieuwd wat de kosten voor het royement worden dan kunt u de makelaar raadplegen met welke notaris wordt samengewerkt.

Hoe lang duurt het doorhalen van een hypotheek?

Hoe lang het duurt voor een royementsakte - oftewel het doorhalen van de hypotheek - gepasseerd kan worden bij de notaris, verschilt per notariskantoor. Heeft u haast? Wellicht kan de notaris iets voor u betekenen. Vermeld het daarom altijd bij de aanvraag van uw offerte.

Waarom verschillen de tarieven van notarissen voor doorhalen hypotheek?

Sinds 2003 zijn de tarieven van notarissen vrijgegeven. De notaris mag sindsdien vragen wat hij wil voor zijn diensten. Daarom kunnen de kosten van het doorhalen van een hypotheek bij de notaris flink verschillen. Let dus goed op welke notaris u kiest! Tip: Vraag via onze site meerdere offertes (maximaal vier offertes) aan bij de notarissen. Zo weet u precies of de notaris van uw keuze ook de goedkoopste is. 

Bekijk notaristarieven royementsakte »